AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
Tamamen tesadüf...

Merkez Bankası eski Başkanı Gazi Erçel, dalgalı kur öncesi 52 milyar liralık şahsi hesabını dövize çevirmeye "tamamen tesadüf" dedi.

TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'na bilgi veren Merkez Bankası eski Başkanı Gazi Erçel, kendini savundu. Erçel, dalgalı kur kararından önce, 52 milyar liralık şahsi hesabını dövize çevirmesi işleminin tamamen tesadüf olduğunu belirterek, "Yapmak isteseydim daha büyük yapardım. Merkez Bankası Başkanı olarak bu kadar küçük paralara tenezzül edecek değilim" dedi.

TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Azmi Ateş başkanlığında toplandı. Toplantıda Erçel yaklaşık 3 saat bilgi sundu.

"Sözümü dinletemedim"

Merkez Bankası'nın dalgalı kur sistemine geçmekte geç kaldığı yolundaki eleştirilere karşılık Erçel, "Merkez Bankası'nın böyle bir yetkisi yoktu. Bu Hükümet'in vereceği bir karardı" diye konuştu.

Erçel, kendisinin de dalgalı kur sistemine karşı olduğunu belirterek, "Bana göre esnek kur sistemi devam etmeliydi. Ancak sözümü dinletemedim. İstifamın en önemli sebebi de budur" şeklinde konuştu.

Krizden bankalar sorumlu...

Erçel, Şubat 2001 krizini tetikleyen en önemli unsurun, piyasa yapıcı bankaların Hazine ihalesine katılmalarına karşın ertesi gün taahhütlerini yerine getirmeyerek, Merkez Bankası'ndan döviz almaları olduğunu söyledi.

Komisyon üyeleri, Erçel'e, dalgalı kur kararının alındığı 19-21 Şubat tarihinde bankalara satılan 5 milylar dolarlık dövizi de sordular. Erçel, "Merkez Bankası olarak parası olan, talep eden herkese döviz vermek mecburiyetindeydik" dedi.

  • SAMİ GÖKÇE, ANKARA



  • 30 Mayıs 2003
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED