T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
Amerikan halkı savaş istemiyor

ABD'deki gösteriler Vietnam Savaşı'ndan bu yana yapılan en büyük savaş karşıtı protesto oldu. Hollywood yıldızları Bush'a çattı. Lange: "Bu ahlaksız savaşı durdurmalıyız"

ABD'de Washington ve diğer bazı kentlerde, Irak'ta olası savaşa karşı düzenlenen gösteriler; özellikle ABD başkentinde Vietnam savaşından bu yana gerçekleştirilen en büyük savaş karşıtı protestolara sahne oldu. Washington'daki gösteriye katılım, eksi 6 derecedeki dondurucu soğuğa karşın beklenenden yüksek oldu.

Polis yetkilileri göstericilerin sayısını önce 30 bin olarak verirken, daha sonra bu rakamı 100 bine yükseltti. Göstericiler ise katılımın 500 bine yakın olduğunu savundu.

ABD Kongre binasının karşısındaki ulusal parkta başlayan ve askeri tersanede sona eren gösteride en ilgi çekici konuşmayı yapan ünlü sinema sanatçısı Jessica Lange, "Bu yönetimin planladığı ahlaksız bir savaş. Bizi susturmak istiyorlar. Bu ahlaksız savaşı durdurmak için herşeyi yapmalıyız" dedi.

Washington'daki gösterilere katılanların çoğunluğunu orta yaşlıların oluşturduğu gözlenirken, protestocular "Petrol için kan dökmeye hayır" yazılı pankartlar taşıdılar. ABD'nin en batısındaki San Francisco kentinde düzenlenen ikinci büyük gösteride de çok sayıda çıplak kadının yer aldığı görülürken bu protestocular "Irak'a karşı ortaya konulan çıplak saldırganlığı" protesto ettiklerini belirttiler.

San Francisco'da rekor gösteri

Havanın çok daha iyi olduğu San Francisco'daki gösteriye de bu kent için rekor sayılabilecek 50 bin kişi katıldı. San Francisco'da konuşan ünlü sinema sanatçısı Martin Sheen "Ülkem uyan! Halkımızın Irak görüşü liderlerimizden farklı" dedi.

ABD'nin Chicago ve Tampa kentlerinde de daha küçük boyutlu gösteriler düzenlenirken Irak savaşına karşı çıkıldı. ABD çapındaki savaş karşıtı gösterilerin tamamı kayda değer bir olay çıkmadan sonuçlandı.

Bush'a destek verenler yüzde 39

ABD'de sadece yüzde 39 Amerikalı, BM yetkisi olmaksızın müttefik ülkelerle birlikte Irak'a karşı savaş açılmasını destekliyor. Washington'da yapılan kamu araştırmasına göre, ABD hükümetinin Irak'a karşı tek başına düzenleyeceği savaşa yüzde 31 oranında Amerikalı destek veriyor. Buna ek olarak yüzde 81 oranındaki Amerikalı da; Irak'a karşı BM Güvenlik Konseyi'nin tam desteğiyle düzenlemesi halinde destekliyor.



20 Ocak 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED