T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R
Yüzbinler sattı on milyonla öldü

1970'li yıllarda iki yüz elli bin baskı yapan kitabı 'Kızıl Zindanlar' ile zamanının en popüler yazarlarından biri olan Cavit Ersen, son on yılını geçirdiği huzurevinde bir 'kimsesiz' olarak vefat etti. Döneminin gözde yazarının cebinden on milyon iki yüz yirmi beş bin lira çıktı.

1970'li yılların okurları iyi tanır onu, zamanın en çok okunan yazarlarından biridir, Cavit Ersen. Yayınladığı otuzdan fazla kitabı yüzbinler satar, özellikle 'Kızıl Zindanlar', 'Kara Zindanlar' ve 'Zindanlar' adlı nehir romanları, o dönemlerde okunması elzem kitaplardandır. Cavit Ersen son on yılını geçirdiği huzurevinde, cebinde on milyon iki yüz yirmi beş bin liralık serveti ile 21 Ocak 2003'te vefat etti. Basın-yayın organları pek yer vermedi bu gidişe, o ise yayınladığı otuzu aşkın eserinde insanlığın dramına vurgu yapmış, milli ve manevi değerlere çokça yer vermişti.

Şimdi bize kaybettiğimiz her değer gibi ardından yad etmek, hafızalardaki yerini tazelemek görevi düşüyor. Onunla en son görüşen ve çocukluğundan itibaren kendinde yeri olan gazeteci-yazar Mehmet Nuri Yardım bize onu anlattı.

Bayram tebriğinde vefat haberi

Geçtiğimiz Kurban Bayramı'nda kendisini bayram tebriği için aradığı Darıca Huzurevi'nden ölüm haberini alarak sarsılan Yardım, onun yaşadığı yalnızlığı ve terkedilmişliği şöyle anlatıyor: "1970'li yıllarda okuduğum ve çok beğendiğim bir yazardı Cavit Ersen. Onu bulmak kolay olmadı. Son yirmi yıldır eserleri basılmadığı gibi ondan haber de alınamıyordu. Ne ailesi ne de arkadaş çevresinin aramadığı Ersen'i yalnızca yayıncısı ziyaret etmekteydi. Yayıncısı aracılığıyla Ersen'e ulaşma imkanı buldum, ziyaretime çok memnun oldu. Ardından Türk Edebiyatı Vakfı'nda anısına bir toplantı düzenlendi, tüm bunlar ona büyük moral vermişti."

Yardım, onun ruhunu şad etmenin en doğru yolunun tarihî romanları, nehir romanları ve tiyatro eserlerinin yeniden yayınlanması ile sağlanacağını belirtiyor.

Yoksul bir hayat sürdü, yoksul öldü

Fikir ve edebiyat dünyamızın önemli isimlerinden biri olan Cavit Ersen, yoksul bir hayat sürdü. Hatta bazı yakınlarının söylediğine göre misafirine çay ikram edemeyecek kadar zor durumdaydı. Ölümünün ardından hemşiresinden alınan bilgiye göre cebinden sadece on milyon iki yüz yirmi beş bin lira çıktı Ersen'in. Topluma, fikri ve edebi hayata büyük katkıları olan bir yazarın sonu elbet böyle olamamalıydı. Vefatının ardından bazı gazetelerde sadece, Gazeteciler Cemiyeti'nin verdiği ilan yer aldı.

ESERLERİ MİLLİ BAKIŞI YANSITTI

1921 Adana doğumlu Cavit Ersen, yazın hayatına tiyatro eserleri yazarak başlar. Ersen'in ilk millî eseri 'Çeteler' adlı beş perdelik trajedidir. On beş sene öğretmenlik yapan, birçok gazetede tefrikaları yayınlanan, Adana Şehir Tiyatroları'nın kurucusu da olan Ersen'in, tarihin mühim simalarını konu alan kitapları arasında Osman Gazi, Orhan Gazi, Selahaddin Eyyubi, Fatih Sultan Mehmet ve Murat Hüdavendigar bulunuyor.

  • HALE KAPLAN ÖZ

  •  
    Kediler çoğalıyor!
    Azeri ressam Aydın Süleyman'ın ilk olarak Bakü'de açtığı Kediler sergisinin ikinci ayağı sayılabilecek olan Kediler İstanbul'da adını taşıyan sergi, Taksim Sanat Galerisi'nde açıldı. Süleyman'a bu sergide Türk ressam Genco Demirer eşlik etti.
    93 yıllık çınara şükran için toplanılıyor
    Türk edebiyatının emektârlarından Ferit Ragıp Tuncor için Türkiye Yazarlar Birliği'nde bir şükran toplantısı yapılıyor. Vefa toplantıları çerçevesindeki toplantıda Tuncor'un yakınları ve dostları kendisini anlatacak. IRCICA Başkanı Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu, İLESAM Başkan Yardımcısı Mehmet Zeki Akdağ, Size Dergisi'nden Gülten Çiçek Tural, şâir ve yazar Ahmet Özdemir ile araştırmacı yazar Dursun Gürlek'in Ferit Ragıp Tuncor'u anlatacakları toplantıyı Mehmet Nuri Yardım yönetecek. Tuncor ise 93 yıllık hayatını, yüze yakın hazırladığı ve kaleme aldığı kitabın mâcerasını, Babıâli hatıralarını aktaracak. Bugün saat 14.00'te başlayacak olan toplantı Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi yapılacak. Toplantıda Ferit Ragıp Tuncor'a bazı kurum ve kuruluşlar da plâket ve armağanlar verecek.
    22 Şubat 2003
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED