AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

Y A Z A R L A R
Sonsuz kare içinde yazılı bir film

Türkiye'de, -eğer sırtınızı büyük bir medya grubuna ya da bankaya dayamıyorsanız- dergi çıkarmak kelimenin tam anlamıyla bir gönül işi. Bir yandan az sayıdaki nitelikli okurun aradıklarını bulabileceği bir toplam ortaya koymak, diğer yandan ise, -yayınınız kendi masrafını çıkarmasa da- o toplamı vaat ettiğiniz periyodlarda çıkarabilmek gerçekten zor bir iş. Bu yüzden belki de, büyük bir gayret ve özveriyle çıkan dergiler üç-beş-on sayının ardından tükenen nefesiyle okuruna veda edip, dergicilik tarihimizin tozlu raflarındaki yerini sessiz sedasız alır. Yaşayanlar ise, okuru kendine bağlamasını bilmiş, gerekli içerik ve sunuş kıvamı tutturmuş, nefesini uzun bir yolculuğa göre ayarlamış -yaşatılması gereken- dergilerdir.

Edebiyat-sanat dergileri için geçerli olan, sinema dergileri için de geçerli. Ülkemizde yayınlanan ve sayıları onu bulmayan sinema dergileri, biraz daha zorlu bir alanda var olmanın, var kalmanın derdinde. Popüler bir sanat olan sinemanın, popüler yahut anti-popüler yapımlarının izlenmeye dayalı yapısı üzerine okunacak, tartışılacak, ciddiye alınacak entelektüel metinler üretmek, magazinel haberlerin yanısıra -yahut bunlara hepten boş verip- kuramsal tezlere, sinema akımlarına, Türk sinemasının tarihine, içinde bulunduğu sorunlara, geleceğine ilişkin işaretlere de yer açabilecek bir dergiyi uzun yıllar yaşatabilmek bu ülkede henüz pek fazla dergiye nasip olmuş değil. Zira bu ülkede sinema dergileri, filmlerin izlendiği oranda okunmuyor.

1991 yılında başladığı yayınına 69 sayının ardından 1997'de 'ara' veren Antrakt dergisi onlardan biri. Popüler sinemadan alternatif sinemaya, dünya sinemasından yerli sinemaya kadar geniş bir alan üzerinde istikrarlı bir çizgi tutturan Antrakt, sinema tarihçisi Burçak Evren'in yayın yönetmenliğinde şimdi yeniden çıkıyor. Sinema yazını alanındaki hafıza boşluğunu detaylı dosya konuları ve söyleşilerle kapatmayı ve Türk sinemasına eğilmeyi önceleyen dergi, ticari olana karşı durmayı, güncelin kıskacına kapılmamayı hedefliyor ve dağıtım ağına da girmiyor. Bu yüzden dergiyi okumak isteyenlerin kitapçı, bayi ve sinema salonlarından Antrakt'ı ısrarla istemeleri gerekiyor.

Sinemayla sadece izleyici olarak değil de, sinemanın konumlandığı düzlemle, insanı ve hayatı anlamlandırışı ve ele alış biçimiyle, anlatımıyla, sorunları ve vaad ettikleriyle de ilgilenip sorgulayanların ısrarla aramaları gereken bir dergimiz daha var artık: Sonsuzkare. Yayın danışmanlığını senarist-eleştirmen Ayşe Şasa'nın, genel yayın yönetmenliğini yönetmen Mesut Uçakan'ın yaptığı Sonsuzkare, bu ay ikinci sayısını çıkardı ve karelerinin sonsuzluğa ulaşabileceğine dair işaretleri verdi. Bir sohbet ortamı, düşünce platformu oluşturmayı amaçlayan dergide ideolojik ve sinemasal akımların bağlayıcılığını önemsemeyip sinema ile gönül bağını sağlamlaştırmış her kesimden, her kuşaktan sinemacı, eleştirmen ve yazar düşüncelerini, anılarını, eleştirilerini yazıyor.

Bir derginin ağırlığını oluşturan ve onu okunur kılanın yazılanlar kadar yazar kadrosu olduğunu da bildiğimden -uzun bir liste olmasını bile göze alarak- Türk sinemasına yön veren bu usta yönetmenlerin, senaristlerin, sinema eleştirmenlerinin isimlerini anmadan geçemeyeceğim. İşte Sonsuzkare'nin yazarları: Lütfi Ö. Akad, Halit Refiğ, Ayşe Şasa, Yücel Çakmaklı, Erdoğan Tokatlı, Nuri Bilge Ceylan, Salih Diriklik, Ersin Pertan, Metin Erksan, Atıf Yılmaz, Mesut Uçakan, Yavuz Turgul, Üstün İnanç, Memduh Ün, Aydın Sayman, Burçak Evren, Tunca Arslan, Rasih Yılmaz, Gülşah Maraşlı, Nihal Bengisu, İhsan Kabil, Bilge Emin, Giovanni Scognamillo, Sadık Yalsızuçanlar, Necip Tosun, Abdurrahman Şen.

Sonsuzkare, sinemanın insanla, hayatla, savaşla, siyasetle, tarihle ve bugünle olan alış verişine entelektüel kaygılarla ve itina ile eğiliyor. Ancak çıkan iki sayısı bile, derginin asıl derdinin Türk sineması olduğunu, sinemamızın bugününü anlayabilmek için geçmişin hesabının yapılması zorunluğunu, bunun da kırıp da dökmeden derginin sayfalarında sağlıcakla yapılabileceğini gösteriyor. Dergi zaten "Hepimiz sonsuz kareden oluşan bir film içindeyiz" sloganıyla çıkıyor.


19 Temmuz 2003
Cumartesi
 
FADİME ÖZKAN


Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED