AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

RTÜK özel yasa istiyor

Başkan Fatih Karaca, RTÜK'ün yeni bir düzenleme ile üst kurullar kapsamından çıkartılarak, RTÜK Yasası'na tâbi olmamasını istedi. Karaca, "Biz herşeyimizle diğer üst kurullardan farklıyız" dedi.

RTÜK Başkanı Fatih Karaca, kurulun üst kurulların kapsamından çıkarılmasını ve Üst Kurullar Yasası'na tabi olmamasını istedi. Karaca, kurumun diğer üst kurullardan farklı özellikler taşıdıklarını kaydederek, ayrı bir düzenleme yapılmasını istedi. Bu yönde çalışmaları olduğunu ifade eden Karaca, Şubat ayında gerçekleşen İletişim Şûrâsı ile ilk adımı attıklarını belirtti. Karaca, Radyo Televizyon Kurumu Taslağı üzerinde çalışmalara da başladıklarını açıkladı.

'RTÜK ekonomik bir kurul değil'

RTÜK'ün ekonomik bir kurul olmadığının altını çizen Karaca, "RTÜK radyo ve televizyonların yayınlarını denetleyen, bu kuruluşların tüm Türkiye'deki yasal regilüasyonunu yapan bir otoritedir" diye konuştu. RTÜK' ün yapısı ile Üst Kurullar Yasası'na tâbi olan diğer kuruluşların yapısı arasında çok büyük farklılık olduğuna dikkat çeken Karaca "Bu kurumlar Türkiye ekonomisinin içindedir. RTÜK, yetki, kadro ve çalışanlarının durumu ve meslek grubu itibariyle bu ekonomik kurullardan farklılık göstermektedir" şeklinde konuştu.

RTÜK'le ilgili olarak "Sayıştay ve Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulunun denetimi söz konusu olabilir" diyen Karaca, üyelerin eğitim durumlarından, çalışanlarının özlük haklarına kadar bu kurullardan çok büyük farklılıklar gözettiklerini dile getirdi. Üst kurullara bağlı kurumların IMF ile yapılan toplantı ve diğer ekonomik toplantılara temsilci gönderirken, kendilerinin bu toplantılara katılmadıklarını hatırlatan Karaca, "Onlar bir yana, biz yana. Biz herşeyimizle bu kurullardan farklıyız" dedi.

'Meclis'in seçtiği tek kuruluz'

RTÜK üyelerinin tamamının TBMM tarafından seçildiğine dikkat çeken Fatih Karaca, "Bu kurullardan hiçbirinin bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmez, bizim bütçemiz TBMM ile ilişkilendirildiği için Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülür" dedi. Yapılacak düzenlemede RTÜK üyelerinin TBMM tarafından seçilmesi esasının korunmasını isteyen "Meclis tarafından seçilmenin özerklik bakımından, üst kurulun geçmişte uygulamaları bakımından, üst kurul üyelerine kuvvet veren bir konumu olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

"Biz siyasi parti değiliz'

Başbakan Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle Uzan'a ait televizyonlara verilen 30 günlük kapatma cezasının ardından, GP Genel Sekreteri Mehmet Ali Akgül'ün RTÜK üyelerine gönderdiği mektubu da değerlendiren Karaca, "Biz bir siyasi parti değiliz" dedi. Mektupta haksız ifadelerin kullanıldığını belirten Karaca şunları söyledi: "Eleştiriler içeren bir mektup, bu eleştirilere katılmak mümkün değil. RTÜK, kimsenin hasmı değildir. RTÜK siyasi bir parti değildir. RTÜK üyeleri kamu görevlileridir. Bu noktada siyasi partilerin mücadelelerine taraf olmamız ya da siyasi bir partiye ceza vermemiz sözkonusu değildir. RTÜK' ün görevi radyo ve televiyonları denetlemektir. Siyasi parti denetleyicisi olmadığımız içinde kendimizi bu konunun dışında tutuyoruz."

  • NEVİN ŞAHİN / ANKARA



  • 19 Temmuz 2003
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED