AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ
Vekil Memur Maaşı Nasıl Hesaplanır?

Vekil olarak görev yapan imam-hatiplere veya öğretmenlere hükümetin vermiş olduğu zammın tamamı yansıyor mu? Zammın 3/2 sinin yansıdığını söylüyor arkadaşlar. Bilgilendirirseniz sevinirim.

2004 Mali Yılı Bütçe Kanununun 31'inci maddesinde, 1.7.2004-31.12.2004 tarihleri arasında aylık katsayının 38.610, memuriyet taban aylığının 455.050, yan ödeme katsayısının ise 12.240 olduğu hükme bağlanmıştır. Bu çerçevede, açıktan vekil olarak atananlara;

-Atandığı derece ve kademenin (gösterge + ek gösterge) 2/3 ü,
-Taban aylığının 2/3 ü,
-Zamlar tam verilir,
-Özel hizmet tazminatı tam verilir,
-Tedavi vb. giderler tam karşılanır,
-Ek çalışma varsa ve aksine bir hüküm yoksa tam verilir.
-Emekli kesintisi ise, atandığı kadronun emekli kesintisine tabi tutarlarının 2/3 ünden tam kesilir. Yine Gelir Vergisi kesintisi de kesilecektir.

Özetle, zam ve tazminat artışlarının tamamı yansıyacak, diğer kalemlerdeki artışlar ise 2/3 oranında yansıyacaktır.


Sağlık Meslek Lisesinden MEB'e Bağlı Okullara Geçişler

Sağlık meslek lisesinde okul müdürü veya okul müdür yardımcısı kadrolarına Bakanlık oluru ile vekalet edenlerin MEB'e bağlı okullara asaleten, ancak valilik veya kaymakamlık oluru ile atanların öğretmen olarak geçiş yapabileceği belirtilmektedir? Bu doğru mudur?

Milli Eğitim Bakanlığında okul müdürlüğü ve müdür yardımcısı kadrosu bulunmamaktadır. Okul Müdürlükleri ve Yardımcılıkları 657 sayılı Kanunun 88'inci maddesi çerçevesinde ikinci görev olarak yürütülmektedir.

"Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği"nde okul müdürlüklerine ve müdür yardımcılıklarına nasıl atama yapılacağı hüküm altına alınmıştır. Bu çerçevede ikinci görev dahi olsa okul müdürlüklerine ve müdür yardımcılıklarına sınavla atama yapılmaktadır. Bu durumda Sağlık Bakanlığındaki okul müdür ve yardımcılıkları, kadrolu olduğundan bu kadrolara vekaleten atananların Milli Eğitim Bakanlığındaki müdür ve müdür yardımcılığına mezkur Yönetmelik gereğince sınavsız olarak atanmaları mümkün değildir. Ancak, mezkur Yönetmeliğe geçici bir madde eklenerek Sağlık Bakanlığına bağlı okullarda vekaleten müdür ve müdür yardımcılığı yapanların Milli Eğitim Bakanlığındaki müdür ve müdür yardımcılığını 657 sayılı Kanunun 88'inci maddesi gereğince ikinci görev olarak yürütmeleri mümkündür.


Hangi Memurlar Yeşil Pasaport Alabilir?

Defterdarlık bünyesinde 4. derece Veznedar kadrosunda görev yapmaktayım. İşletme Fakültesi mezunu olup hakettiğim kadro 3/1'dir. Yeşil Pasaport alabilir miyim?

Yeşil pasaport, mevzuatta hususi pasaport olarak düzenlenmiştir. 5682 sayılı Pasaport Kanunu'nun "Hususi Pasaportlar" başlıklı 14'üncü maddesinde; "… birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan … devlet memurları ve diğer kamu görevlilerine; Diplomatik Pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir. Bunlardan emeklilik veya çekilme sebepleri ile vazifelerinden ayrılmış olanlara da bu nevi pasaport verilir..." hükmüne yer verilmiştir. Diğer taraftan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre üniversite mezunu memurların 1'inci dereceye kadar yükselmesine herhangi bir engel bulunmamakla beraber, 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararname hükümleri gereğince 1, 2, 3 ve 4'üncü dereceli memur unvanlı kadro ihdas edilmemiştir. Yani, her ne kadar üniversite mezunu olan memurların kazanılmış hak aylık derece ve kademeleri, 657 sayılı Kanun'un 67'nci maddesine göre 1'inci dereceye kadar yükselebilse de kadro dereceleri 5'inci dereceden yukarıya çıkamamaktadır. Ancak, Veznedarlar 3'üncü dereceye kadar çıkabilmektedir.(Kadro derecesi olarak)

Yukarıda yer verilen hükümde kadro derecesinin 1, 2 ve 3 olması gerektiği belirtildiğinden, kadro derecenizin 3'üncü derece olması halinde (Veznedarlar 3'üncü dereceye kadar yükselebilir) Hususi Damgalı Pasaport (yeşil pasaport) almanız mümkündür. Burada kazanılmış hak aylığınız dikkate alınmamaktadır.


Taksirli Suçtan Dolayı Ceza Alanların Memuriyetine Son Verilir mi?

Taksirle ölüme ve yaralanmaya sebebiyet suçundan yargılanan ve 6 aydan fazla hapis cezası alan bir memurun görevine 657 sayılı Kanunun 98/b maddesi gereğince son verilebilir mi?

657 sayılı Kanunun 48/A-5 bendine göre taksirli suçlardan alınan cezalar memuriyeti sona erdiren bir ceza değildir. Danıştay 12. Dairesinin bu konuyla ilgili olarak vermiş olduğu 11.10.1999 tarihli Esas: 1997/003319 Karar: 1999/001785 nolu kararda da benzer görüşlere yer verilmiş ve ceza nedeniyle hapse giren memurların cezanın infazından sonra görevine iade edilmesi gerektiği belirtilmiştir.

Dolaysıyla, taksirli suçlardan mahkum olanların mahkumiyet sonrasında göreve dönmelerine herhangi bir engel bulunmamaktadır. Şunu da belirtmek gerekir ki özellikle şoför kadrosunda görev yapan memurların işlerinin icabı yaralanmalara ve ölüme sebebiyet verici kaza yapmaları her zaman mümkündür. Dolayısıyla bu durumda olanların bir de şartları kaybettiği gerekçesiyle memuriyetlerinin sona erdirilmeleri telafisi imkansız zararlar oluşturacaktır.



Hazırlayan: Ahmet Ünlü
(memurlar.net editörü)

Faks: (0312) 472 68 80

14 Ağustos 2004
Cumartesi
 
HAZIRLAYAN: Ahmet Ünlü


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED