AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
Petroldeki artış boyacıların
kabusu olmaya başladı

Hob Boya Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Sadıkoğlu: "Petroldeki artışlar nedeniyle hammaddelerde büyük bir sıkıntı yaşayan sektörü yılın son aylarında oldukça güç günler bekliyor."

  • FAHRİ SARRAFOĞLU / İSTANBUL
    Boya sektörünü petrol fiyatlarındaki artış nedeniyle zor günler bekliyor. Sektör, üretim kapasitesinin yüzde 50-60'lık bölümünü ancak değerlendirebilirken birde petrol fiyatlarında meydana gelen artış sektörün adeta kabusu oldu. Sektör geçen yıl satışlarında yüzde 10 artış göstermesine rağmen 700 bin ton civarındaki kapasitesinin 360 bin tonluk bölümünü değerlendirebildi. Geçtiğimiz yıl geçirdiği bir yangınla büyük yara alan Hacıoğulları Boya ve Kimya Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Sadıkoğlu ile hem sektörü, hem de yangın sonrası kısa sürede tekrar atılım yapan HOB Boya'yı konuştuk.

    Petrol fiyatlarındaki artış sektörü nasıl etkileyecek?

    Petroldeki artışlar nedeniyle hammaddelerde büyük bir sıkıntı yaşayan sektörü yılın son aylarında oldukça zor günler bekliyor. Bu sıkıntı devam ederse hedeflediğimiz üretimi yapmamız zorlaşacak ve seneyi zararla kapatabileceğiz. Hükümetin IMF politikalarını harfiyen uygulaması halkın alım gücünü oldukça daralttı yeni yatırımlar yapılmıyor ve işsizlik giderek artıyor. Halk ancak zaruri ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. Boya sektörü hem içerdeki durgunluğu aşmaya zam yapmamak için çalışırken bir taraftan da petroldeki yükseliş nedeniyle gerçekten darboğaza girmiş durumda.

    Peki sektörü ihracatı çıkış kapısı olarak kullanamıyor mu?

    Cirosunun ancak yüzde 10'luk bölümünü ihracattan elde edebilen sektörün, başlıca pazarlarını komşu ülkeler oluşturuyor. Bu arada Çin başta olmak üzere Kuzey Amerika, Japonya, Batı Avrupa ülkeleri ile rekabet edebilmemiz gerekiyor. Dünya boya pazarı büyüklüğü 60 milyar dolar. Ama bunda Türkiye'nin aldığı pay çok az.

    Sektördeki üretim ve ihracat rakamları ne durumda?

    2003 ihracat değeri 145 milyon 200 bin dolar. İstihdam gücü ise yaklaşık 200 bin kişi. Sektörde kurulu kapasite, 650-700 bin ton civarında bulunuyor. Pazar büyüklüğümüz 1 milyar dolar. Firma sayısı ise 250 civarında. Türkiye de mobilya, inşat ve sanayi sektörü gibi 3 ana grupta boya ve vernik üretimi yapan firma sayısı üç veya dördü geçmemektedir. Bunlardan bir tanesi bizim firmamızdır. İhracat yapılan ülkeler. Rusya, Azerbaycan, Gürcistan, Romanya, Ukrayna, İsrail, İran, Çin Halk Cumhuriyeti, Suriye.

    Biraz da HOB Boya'dan bahseder misiniz?

    1976 yılından beri sektörde faaliyet gösteren Hacıoğulları Boya A.Ş., HOB marka ürünleriyle Pazar payını sürekli yükseltiyor. Yaşadığımız iki önemli deprem ve ardından gelen ekonomik depremler maalesef inşaat sektöründe büyük bir durgunluk getirdi. Boya ve vernik bu sektörün çok önemli girdileri olduğu için bizim sektörde bu durgunluktan nasibini aldı. Şu anda 2000 yılı seviyelerine hala gelmedik.

    Ar-Ge'ye daha fazla mı önem veriyorsunuz?

    AR-GE bizim en ehemmiyet verdiğiz bir birimimizdir. Biz AR-GE birimimizde kalite politikamıza uygun onu makul fiyatlı yeni ürünler için devamlı çalışmalar yapıyor ve müşteri memnuniyetini ön planda tutarak bu ürünlerinde piyasaya arz ediyoruz.

    Boya üreticilerin hükümetten beklentileri nelerdir?

    Sektörde kayıtdışı üretim oldukça fazla ve pazarın tahminen yüzde 30-40'ına hakim. Maalesef kaçak işçi çalıştıran, TSE belgesi olmayan, kalitesi yapılandırması olmayan, firmalar piyasada devam ediyor. Ayrıca inşaat sektörüne mutlaka canlılık sağlanmalı. Bu sektörün ivme kazanması yüzlerce sektöre iş imkanı sağlaya bilir.



  • 14 Ağustos 2004
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED