AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Dersler teneffüsler gibi zevkli olacak

Talim Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, hazırlanan yeni ilköğretim müfredatıyla öğrencilerin derslere severek ve isteyerek gireceğini söyledi.

Talim Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, hazırlanan yeni ilköğretim müfredatıyla öğrencilerin derslere severek ve isteyerek gireceğini söyledi. Yeni ilköğretim müfredatı hakkında Yeni Şafak'a bilgi veren Selçuk, "Çocuklara dersi sevdirerek eğitim vereceğiz. Çocukların derse giriş hızları ile dersten tenefüse çıkış hızları arasında ciddi bir fark var. O fark mevcut olan müfredattan kaynaklanıyor. Derslerde içerde o kadar büyük bir baskı oluşuyor ki çocuk dersten nasıl çıkacağını şaşırıyor. Yeni müfredatla dersi öğrenciye sevdirerek bu aradaki hız farkını ortadan kaldıracağız" dedi.

Öğrenciye istediği alana yoğunlaşma imkanı vereceklerini ifade eden Selçuk, "Çocuk daha çok hangi alanda yoğunlaşmak isterse o alanda yoğunlaşabilecek. Bu yoğunlaşma 4. sınıf ile 8. sınıf arasında olacaktır. Çocuk müzikten hoşlanıyorsa daha çok müzik, İngilizce istiyorsa daha çok İngilizce, matematik istiyorsa daha çok matematik dersi alma imkanı vereceğiz. Öğrencinin meyli ve becerisi neye varsa ona daha çok yönelme ve öğrenme olanağı bulacaktır" diye konuştu.

Gramer 5. sınıfa kadar yok

Yeni müfredatta ilk beş sınıfın konularında hafifleme olduğunu kaydeden Selçuk, bazı konuların ileriki sınıflara ötelendiğini söyledi ve "İlk beş sınıfta Türkçe gramer dersi vermeyeceğiz. Sadece noktalama işaretleri öğreteceğiz. Daha sonraki yıllarda ise bu konuyu daha yoğunlaştırarak vereceğiz. Her yıl aynı konuyu anlatmak yerine konuda yoğunlaşarak, ders saatini arttırarak konuyu daha iyi anlatmayı sağlayacağız" dedi.

Selçuk, yeni müfredatta insan hakları dersinin tüm derslerde anlatılacağını ifade ederek, "Tüm derslerde insan hakları anlatılacak. Şimdiki dersimiz matematik 'bu konu insan haklarına giriyor' bunu o derste anlatacağız diye birşey olmayacak" dedi. İnsan hakları konularının öğretmenin insiyatifine bırakılmayacağına dikkat çeken Selçuk, 1992 yılına kadar olan olayların tarih kitaplarında anlatılacağını söyledi. Nazım Hikmet'in şiirlerinin de yeni müfredata alındığını hatırlatan Selçuk, Türkçe öğretmenlerinin Nazım Hikmet'i mecburen okutmak zorunda olduğunu belirtti. Selçuk, "Ancak bu müfredatta öğretmenlere birden çok imkan veriliyor. Öğretmen sadece zorunlu bir şiiri işlemek yerine birden çok şiir içinde istediğini işleme imkanı veriliyor" dedi.

Aleviliğin yeni müfredatta geniş bir şekilde yer alacağını belirten Selçuk, "Alevilik yeni müfredatta Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde işlenecek. Toplumumuz ve kültürümüzde önemli yeri olan Alevilik bu yüzden daha çok işlenecek. Diğer dinleri de anlatacağız ancak buradaki kültürümüzde daha az yer bulan inançlara daha az yer vereceğiz" diye konuştu.

MÜFREDATI UZMAN KADRO HAZIRLADI

Müfredatın hazırlık aşamasını da anlatan Selçuk, "Müfredatı 32 sivil toplum kuruluşu, 30 bine yakın öğrenci, 10 bine yakın öğretmen, 697 müfettiş, 144 akademik tezi, Avrupa Birliği'ndeki eğitim uzmanlarının görüşlerini alarak hazırladık" dedi. Müfredat hazırlarken örnek alınan ülkeleri de söyleyen Selçuk, bu ülkelerin İngiltere, İrlanda, Singapur, Güney Kore ve Kanada olduğunu söyledi. Şimdilik 5 dersin müfredatının hazırlandığına işaret eden Selçuk, 6 dersin müfredatının hazırlanmasına da devam edildiğini belirtti.

  • BEHÇET GÜNGÖR/ ANKARA



  • 14 Ağustos 2004
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED