AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

  • REKTÖR BERNAY'I YÖK'E ŞİKAYET ETTİLER
    19 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği, YÖK'e başvuruda bulunarak, 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Ferit Bernay'ın TCK'nın 230. maddesine göre "görevini kötüye kullanmak" suçundan yargılanması için "lüzum-u muhakeme" izni vermesini istedi. Derneğin YÖK'e yaptığı başvuruda, rektör hakkındaki iddialar 12 maddede özetlenirken, Maliye Bakanlığı'nın TCK'nın 230. maddesine göre, rektörün rüşvet ve yolsuzluk sanıklarına ihale komisyonlarında görev vererek görevini ihmal ettiği iddiasıyla hakkında soruşturma yaptığı bilgisine yer verildi. Rektörün görevini ihmal ederek üniversitenin akçalı kayıplara uğramasına neden olduğu iddia edilen başvuruda, atama ve terfilerde objektif esasların gözardı edilerek subjektif değerlendirmeler yapıldığı, objektifliği konusunda kuşku bulunan sınav jürilerinin görevlendirildiği belirtildi. Üniversitede açılan kadro ilanlarının da kişiye özel yaptırdığı öne sürülen Rektör Bernay'ın hiçbir haklı nedene dayanmadan öğretim üyelerinin akademik ünvanlarını geri aldığı iddia edildi.

  • ERHAN SEVEN/ ANKARA


  • Süper lise ile Analolu liseleri kayıt tarihleri belli oldu
    İstanbul'da yabancı dil ağırlıklı liseler (süper lise) ile Anadolu liselerinin kayıt takvimi belli oldu. İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, yabancı dil ağırlıklı liselere ön kayıtla öğrenci alımı 24-31 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Ön kayda başvuru koşulları ve usulleri "www.istanbul-meb.gov.tr'' sitesinde yer alıyor. Birinci ön kayıt başvuruları, 24-31 Ağustos 2004 tarihlerinde öğrencinin mezun olduğu ilköğretim okuluna gidilerek internet yoluyla yapılacak. Birinci ön kayıt sonucu kesin kayıt hakkı kazanan öğrencilerin listesi 2 Eylül saat 09.00'da "www.istanbul-meb.gov.tr'' adresinden ilan edilecek.


  • 'Avrupa'nın en ucuz ilacı Türkiye'de
    Sağlık Bakanlığı'nın kamuya ilaç alımı konusundaki genel değerlendirmesini sürdürdüğü bildirildi. Sağlık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği, "ilaç fiyatları, kamuya ilaç alımları, özellikle bir kalem ilacın SSK tarafından alımı" ile ilgili haberlere ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. İthal ilaçlarda, 20 yıl boyunca, ilgili firmaların ibraz ettikleri faturalara kar oranları ilave edilerek fiyat belirlendiği anımsatılan açıklamada, yeni ilaç fiyatlandırma politikası ile "objektif ve şeffaf uygulamalar'' başlatıldığı kaydedildi ve "Böylece genel anlamda Avrupa'nın en ucuz fiyatlı ilaçları Türkiye'de satılır hale gelmiştir'' denildi. Açıklamada, "SSK ile ilgili ilaç alımı konusunda, Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu'nun gerekli incelemeyi başlattığı ve Sağlık Bakanlığı'nın da genel değerlendirmeyi sürdürdüğü'' bildirildi.


  • 'PKK/KONGRA-GEL post kavgası içinde'
    Emniyet Genel Müdür Yardımcısı ve Sözcüsü Ramazan Er, terör örgütü PKK/KONGRA-GEL'in örgüt içi çatışma yaşadığını belirterek, bunu örtbas etmek için çeşitli seksiyonlar kullandığını söyledi. Er, İstanbul'daki patlamaların PKK/KONGRE-GEL tarafından gerçekleştirildiğini belirterek, "PKK hakimiyet, bir başka deyişle post kavgası içerisinde" dedi. Van Emniyeti'nde yaşanan olaylarla ilgili soru üzerine Er, konunun polis müfettişleri tarafından soruşturulduğunu söyledi. Er, Pakistan'da düzenlenen El Kaide örgütü bağlantılı operasyonlarla ilgili Güvenlik İşbirliği Anlaşması çerçevesinde bilgi istenildiğini bildirdi.


  • Albayrak önce Ankara'ya sonra Aydın'a tayin oldu
    Van skandalına adı karışan ve baskında "görevini ihmal ettiği" gerekçesiyle hakkında disiplin cezası istenen Van eski Kaçakçılık Şube Müdürü Tayfun Albayrak, önce Ankara'ya sonra Aydın'a tayin edildi. Uyuşturucu kaçakçılığı suçundan gözaltına alınan eski milletvekili Mustafa Bayram'ın oğlu Hamit Bayram'ın gözaltından kaçırılmasından bir hafta önce Albayrak'ın şark görevi sona erdi. Albayrak, emniyet müdürleri kararnameasi ile 30 Haziran 2004 günü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı kadrosuna atandı. 6 Temmuz 2004 günü yaşanan skandalda Albayrak'ın adı sık sık geçmeye başladı. Bu durumdan rahatsızlık duyan KOM Dairesi, Albayrak'ın Ankara'ya gelmesini istemedi ve Genel Müdürlük makamına yazı yazarak atama işleminin değiştirilmesini talep etti. Talebi yerinde bulan Genel Müdürlük, Albayrak'ın atama kararnamesini değiştirdi. Şark görevini dolduran Albayrak, Ankara'dan alınıp Aydın'a atandı.

  • EVİN GÖKTAŞ/ ANKARA


  • Hamit Bayram'a dava açıldı
    Van eski milletvekili Mustafa Bayram'ın oğlu Hamit Bayram hakkında, Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca "teşekkül oluşturmak suretiyle uyuşturucu madde ticareti yapmak" iddiasıyla dava açıldı. Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, eski milletvekili Mustafa Bayram'ın oğlu Hamit Bayram ve şoförü Hüsnü Özbuz'un Van'dan temin ettikleri eroini, Malatya'da diğer zanlılardan Ali Karakuş ve Şevket Yetiş'e teslim ederek, birlikte eroini pazarlama ve kazancını paylaşma yönünde eylem ve fikir birliği içinde hareket ettikleri öne sürüldü. İddianamede, aralarında Bayram'ın da bulunduğu 4 kişi hakkında "teşekkül oluşturmak suretiyle uyuşturucu madde ticareti yapmak" suçundan, 12 yıldan 30 yıla kadar hapis cezası istendi.


  • Tuvalette doğuma soruşturma
    Gaziantep Valiliği, Simge Eneş'in SSK Bölge Hastanesi'nin tuvaletinde doğum yaptıktan 7 gün sonra hayatını kaybetmesiyle ilgili soruşturma başlattı. Gaziantep Valisi Lütfullah Bilgin, yaptığı yazılı açıklamada, Simge Eneş'in Gaziantep SSK Hastanesi'nde gerçekleştirdiği doğumdan sonra ölümüyle ilgili olarak, eşi Mehmet Eneş tarafından Cumhuriyet Başsavcılığı'na verilen şikayet dilekçesinin kendilerine ulaştığını belirtti. Gerekli soruşturmayı yapmak üzere Valilik tarafından uzman görevlendirilerek soruşturma başlatıldığını kaydeden Bilgin, soruşturma sonucunda ihmali ve kusuru tespit edilenler hakkında gerekli yasal işlemin yapılacağını ifade etti. 20 yaşındaki Simge Eneş'in doğum yaptıktan sonra 7 gün sonra hayatını kaybetmesi üzerine eşi Mehmet Eneş, "dikkatsizlik, tedbirsizlik ve meslekte acemilik" nedeniyle eşinin ölümüne yol açtıkları iddiasıyla SSK Gaziantep Bölge Hastanesi'nde görevli 3 doktor hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu.


  • Meteorolojiden yağış uyarısı
    Marmara ve Batı Karadeniz'de etkili olmak üzere yurdun kuzey ve batı bölgelerinde sağanak yağış beklendiği bildirildi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan meteorolojik uyarıya göre, hafta başından itibaren yurdun kuzey ve iç kesimlerinde etkili olan yağışlı hava bugün yurdu terkedecek. Hava sıcaklıkları bugün tüm yurtta, pazar günü iç ve doğu bölgelerde artacak. Ancak yurdun kuzeybatı kesimleri bugün akşam saatlerinden sonra Balkanlar ve Orta Akdeniz üzerinden gelen yeni bir yağışlı havanın etkisine girecek. Trakya'da akşam saatlerinden sonra başlayacak sağanak ve gök gürültülü sağanak şeklindeki yağışlar, pazar günü Marmara'da etkili olacak. Buna göre yağışlar, Batı Karadeniz ve İç Anadolu'nun kuzeybatısında görülecek. Yağışlar pazartesi de Marmara'nın doğusu ve Batı Karadeniz'de etkili olmak üzere yurdun kuzey ve batı kesimlerinde devam edecek.


  • Campdowne 2004'e Türk izciler damgasını vurdu
    Türkiye İzcilik Federasyonu'na bağlı 95 kişiden oluşan Türk izci grubu İngiltere'de her dört yılda bir düzenlenen ve dünya izcilerini buluşturan 'Kent Campdowne 2004' kampına katıldı. Dünyanın değişik ülkelerinden 3 bin 500 izcinin katıldığı kampta, İngiltere Türk İzcileri Başkanı Celal İzcibayar'ın girişimleri ile ilk defa Türkiye de ciddi bir katılım ile yer aldı. Kent bölgesinde yapılan ve 10 gün süren kampta, Samsun Anadolu Lisesi, Ankara ve Antalya ile Konya'dan izciler katıldı. Kampa Samsun Anadolu Lisesi Müdürü Yaşar Batur, Konya İl Gençlik ve Spor Şube Müdürü Mahmut Keten, Ankara İzci Lideri İsmail Yıldız da katılarak, Türkiye'yi tanıtan etkinliklere öncülük etti. Türk izcilerin kamp süresince geleneksel kıyafetler ile Anadolu'nun zengin folklöründen sundukları halk oyunları, diğer izcilerin ilgisini Türk kampı üzerinde yoğunlaştırdı. Kampa katılanlar unutamayacakları bir 10 gün geçirirken, Türk kampı yoğun ziyaretçi trafiği yaşadı. Türk kültürünü tanıtan etkinliklerin de yer aldığı İngiltere kampında, Türk İzci Gurubu, Türk mutfağının leziz yemeklerinden Yoğurtlu Mantı ve Kemalpaşa tatlısı ikramı yaptı. İngiltere Türk İzci Başkanı Celal İzcibayar, 'Kent Campdowne 2004' kampını ziyaret ederek, Türk izciler ve kamp yöneticileri ile görüştü. Celal İzcibayar, Türkiye'yi başarıyla temsil ettikleri için kafile Başkanı Hüseyin Yaşar ve diğer izci liderlerini tebrik ederek, takdir belgesi ve başarı sertifikası verdi.


  • ABD'de evliliklerini gözden geçirecekler
    Kaset skandalının ardından zor günler geçiren Tamer Karadağlı ile eşi Arzu Balkan evliliklerini daha sakin bir ortamda gözden geçirmek için dün New York'a gitti. Oldukça moralsiz oldukları gözlenen çift, tüm ısrarlara rağmen sorulara cevap vermedi. Havaalanında gazetecilerin sorularına kayıtsız kalan Karadağlı, bundan sonraki planlarına ilişkin bir soruya ise "Yeri ve zamanı gelince cevap vereceğim" demekle yetindi. Bu arada, Karadağlı çiftine havaalanındaki yolcular büyük ilgi gösterdi. ABD'de evliliklerini tekrar gözden geçirecekleri öğrenilen Tamer Karadağlı ve Arzu Balkan'ın New York'tan Miami'ye geçecekleri belirtildi.


  • ÖLMEDEN BİR GÜN ÖNCE EVLENMİŞTİ
    Yılmaz Ailesi'nin yakınları, ölen ve yaralanan akrabaları için gözyaşı döktü. Trafik kazasında ölen Gökhan Yılmaz'ın önceki gün evlendiği ve Nevşehir'e başka bir yakınlarının düğününe katılmak için gittiği belirtildi. Duygu Yılmaz'ın kardeşi Nesrin Akın, Antalya'nın Korkuteli İlçesi'nde önceki gün Gökhan ve Duygu Yılmaz'ın düğünlerini yaptıklarını, yeni evli çift ve diğer akrabalarıyla birlikte Nevşehir'deki bir yakınlarının düğününe katılmak üzere 4 araçla Korkuteli'nden yola çıktıklarını söyledi.


  • Sokak ortasında infaz
    Fatih'te silahlı saldırıya uğrayan 1 kişi öldü, yanındaki kadın ise yaralandı. Dün, saat 23.00 sıralarında Topkapı Sulukule Caddesi'nde yürüyen Şeref Aydoğan (52) ile yanındaki Yeliz Şenyüz'e (25), kimliği henüz belirlenemeyen 2 kişi silahla ateş açtı. Saldırıda, vücuduna çok sayıda kurşun isabet eden Aydoğan olay yerinde hayatını kaybederken, bacaklarından 3 kurşunla yaralanan Şenyüz, ambulansla İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Şeref Aydoğan'ın, bir otobüs firmasının sahibi olduğu, aynı saldırıda bacaklarına gelen 3 kurşunla yaralanan Şenyüz'ün de bu firmada çalıştığı belirlendi. Görevliler, evli olan Aydoğan ile yanında çalışan Şenyüz'ün işyerinden ayrı ayrı ayrıldıklarını belirttiler.


  • Akdeniz foku için Türk-Yunan işbirliği
    Dünyada nesli en fazla tehdit altında bulunan 12 tür arasında yer alan Akdeniz Foku'nun korunması amacıyla Türkiye ve Yunanistan'daki kuruluşlar ortak bir proje yürütüyor. Sualtı Araştırmaları Derneği-Akdeniz Foku Araştırma Grubu (SAD-AFAG) Foça Ofisi Koruma Birimi'nden Yalçın Savaş, projenin Türkiye ve Yunanistan'da Akdeniz Foku'nun neslinin devamını sağlamak amacıyla koruma alanı olarak ilan edilmiş iki bölgedeki deneyimlerin paylaşımı açısından önemli olduğunu söyledi. Savaş, proje kapsamında 24-31 Temmuz'da Yunanistan'ın Alonnisos kentinde bir araya gelen SAD-AFAG ve Hellenic Society for the Study and Protection of the Monk Seal (MOm) üyelerinin, bu kez 2-8 Eylül'de Foça'da buluşacağını bildirdi.



    14 Ağustos 2004
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED