AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
ABD yine çocukları öldürdü

ABD güçlerinin direnen kentlere yönelik saldırıları sürüyor. Felluce'ye bomba yağdıran ABD uçakları 9'u kadın ve çocuk 11 kişiyi öldürdü. Bağdat ve Musul'da düzenlenen 3 ayrı saldırıda çoğu asker ve polis 21 kişi öldü, 100'den fazla kişi yaralandı.

Irak'ta Ocak 2005'te yapılması planlanan seçimlerin tarihi yaklaştıkça ABD güçlerinin direnişçilerin denetimindeki kent ve bölgelere yönelik saldırıları da giderek şiddetleniyor. ABD güçlerinin, Irak'ın Felluce kentine dün sabah düzenlediği hava saldırısında hastane yetkililerine göre, aralarında kadın ve çocukların bulunduğu en az 11 kişi öldü. Hastane kaynaklarını, saldırılardaki can kayıplarını abartmakla suçlayan ABD ordusu, Felluce'ye yönelik hava saldırısında, her zamanki gibi, Ebu Musab Ezzerkavi yandaşlarını hedef aldıklarını iddia etti.

Hastane yetkilileri, El Cumhuriye bölgesine düzenlenen hava saldırısında aralarında 3 kadın ve 4 çocuğun bulunduğu 11 kişinin öldüğünü, 6'sı kadın ve 3'ü çocuk 12 kişinin yaralandığını kaydettiler. Amerikan savaş uçaklarının 2 evi hedef aldığı ifade edilen saldırılarda, çevredeki evlerin de hasar gördüğü belirtiliyor.

Felluce'nin güneyindeki El Şuhada Mahallesi'ne yönelik hava saldırısında da 2 kişinin daha hayatını kaybettiği kaydedildi. ABD ordusu saldırılardan birinin 25 direnişçinin silah taşıdığı bir binayı hedef aldığını açıkladı.

Bağdat ve Musul'da bombalı saldırılar

Irak'ın başkenti Bağdat ve kuzeyindeki Musul kentlerinde bombalı araçlarla düzenlenen 3 saldırıda 21 kişi öldü, 100'den fazla kişi yaralandı. İlk saldırı dün sabah, Bağdat'taki Yeşil Bölge'nin girişinde düzenlendi.

Bölgenin girişlerinden birinde bomba yüklü bir aracın patlatılması sonucu 10 kişi öldü, 70 kişi yaralandı. Bu saldırıdan yarım saat sonra ikinci bir bombalı araç, Bağdat'ın Sadun caddesinde bir ABD askeri konvoyunun geçtiği sırada patlatıldı.

Irak İçişleri Bakanlığı, ikinci saldırıda 4 kişinin öldüğünü ve onlarca kişinin yaralandığını açıkladı. Irak'ın kuzeyindeki Musul kentinde, bir ilkokulun yanında düzenlenen saldırıda 2'si çocuk 7 kişinin öldüğü, 11 kişinin yaralandığı bildirildi. Bakuba'da belediye binasına yapılan füze saldırısında ise 1 kişi öldü, 8 kişi yaralandı.

Bir Türk öldürüldü iddiası

Irak'ta bir Türk vatandaşı ile Irak asıllı bir İtalyanın öldürüldüğü iddia edildi. Reuters ajansının haberine göre, Irak'ta direnişçilerce dağıtılan bir video kasette, bir Türk ile Irak asıllı İtalyan olduğu belirtilen 2 kişinin görüntüleri yer aldı. Gözleri bağlı olan bu kişiler, vurularak öldürüldü. Kasette, direnişçilerden birinin okuduğu yazılı açıklamada öldürülen kişilerin casus olduğu iddiası yer aldı. Öte yandan, Kerkük kentinin güneyinde adının Taha Kalaf olduğu kaydedilen bir polisin başsız cesedinin bulunduğu belirtildi.

Iraklı iki üst düzey yetkiliye suikast

Bağdat'ta, Irak Bilim ve Teknoloji Bakanlığı'nın bir yetkilisi ile kadın yardımcısının dün vurularak öldürüldüğü bildirildi. İçişleri Bakanlığı, "Genel müdürlerden Tamer Abdüllatif ve İkhlas Gabib, saat 07.30 sıralarında vurularak öldürüldüler" dedi.

Sünni âlimlerden Amerika'ya tepki

Irak'ın Samarra kentinde ABD tarafından düzenlenen hava saldırısında din adamlarının da öldürülmesi, Sünni alimleri harekete geçirdi. Dün Ümmü'l Kur'a Camii'nde toplanan Sünni alimler, Samarra'daki operasyonlar hakkında açıklamalar yaptılar. Saldırılarda din alimlerinin de öldüğünü söyleyen Sünni alimler, bu çatışmaların başladığı sırada beyaz bayrak açıp ABD askerleriyle konuşmak isteyen bir grubun da Amerikan askerleri tarafından öldürüldüğünü söylediler.

Irak Türkmen Cephesi'ne saldırı

Irak'ın kuzeyindeki Kerkük kentinde merkezi bulunan Irak Türkmen Cephesi (ITC) sabah saatlerinde kimliği belirsiz kişiler tarafından silahlı saldırıya uğradı. Edinilen bilgiye göre, TSİ 06.00 sıralarında Kerkük merkez Bağdat Caddesi üzerinde bulunan ITC binası önünden araç ile geçen bir grup uzunnamlulu silahlarla binaya ateş açtılar. ITC güvenliğinin karşılık vermesinin ardından saldırganlar kaçarken, saldırı esnasında binada maddi hasar meydana geldiği açıklandı.



5 Ekim 2004
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED