AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
Erdoğan: Ev ödevimizi yaptık, şimdi sıra AB'de

Başbakan Erdoğan, Alman basınına verdiği demeçlerde, Türkiye'nin ev ödevlerini yaptığını vurguladı ve "Bundan sonrası AB için bir çeşit sınav. Referandum ve ucu açık müzakere önerileri hoş değil" dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, Alman basınına verdiği demeçlerde, Türkiye'nin ev ödevlerini yaparak Kopenhag Kriterleri'ni yerine getirdiğini vurguladı ve "Bundan sonrası AB için bir çeşit sınav. Şimdi biz, AB'nin ev ödevlerini yapıp yapmadığını göreceğiz" dedi.

Alman Berliner Morgenpost ve Die Welt gazetelerine demeçler veren Erdoğan, özetle şunları söyledi: "Türkiye'nin AB üyeliği konusunda 'sonucu açık müzakere' ya da referandum yapılması gibi önerileri hiç hoş bulmuyorum. Normal yol şudur: Biz Kopenhag kriterlerini yerine getirmeliyiz. Daha sonra müzakereler başlar ve bu süreçte gerekli şartlar yerine getirilince tam üyelik olur. Bugüne kadar hiçbir üye ülke konusunda referandum yapılmadı. Şimdi sadece Türkiye konusunda bir referandumdan söz edilirse, bu çifte standart anlamına gelir. Bu, AB'ye üye olan bazı ülkelerin Türkiye'den daha kötü durumda oldukları düşünülecek olursa daha da acı bir durum. Şimdi Türkiye konusunda AB ülkelerinde referandum yapılacak olursa, bu AB'nin kendi yasalarına uymadığı anlamına gelir. Biz ev ödevlerimizi yaptık. Kopenhag kriterlerini yerine getirdik. Bundan sonrası aslında AB için bir çeşit sınav olacak. Şimdi AB'nin de ev ödevlerini yapıp yapmadığını görmek istiyoruz."

Merkel'e siyaset dersi

Erdoğan, Alman özel n-tv televizyonuna yaptığı açıklamada da, Alman Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel'in Türkiye'nin üyeliğine karşı sürdürdüğü politikayı eleştirerek, "Ben Merkel'e daha önce yaptığımız görüşmede de söyledim. Bizim için öngörülen üyelik kriterlerinde şartlı müzakere yapılabilir ya da 'imtiyazlı ortaklık' konusu görüşülebilir diye bir şey yok. Türkiye ile üyelik müzakerelerine başlanması konusunda Merkel değil, Schröder karar verecek. Popülist politikalar kâr getirmez. Her zaman dürüst politika kazanır" diye konuştu.

Erdoğan, Maischberger'in, AB'nin genişlemeden sorumlu komisyon üyesi Günter Verheugen'in "Türkiye'nin rapordaki bazı şeyleri kabul etmesi zor olacak" şeklindeki sözlerini hatırlatması üzerine de "Raporu görmeden bu konuda bir şey söyleyemem" dedi.

Başörtüsü ve Çankaya sorusu

Erdoğan, başörtüsü tartışmalarıyla ilgili bir soruya karşılık da "Eşim ve kızlarım inançlarının gereğini yerine getiriyorlar; siyasi amaçlı değil. Almanya'da Almanlar da kendi istedikleri gibi inançlarının gereğini yerine getirebiliyorlar" diye konuştu. Erdoğan, sunucunun, "Sizi cumhurbaşkanı olarak görecek miyiz?" sorusu üzerine de, "İhtimaller üzerinde konuşmayı sevmem. İki ayağımla yere basmayı severim" dedi.

ERDOĞAN AKPM'DE KONUŞACAK

Alman gazeteleri Erdoğan'ın sözlerine sayfalarca yer verdi. Erdoğan, İlerleme Raporu'nun yayınlanacağı 6 Ekim'de, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin da-vetlisi olarak Fransa'nın Strasbourg kentinde olacak. AKPM Başkanı Peter Schieder ve Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Terry Davis ile görüşecek olan Erdoğan, AKPM Genel Kurulu'na hitap edecek ve soruları yanıtlayacak.



5 Ekim 2004
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED