AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A

  • Hakan Albayrak'a özgürlük
    Yerel idarecilerin ve bazı savcıların otoriter tutum izlediklerini belirten Sugden yasalara aykırı olarak bazı yazar ve düşünürlerin cezalandırıldığına işaret etti. Sugden, Milli Gazete'de yazdığı bir yazıdan dolayı hapse giren Hakan Albayrak gibi şiddet içermeyen eleştirilerinden dolayı hapsedilmiş yazar ve düşünürlerin derhal serbest bırakılmasını istedi. Hakan Albayrak'ın 5816 sayılı Atatürk'ü Koruma Kanunu sebebiyle cezalandırıldığını söyleyen Sugden, Atatürk'ün Türkiye'nin AB ile uyumunu sağlayacak bir cumhuriyeti kurduğunu ve Atatürk adına çıkarılan kanunların Türkiye-AB ilişkilerine engel olmaması gerektiğini savundu.


  • 'Türkiye Avrupa değerlerini alacak'
    Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Türkiye'nin AB üyeliği ile Avrupa değerlerini üstleneceğini ve güvenliğin önemli bir unsuru olacağını söyledi. Schröder, Alman SAT.1 kanalına verdiği demeçte, iki sebepten dolayı Türkiye'nin AB üyeliğini istediğini belirterek, "Türkiye'ye 40 yıldır gerekli şartları yerine getirdiği takdirde üyelik sözü verildi. İkincisi de güvenlik konusu. Türkiye AB üyeliği ile geriye dönüşü olmayacak şekilde Avrupa değerlerini üstlenecek ve gelecekte güvenlik politikasının önemli bir unsuru olacaktır" dedi.

  • BERLİN


  • Türkiye'deki laiklik ABD'den daha katı
    ABD'de yayımlanan Philadelphia Inquirer gazetesi, Türkiye'nin AB üyeliği sürecini işleyen bir yazı dizisi başlattı. Ken Dilanian imzasıyla yer alan İstanbul çıkışlı yazıda, 1980'lerde döviz taşımanın yasadışı olduğu Türkiye'nin, artık yönetimin sorgulandığı bir demokrasiye sahip olduğu; laik Avrupa ile İslam'ı kaynaştırdığı kaydedildi. Gazete, Türkiye'de laikliğin Amerika'dakinden çok daha katı olduğunu; başbakanın eşi dahil, kadınların kamu binaları ve üniversitelerde başını örtme-sinin yasak olduğunu yazdı.

  • WASHINGTON


  • Bulgaristan'ın üyeliği gecikebilir
    AB Komisyonu, 2007'de tam üye olmayı bekleyen Bulgaristan'a, "söz verdiği reformları yerine getirmede daha gayretli olması" uyarısında bulundu. BBC tarafından açıklanan Bulgaristan ile ilgili ilerleme raporunda, "Reformlar söz verilen hızda ilerlemezse, üyelik bir yıl gecikebilir" denildi. Raporda, kara para, rüşvet, örgütlü suçlarla mücadele ile insan ticaretinin engellenmesi istendi.


  • ABD seçimlerine Türk gözlemci
    Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, ABD seçimlerini izleyecek. İzleme heyetinde Türk milletvekilleri de bulunacak. AGİT Parlamenter Asamblesi Başkanı ve ABD Temsilciler Meclisi üyesi Alcee Hostings, TBMM Geçici Başkanı İsmail Alptekin'i makamında ziyaret etti. Hostings, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'in seçimlerin gözlenmesi için AGİT'i davet ettiğini bildirerek, Türkiye'den de bir grup milletvekilinin ABD seçimlerini takip edeceğini kaydetti. Kazakistan seçimlerini AGİT heyetindeki Türkiye'den 2 parlamenterin de izlediğini anlatan Hostings, Ukrayna ve Beyaz Rusya'da yapılacak seçimlerde de TBMM üyelerinin gözlemci olarak görev alacaklarını söyledi.


  • Erbakan, Cevat Ayhan'ın oğlunun nikah şahidi oldu
    SP eski lideri ve eski Başbakanlardan Necmettin Erbakan, SP Genel Başkan Yardımcısı Cevat Ayhan'ın oğlunun nikah şahitliğini yaptı. Sakarya'nın Sapanca İlçesi'nde bulunan Özkum Tesisleri'nde yapılan düğünle elektrik-elektronik mühendisi Ömer Abdullah Ayhan ile eczacı Muhammet Çorbacıoğlu'nun kızı Elif Çorbacıoğlu hayatını birleştirdi. Sapanca Belediye Başkanı İbrahim Uslu'nun kıydığı nikahta gelin Elif Çorbacıoğlu'nun nikah şahitliğini gelinin dayısı Ahmet Hürel, damadın şahitliğini ise Necmettin Erbakan yaptı. Gelin ve damadı tebrik eden Erbakan, evlenme cüzdanını damat Ömer Abdullah Ayhan'a verdi. Düğün, Kur'an-ı Kerim okunması ve Sakarya Müftüsü Ahmet Şark'ın duasıyla sona erdi.


  • Aksu: İlk işimiz insan haklarına saygı olmalı
    İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, "İnsan haklarına saygıyı işimizin ilk basamağı haline getirmek zorundayız'' dedi. Polis Akademisi eğitim öğretim yılı töreninde konuşan Aksu, şöyle dedi: "İnsan haklarına saygıyı, işimizin ilk basamağı haline getirmek zorundayız. Kanun uygulayıcı birimlerin, yasal değişimdeki hızı, tam anlamıyla içselleştiremediklerine ilişkin sızlanmaların bir an önce durdurulabilmesi için, akademimize önemli sorumluluklar düşüyor'' diye konuştu.


  • Ağar: 6 Ekim'de sürpriz istemiyoruz
    DYP lideri Mehmet Ağar, AB Komisyonu'nun İlerleme Raporu'nu 6 Ekim'de açıklayacağını hatırlatarak, "Türkiye, 6 Ekim'de bir sürprizle karşılaşmak istemiyor" dedi. Ağar, partisinin İstanbul İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, AB'nin 10 Aralık 1999 Helsinki Zirvesi'nde Türkiye ile ilgili aldığı kararda, "Türkiye diğer aday ülkelere uygulananlar ile aynı kriterler temelinde birliğe katılmaya yönelmiş aday ülkedir" denildiğini söyledi."Bu ifadenin AB'nin haysiyeti ve etik sorumluluğu olduğunu" ifade eden Ağar, "Türkiye'nin Kopenhag Kriterleri'ni yerine getirdiğini belirterek, "Türkiye 6 Ekim'de bir sürprizle karşılaşmak istemiyor"dedi.


  • 'TMT ruhuyla direnme zamanı'
    KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, KKTC'ye karşı kampanyaya, "Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) ruhuyla direnmek gerektiğini" bildirdi. Bir açılışta konuşan Denktaş, "Kıbrıs Türklerini silip süpürme eyleminin başladığını" ifade ederek, "bunun karşısında 7'den 70'e TMT ruhuyla direnme zamanı olduğunu" söyledi. Denktaş, "Türkiye'den beklentimiz, KKTC'yi yok etmek isteyenler karşısında buna boyun eğmeyeceğini açıklıkla söylemesidir. Türkiye'nin Kıbrıs Türkünü sıfırdan nereye getirdiği ortadadır. Nankörlüğe Allah bile razı değildir. Devletimize sahip çıkma zamanı şimdidir" dedi.


  • AK Parti bu hafta seçim yapacak
    AK Parti, Meclis Başkanlığı seçiminin ardından TBMM Başkanlık Divanı'nda kendisine düşen 3 başkanvekili, 4 katip üye ve 2 idare amiri, grup başkanvekillikleri ve grup yönetim kurulu için seçim yapacak. AK Parti, Genel Başkan ve Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'ye dönmesinin ardından 7 Ekim Perşembe günü grup toplantısı yapmayı planlıyor. Bu amaçla, milletvekillerinin 6-8 Ekim tarihleri arasında Ankara'da olarak seçimlere katılmaları istendi. AK Parti grup başkanvekilleri, grup genel kurulunda üye tamsayısının salt çoğunluğu ile seçilecek. İlk 2 oylamada sonuç alınamaması halinde üçüncü oylamada en çok oyu alan 5 aday, başkanvekili olacak.



    5 Ekim 2004
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED