AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
İtoh: Nükleer'den vazgeçin

80 bin kişinin ölümüne neden olan Japonya'nın Nagasaki kentine atom bombası atılması üzerinden tam 60 yıl geçti. Düzenlenen anma töreninde konuşan Nagasaki Belediye Başkanı Iccho Itoh ,'10 bin nükleer silahınız güvenliğinizi artırdı mı?'' diyerek ABD'ye sert çıktı. 21 bin ton bomba atılan kentte, aralarında saldırılardan kurtulanların da bulunduğu 6 bin kişi düzenlenen törenlerle katliamı bir kez daha kınadı.

Japonya'nın Nagasaki kentine atom bombası atılmasının 60. yıldönümü, aralarında atom bombasından hayatta kalanların da bulunduğu 6000 kadar kişinin katıldığı bir törenle anıldı. Nagasaki kentinin Barış Anıtı Parkı'nda, atom bombasını atan ABD uçağın ilk kez Nagasaki semalarında görüldüğü saat 11.02'de siren sesinin duyulması ve bronz bir çanın çalınmasıyla başlayan törende, bombanın atıldığı yerden yaklaşık birkaç yüz metre ilerde toplanan halk bir dakikalık saygı duruşunda bulunarak saldırıda hayatlarını kaybedenleri andı. Törene katılan Japonya Başbakanı Koizumi ve diğer yetkililer, Barış Anıtı'na çelenk bıraktı.

Japonya ABD'nin nükleer şemsiyesinden çıksın

Saygı duruşunun ardından Nagasaki kenti Belediye Başkanı Iccho Itoh, nükleer güce sahip ülkeler, özellikle de ABD için kızgın ifadeler içeren bir konuşma yaptı. Itoh konuşmasında Amerikan vatandaşlarına şu soruyu yöneltti: "11 Eylül saldırılarının sizin anılarınızda bıraktığı kızgınlık ve endişeyi anlıyoruz. Ancak hükümetinizin 10 bin nükleer silahı elinde tutmaya yönelik politikaları, nükleer denemeler yapması ve yeni mini nükleer silahları üretmek peşinde koşması sizin güvenliğinizi artırdı mı?'' Japon hükümetine de seslenen Itoh, Japonya'nın ABD nükleer şemsiyesinden çıkmasını istedi.

Hiroşima'ya 6 Ağustos 1945'te atom bombası atılmış, burada 140 bin kişi ölmüştü. Bu bombardımandan 3 gün sonra Nagasaki de aynı kaderi paylaşmıştı. Kentin üzerinde bir anda 21 bin ton bomba patlamıştı. Hiroşima'ya atılan bombanın çekirdeğinde uranyum, Nagasaki'deki bomba ise plütonyum kullanılmıştı. Amerika Birleşik Devletleri, ikinci bombayı atmasına, Japonya hükümetinin Hiroşima'daki felaket ardından teslim olduğunu hemen ilan etmemesini gerekçe göstermişti. Nagasaki'ye atılan atom bombası sonucu ilk anda 80 bin civarında insan hayatını kaybetmişti. Radyasyonun etkisiyle daha sonra yaşamını yitirenlerin sayısı ise tam olarak bilinmiyor. Bu saldırılar 2. Dünya Savaşı'nın da sonunu getirmişti. İkinci Dünya Savaşı'nın ardından halen tüm Japonya'da konuşlanmış 50 bin ABD askeri bulunuyor.

  • NAGASAKİ



  • 10 Ağustos 2005
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED