AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
İstanbul'da çarpık yapılaşmaya neşter

Büyükşehir Belediyesi, Nisan 2004'ten bu yana, toplam bin 606 imara aykırı binayı yıktı, 980 bina için de Cumhuriyet Savcılıkları'na suç duyurusunda bulundu. İstanbul'daki kayıtlı gecekondu sayısı ise 183 bine yaklaşıyor.

  • ZEKERİYA GÜLÜN / İSTANBUL
    İstanbul'daki çarpık yapılaşmanın önüne geçmekte kararlı olan Büyükşehir Belediyesi, Nisan 2004'ten itibaren şehir genelinde imara aykırı bin 606 adet bina yıktı. Ancak, Büyükşehir'in tespit ettiği gecekondu sayısı bu rakamın çok üstünde. Buna göre, İstanbul'da 182 bin 476 gecekondu bulunuyor. Tespit edilemeyenler de hesap edildiğinde, gecekondu sayısının 200 bini aştığı tahmin ediliyor. Büyükşehir ayrıca, 980 yapı için de, Cumhuriyet Savcılıkları'na suç duyurusunda bulundu.

    Baltalimanı ve Alibeyköy başı çekiyor

    Mesken ve Gecekondu Müdürlüğü, son 1 yıl içinde binası yıkılan 400'ün üzerinde hak sahibine sosyal konut tahsis etti. Bu kişilere, 16 trilyon liralık enkaz bedeli tahakkuk ettirildi. Büyükşehir'in yaptığı yıkımlar, Baltalimanı ve Alibeyköy'de yoğunlaştı. Sarıyer Baltalimanı'nda inşa edilen TEM bağlantı yolu kapsamında, 150 civarında bina için yıkım kararı alındı. Küçükköy Deresi ıslah projesinin hayata geçirileceği Eyüp Alibeyköy'de ise, yıkım kararı alınan bina sayısı 100'ü buldu. Ayrıca, Bahçelievler'deki Tavukçu Deresi ıslah projesi kapsamında 22 binada 242 konut ve işyeri için de yıkım kararı alındı. Bu konut ve işyerlerinden 180'inin sahibiyle anlaşmaya varıldı ve sahiplerinin de katıldığı törenle yıkım tamamlandı.

    Her 7 binadan biri gecekondu

    Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı yıkımlar, deprem ve gecekondu dönüşümü yanında, dere ıslahı, yol bakım ve onarımı gibi çeşitli projeler kapsamında gerçekleştirildi. İstanbul'daki gecekondu gerçeğini gözler önüne seren bazı rakamlar ise şöyle:

  • l İstanbul'daki bir milyon 266 bin binanın 182 bin 476'sı gecekondu. Yani yaklaşık olarak, her 7 binadan biri gecekondu statüsünde.

  • Nisan 2004 tarihinden bu yana kaçak ve imara aykırı bin 606 adet yapı yıkıldı.

  • Bu süre zarfında Cumhuriyet Savcılığına toplam 980 suç duyurusunda bulunuldu.

  • Kaçak yapılaşmalar, uzaydan uydu aracılığıyla ve helikopterle denetlenmeye ve takip edilmeye başlandı.



  • 10 Ağustos 2005
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED