AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Memur 300 milyon istiyor

Hükümetin açıkladığı öneriyi kabul etmediklerini söyleyen Memur-Sen Başkanı Ahmet Aksu, "Memur maaşlarının net 300 YTL arttırılmasını istiyoruz" dedi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, en düşük memur maaşının 950 YTL olmasını istediklerini söyledi. Aksu, konfederasyon genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, 15 Ağustos'ta başlayacak toplu görüşmelere ilişkin temel taleplerini açıkladı. Kamu İşveren Kurulu ile masaya, toplu görüşme değil, toplu sözleşme için oturacaklarını belirten Aksu, kamu çalışanlarının uluslararası sözleşmelerden kaynaklı toplu sözleşme hakkı bulunduğunu savundu.

Aksu, toplu görüşmelerin ana gündem maddelerini, mali, sosyal ve demokratik haklar, sosyal güvenlik reformu, kamu personel rejimi, IMF programları, 3 yıllık mali program ve kamu işçileriyle yapılan toplu sözleşme konularının oluşturacağını belirtti.

Taahhütler yerine getirilmeli

Görüşmelerde ilk olarak, geçen yıl taahhüt edilen 50 maddenin tamamının hayata geçirilmesini gündeme getireceklerini söyleyen Aksu, önceliklerinin ise kamu çalışanlarına grev ve toplu sözleşme hakkı tanınması ve eşit işe eşit ücret verilmesi konuları olduğunu bildirdi. Ahmet Aksu, görüşmeler öncesi, hükümetin memur maaşlarına yapılacak zam oranlarına ilişkin açıklamasının Anayasa'ya aykırı olduğunu ileri sürerek, "Açıklanan zam önerilerini kabul etmiyoruz ve hükümetten bu açıklamaların geri çekilmesini bekliyoruz."

Memur maaşlarına 300 YTL'den az zam yapılmasını kabul etmelerinin mümkün olmadığını vurgulayan Aksu, kamu çalışanlarının yüzde 55'inin açlık sınırında yaşadığını ifade etti. Aksu, "En düşük memur maaşının 950 YTL olmasını istiyoruz" dedi.

Bölgesel asgari ücret yanlış

Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, "IMF, 2005 yılında alacağı faizleri ertelesin, memura kaynak bulunur" dedi. Kılıç, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Başkanı İsmail Hakkı Tombul'u ziyaret ederek, 15 Ağustos'ta başlayacak toplu görüşme müzakere sürecinde mücadelelerine destek verip katkı sağlayacaklarını bildirdi. Toplu görüşme müzakereleri ile ilgili farklı açıklamaların kafa karıştırdığını ifade eden Kılıç, şunları kaydetti: "Türkiye'de stand-by anlaşmasının uygulayıcısı olan IMF, 'seyyanen ücret nereden çıktı? Kaynak nereden bulacaksınız?' diyorsa, çalışanların içinde bulunduğu gerçeği görmelidir." KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul da 15 Ağustos'ta başlayan görüşmelerin sadece kamu çalışanlarını değil, tüm çalışanları ilgilendiren sonuçlar doğuracağını söyledi. Türk-İş Başkanı Kılıç, gazetecilerin ASO Başkanı Zafer Çağlayan'ın 'bölgesel asgari ücretin Güneydoğu'da terörü önleyeceği' şeklindeki açıklamalarının hatırlatması üzerine, açıklamayı "talihsiz bir beyan" olarak değerlendirdi. Kılıç, "Asgari ücret, terörün nedeni değildir. Ayrıca bu işin terör uzmanları var onlar konuşsun" diye konuştu.



13 Ağustos 2005
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED