AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
'Terörle mücadeleyi ciddiye alın' mesajı

Başbakan Erdoğan'ın, ABD Maslahatgüzarı McEldowney'ı kabulünde, Irak yönetiminin Türkiye'ye yönelik PKK ile mücadelede "işi ciddi tutmadığını" vurguladığı öğrenildi.

  • DUYGU GÜVENÇ / ANKARA
    Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, Türkiye'ye yeni büyükelçiden önce atanan ABD Maslahatgüzarı Nancy McEldowney'le hafta başında yaptığı görüşmede, Irak'taki durumdan endişelerini dile getirdiği ve Irak yönetiminin Türkiye'ye yönelik PKK terörü ile mücadelede "işi ciddi tutmadıklarını" vurguladığı öğrenildi.

    McEldowney'in, Başbakan Erdoğan'a hafta başında yaptığı nezaket ziyaretinde, ağırlıkla Irak'taki durum ve terörle mücadele konuşuldu. Erdoğan, koalisyon güçlerinin Irak'ta zor durumda olduklarını bildiklerini, ancak son olarak kaçırılan 3 Türk vatandaşını hatırlatarak, Irak halkına malzeme taşıyan Türk kamyoncuların güvenliğinin sağlanmasını istedi.

    'Ciddi adımlar' bekliyoruz

    Erdoğan, Kuzey Irak'ta PKK'ya karşı "ciddi adımlar atılmasını" da beklediklerini vurgularken, Washington'da geçtiğimiz hafta Irak'ın da katılımıyla yapılan üçlü güvenlik zirvesinde "istenen sonucun alınamadığını" vurguladı. Irak heyetinin 6 gün gecikmeyle toplantıya katılmasını eleştiren Erdoğan, "Bu, işi ciddi tutmadıklarının göstergesi" dedi. Erdoğan, Irak'ın tutumunun Türkiye'yi endişelendirdiğini belirtirken, Türk halkının tahammül sınırlarının da zorlandığını ifade etti. Erdoğan'ın, Irak Devlet Başkanı ve Irak Kürdistan Yurtseverler Partisi lideri Celal Talabani ve Irak Kürdistan Demokrasi Partisi lideri Mesut Barzani'nin "kendilerine farklı, Irak'ta ise farklı konuştuklarını" söylediği de kaydedildi.

    ABD'li generaller Ankara'ya gelecek

    ABD Maslahatgüzarı'nın da Erdoğan'ın bu sözleri üzerine, Irak'ı "terörle ilgili üçüncü toplantıyı yapmaya ikna ettiklerini" vurguladığı ve Irak'la ilgili ABD'li komutanlar EUCOM Başkanı Jones ve CENTCOM başkanı Abizaid'in Genelkurmay Başkanı Özkök ile Eylül ayında görüşeceklerini söylediği öğrenildi. PKK sorununu askeri yetkililerle de konuştuğunu belirterek, harekete geçmek için Genelkurmay İkinci Başkanı Org. İlker Başbuğ'dan görevi devralacak olan Org. Sebahattin Işık Koşaner'in göreve başlamasını beklediklerini ifade eden McEldowney'in, ABD'nin, Avrupa ülkelerinden "PKK'ya finansman sağlayan kurumların kapatılmasını isteyebileceğini" de belirttiği öğrenildi.

    Maslahatgüzar'ın, ABD'nin Irak Büyükelçisi Zalmay Halilzad'ın Barzani ile görüştüğünü, kendisinin de Irak büyükelçisi Sabah Omran ile görüşerek "PKK'nın faaliyet göstermesine izin vermeyeceklerini" söylediğini bildirdiği, ayrıca, "Türkiye Irak'ın bölgedeki en iyi ortağıdır. Türkiye ile iyi ilişkiler geliştirin ve asla PKK'yı kullanmaya kalkmayın" dediğini aktardığı öğrenildi.

    Suriye'ye G. Antep'te başkonsolosluk

    Türkiye'ye kısa süreli tatil için gelmesi beklenen Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın ziyareti ertelenirken, Suriye Başbakan Yardımcısı Abdullah Dardari'nin Gaziantep Başkonsolosluğu'nu açmak için Türkiye'ye geleceği öğrenildi. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in konuğu olarak Türkiye'ye gelecek olan Dardari, Eylül ayı ortasında Gaziantep Başkonsolosluğu'nun açılışını yapacak, ardından da Ankara ve İstanbul'u ziyaret edecek. Suriye, yakın olduğu için Gaziantep'te bir konsolosluk açmak ve böylece ekonomik işbirliğini artırmak istiyordu.

    McEldowney İzmir'i ziyaret etti

    ABD Büyükelçilik Maslahatgüzarı Nancy McEldowney, İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal ve Büyükşehir Belediyesi Aziz Kocaoğlu'nu ziyaret etti. UNIVERSIADE 2005'in önceki akşam yapılan açılış törenini ''çok başarılı'' bulduğunu ve çok etkilendiğini belirten McEldowyer, UNIVERSIADE nedeniyle İzmir'de bulunduğunu ve kenti tanıma fırsatı bulduğunu belirterek, ABD ile İzmir arasındaki ilişkilerin ve iş ortamlarının artırılması gerektiğini bildirdi. Vali Oğuz Kağan Köksal ise Büyükelçilik Maslahatgüzarı'nın görüşlerinden memnun olduğunu ifade ederek, İzmir ile ABD arasındaki ticaret hacminin artırılması gerektiğini vurguladı. Başkan Kocaoğlu da ikili ilişkilerin ve ticaret ilişkilerinin artırılmasından yana olduklarını belirtti.



  • 13 Ağustos 2005
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED