AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Tan: Vali atamalarına yargı denetimi kalksın

Adıyaman eski Valisi Hikmet Tan, Danıştay'ın vali atamalarında verdiği yürütmeyi durdurma kararlarının 'yargının yürütmeye müdahalesi' anlamına geldiğini belirterek, hükümetin vali atamalarına karışılmaması gerektiğini söyledi.

  • KEZBAN BÜLBÜL / ANKARA
    Adıyaman eski Valisi Hikmet Tan, Danıştay'ın vali atamlarında yürütmenin durdurulması ve iptal kararı vermesinin anayasanın kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle Danıştay'dan bu yöndeki kararını kaldırmasını istedi. Adıyaman Valiliği'ne atandıktan sonra, görevden alınan eski valinin iki kez Danıştay'ın verdiği yürütmeyi durdurma kararlarıyla geri dönmesi üzerine merkezde görevlendirilen Tan, Danıştay 5. daire Başkanlığı'na verdiği dilekçede eski valinin davasına müdahil olarak kabul edilmesini ve yürütmeyi durdurma kararının kaldırılmasını istedi.

    Hikmet Tan, dilekçesinde, Danıştay'ın merkeze alınan Vali Halil Işık ile ilgili verdiği yürütmeyi durdurma kararının Anayasa'nın kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırı olduğunu belirtti. Anayasa'da yer alan "idari hiçbir eylem ve işlem yargı denetimi dışında tutulamaz" hükmünü hatırlatan Tan, buradaki idari eylemlerin, 'genel idari işlemler' ve 'takdiri hükümet tasarrufları' olarak ikiye ayrılması gerektiğini kaydetti.

    Denetimi TBMM yapsın

    Vali Hikmet Tan, genel idari işlemlerin yargı denetimine tabi olmasının şart olduğunu ancak büyükelçi atamaları, vali atamaları ve uluslararası anlaşma imzalanması gibi hükümet tasarruflarının yargı denetimine tabi tutulmasının, yargının yürütmeye müdahalesi anlamı taşıdığını belirtti. Tan, bu tür tasarrufların denetiminin Meclis Araştırması, Meclis Soruşturması, soru ve gensoru gibi yollarla TBMM'de yapılması gerektiğini söyledi.

    Danıştay'ın daha önce verdiği bir kararda, "göreve gelen hükümetlerin açıkladığı programı uygulayacak il valilerini gerekli görmesi halinde toplu kararname ile değiştirebileceğinin" belirtildiğini hatırlatan Tan, Halil Işık hakkında verilen yürütmenin durdurulması kararının ise bu hükümle çeliştiğini belirtti. Tan, Işık hakkındaki karara gerekçe olarak, "görevini başarıyla yürüttüğünün anlaşılması"nın gösterildiğini belirterek, "Bir valinin başarı ya da başarısızlığının Danıştay'ın takdirinde olmaması gerekir" dedi.

    'Danıştay'ın atadığı valiler'

    Mahkeme kararıyla valilerin birkaç kez gidip gelmesinin ilin zararına olduğunu, il halkının bu durumu hoş görmediğini kaydeden Hikmet Tan, "Hatta halk arasında 'Bakanlar Kurulu'nun atadığı valiler', 'Danıştay'ın atadığı valiler' değerlendirmeleri yapılmaktadır" dedi. Tan, valilerin Cumhurbaşkanı'nın da onayıyla atandığını hatırlatarak, Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararlarıyla Cumhurbaşkanı'nın bu iradesinin de ortadan kaldırılmış olduğunu öne sürdü.

    Hikmet Tan, dava dilekçesinde, Bakanlar Kurulu kararıyla Adıyaman'dan merkeze alınan Halil Işık'ın bu kararın iptali için açtığı davaya 'menfaati haleldar olan" kişi olarak müdahil olma talebinin kabul edilmesini ve sözkonusu davanın reddini istedi.



  • 23 Ağustos 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED