AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
K Ü L T Ü R
Kültepe:
Anadolu'nun önsözü

Assurlularca M.Ö. 2. binin ilk çeyreğinde kurulan ve önemli bir ticaret merkezi olan Kültepe-Kaniş, Anadolu yazılı tarihinin önsözü niteliğinde. Prof. Tahsin Özgüç'ün kitaplaşan araştırmaları, okura Kültepe hakkında geniş bilgi aktarıyor.

  • HALE KAPLAN ÖZ
    Anadolu topraklarında yükselen en büyük medeniyetlerden biri olan Assurlular ve Assurlular tarafından kurulan Karum'un (koloni merkezi) başkenti/idare merkezi olan Kültepe hakkında geniş bilgi, belge ve fotoğrafın bir arada bulunduğu "Kültepe- Kanis/Nesa" isimli kitap Yapı Kredi Yayınları tarafından Türkçe olarak yayınladı. Kayseri-Kültepe'de 50 yıldır devam eden kazılarıyla Anadolu arkeolojisinin en önemli isimlerinden biri olan Prof. Tahsin Özgüç tarafından hazırlanan kitap ilk olarak Japonya Ortadoğu Kültür Merkezi tarafından "Kültepe-Kanis/Nesa / The earliest international trade center and the oldest capital city of the Hittites" ismiyle yayınlanmıştı.

    Kültepe kazılarında elde edilen buluntularından oluşan bir koleksiyonun Tokyo'da sergilenmesi düşüncesine göre hazırlanan kitap, insanoğlunun binlerce yıllık macerasında ve Anadolu topraklarında kurulan medeniyetler arasında önemli bir yere sahip olan, Anadolu'nun ilk yazılı belgelerini yıllarca barındıran büyük bir merkezin izlerini sürmesi ve bugüne aktarması bakımından da büyük önem taşıyor.

    250 yıl süren ticari ilişkilerin alt yapısı

    Kitap, Assurlular tarafından kurulmuş on Karum'un (koloni merkezi) başkenti/idare merkezi olan Kültepe'den bugüne kalan saraylar, tapınaklar, seramikler, kozmetik kutuları, gömü hediyeleri, heykelcikler, maden objeler, iğneler, takılar, müzik aletleri, mühürler ve mühür baskıları, yazışmalar, bize o dönemdeki sosyal ve siyasi bir çok konu hakkında bilgi edinme olanağı sağlıyor. Buna bağlı olarak Milat'tan önce 2000 yıllarında Assur ve Anadolu arasında yaklaşık 250 yıl süren ticaret ilişkilerinin yapısı, ithal ve ihrac edilen ticari mal, ekonomik yapı, kervan taşımacılığı, kanuni ve adli konular, Assur Kolonileri ile yerli krallar arasındaki siyasal ilişkileri, yerli halkın ticarete katılımı, sosyal yapı, evlenme ve boşanma, mirasa ait adetler ve kült inançlar kitapta geniş olarak ele alınıyor.

    Seramik kap üreten bir merkezdi

    Kültepe'nin koloni merkezlerinin idari merkezi olmasının yanı sıra mimari ve sanatsal üretim bakımından da oldukça ileride olduğu kitapta verilen örneklerden açıkça anlaşılıyor. Kullanım dışında satış amacıyla da üretilen Kültepe seramikleri buna en güzel örneklerden biri:

    "Kültepe, Yakındoğu'da seramik üreten seçkin merkezlerden biridir. Biçim zenginliği, bezemeleri ve sanatkarane yapıları bakımından Anadolu seramiğinin Assur Kolonileri Çağı'nda zirvesine ulaştığı söylenebilir. Koloni Çağı seramiği, Eski Hitit Krallığı süresince kesintisiz olarak kullanılmıştır. Çanak çömlekle, evlerin mutfak ve kilerlerinde, depo odalarında ve gömü hediyesi olarak mezarlarda bulunmuştur. Bazı evlerde bululan çanak çömleğin sayısı bir ailenin ihtiyacından çok daha fazladır. Bunların yeni oldukları, hiç kullanılmadıkları, satış için stok edildikleri anlaşılmaktadır. Ayrıca, bir ailenin ihtiyacı kadar çok az kullanılmış, zarif bir sofra takımını oluşturan fincanlar da bulunmuştur. Hayvan biçimli içki kaplarıyla yan yana bulunan bu fincanlar, onlarla birlikte aynı iş için kullanılmışlardır. Kült seremonilerinde, içkiler kutsal biçimli kaplara doldurulur, bu fincanlarla sunulurdu."
    Bilgi tel: 0 212 252 47 00

  •  
    Kasabada bir
    şehirli çocuk

    Mustafa Hakkında Herşey adlı sinema filmi ve çektiği televizyon dizileri ile tanınan yönetmen Çağan Irmak, yeni filmi 'Babam ve Oğlum'da küçük bir çocuğun gözünden çılgın bir aileyi anlatacak.
    Saray mobilyalarına yansıyan Osmanlı kimliği
    KİTAPLIK
    Adana kısa filmin adı: Küçük Şeyler
    Adana'da düzenecek olan ve gelenekselleşmesi hedeflenen Kısa Film Festivali'nin ilki Kasım ayında düzenlenecek. Büyükşehir Belediyesi bünyesinde, BM İnsan Yerleşimleri Merkezi (HABİTAT) çalışmaları kapsamında oluşturulan Yerel Gündem 21 Adana Sivil Gençlik Meclisi'nin film festivali organizasyonu sorumlusu Tufan Şimşekcan, yaptığı açıklamada, 'Küçük Şeyler' adını verecekleri organizasyonla kentte bir ilki gerçekleştirecek olmanın sevincini yaşadıklarını söyledi. Şimşekcan, etkinliği Çukurova Üniversitesi'nde gerçekleştireceklerini, amaçlarının gençliği bu alanda üretime teşvik ederek kısa film hazırlama ve yayınlama keyfini paylaşmak olduğunu belirtti. Organizasyon gönüllülük esasına dayanarak gerçekleştirilecek.
    23 Ağustos 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED