|
T Ü R K İ Y E ' N İ N B İ R İ K İ M İ |
||
![]() | ||
| D Ü N Y A | 1 ARALIK 2005 PERŞEMBE | ||
|
|
Fransa 'sömürgecilik' geçmişine sahip çıktı
Fransa, terörle daha etkin mücadele edebilmek amacıyla mevcut yasal düzenlemelerde değişikliğe gidiyor. Terörü hazırlık aşamasında önlemeyi amaçlayan ve Avrupa'daki en sert yasal düzenleme olduğu belirtilen yeni Terörle Mücadele Yasası, Fransız Parlamentosu'nda kabul edildi. Fransa'da geçmişte uygulanan sömürgecilik politikasının okul müfredatında olumlu gösterilmesini savunan yasanın değiştirilmesi yönünde muhalefetin verdiği teklif reddedildi. Sosyalist Parti'nin sunduğu yasa teklifi, mecliste 94 "Evet'' oyuna karşılık, 183 "Hayır' oyuyla kabul edilmedi. Komünistler, Yeşiller ve liberal eğilimli Fransa Demokrasi Birliği (UDF) üyelerinin de desteğine rağmen, yasa teklifi iktidar partisinin oylarıyla reddedildi. Muhalefetin yasa teklifiyle, Fransa Parlamentosu'nda 23 Şubat tarihinde onaylanan ve okul kitaplarında Fransa'nın geçmişte uyguladığı sömürgeciliğin "olumlu rolünün'' tanınmasını öngören yasanın değiştirilmesi hedefleniyordu. Fransa'da tarih öğretmenlerinin, yasa aleyhine bir süre önce başlattıkları imza kampanyası, kamuoyundan da yoğun destek almıştı.
SÖMÜRGECİLİK KABUL EDİLEMEZ
Sosyalist Parti Meclis Grup Başkanı Jean-Marc Ayrault, yaptığı açıklamada, Fransızların kendi tarihleri konusunda aydınlanmalarına yardımcı olmadığı için, mevcut yasanın değişmesini istediklerini söylemişti. Bir halkın diğer bir halk üzerinde tahakküm kurmasının ve sömürgecilik ruhunun kabul edilemez olduğunu belirten Ayrault, söz konusu yasanın aynı zamanda cumhuriyet değerlerine de aykırı olduğuna vurgu yapmıştı. Terörle mücadele yasalarının başını çeken İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy, milletvekillerini, bu yasanın yurttaşlık haklarını ayaklar altına almayacağına dair ikna etmeye özen gösterdi. Fransa, Avrupa Birliği içinde, en sert terörle mücadele yasalarına sahip ülkelerden birisi.
|
![]()
|
|
Ana Sayfa |
Gündem |
Politika |
Ekonomi |
Dünya |
Aktüel |
Spor |
Yazarlar Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın |
| Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi |