T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 12 ARALIK 2005 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  Hayat
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

‘Cep’te son 2 gün

Kayıt edilmeyen telefonların 14 Aralık’ta bloke edileceğini belirten TK Başkanı Tayfun Acarer, ”Kimse sürenin uzatılmasını beklemesin” dedi

Hamdi
Ateş

Kayıt dışı cep telefonlarının kayıt altında alınması için yarın son gün. Telekomünikasyon Kurumu (TK) Başkanı Tayfun Acarer, kayıt dışı telefonların kayıt altına alınması için son günün 13 Aralık olduğunu hatırlatarak, “Biz yasama organı değiliz. Biz yürütmeyiz. Yasa ne diyorsa onu yapıyoruz. Sürenin uzaması için yasa gerekiyor, onu da çıkaracak yer Meclis. Onun için kimse sürenin uzamasını beklemesin” diye konuştu. Acarer kayıt altına alınmayan telefonların bloke edileceğini, klonlanmış telefonlarınsa sadece bir SIM kart tarafından kullanılabileceğini açıkladı.

GÜNLÜK TAKİP

Acarer, vatandaşların 14 Aralık’tan sonra telefon alırken daha dikkatli olmalarını ve mutlaka faturalı telefon almaları gerektiğini söyledi. 14 Aralık’tan sonra kayıt dışı telefonların günlük takibinin yapılacağını bildiren Acarer, kayıt dışı telefonların kesinlikle çalışmayacağını aktardı. Bugüne kadar 20 milyondan fazla mesajın abonelere gönderildiğini ve yüzde 90’ın üzerinde dönüş olduğunu belirten Acarer, şöyle konuştu: “Kayıt dışı telefon kullanan abonelerin yüzde 90’ından fazlası mesaj yoluyla telefonunu kaydettirdi. Bize gelen verilere göre 14 Aralık’tan sonra çok az telefon bloke olacak. Bundan sonra küçük sorunlar yaşanabilir ancak 10 yılda biriken sorunları 10 günde çözmemiz mümkün değil. Vatandaşlarımız da bize yardımcı olsunlar. Özellikle gelen mesajları iyi okusunlar. Daha önce kayıt dışı telefon kullanıp şimdi kayıtlı telefon kullananlara gelen mesajlarda verilen IMEI numarası eski telefonlarına aittir. Bu kişiler tedirgin olmasın. Hiç mesaj gelmeyen vatandaşların telefonları temizdir. Kimse abone merkezlerine giderek ‘bana neden mesaj gelmedi’ diye sormasın.”

Telekomünikasyon Kurumu’nun koordinasyonunda bugüne kadar 20 milyondan fazla aboneye uyarı mesajı gönderildi. Bu mesajlardan yaklaşık 12 milyonunu Turkcell, 4 milyonunu Telsim ve 4 milyonunu da Avea gönderdi.

40 milyon cep kaçak

13 Temmuz’dan bugüne kadar kaçak yollarla milyonlarca telefon geldiği yönündeki haberlere karşı çıkan Acarer, son 5 ayda Türkiye’ye giren kaçak cep telefonu sayısının 200-300 bin civarında olduğunu bildirdi. Gümrük Müsteşarı Cihat Ancın’ın “1997 ile 2005 Ekim’i arasında 40 milyon 435 bin adet cep telefonu ithal edilmiş. Ancak Telekomünikasyon Kurumu bu cep telefonlarının sonraki kayıt işlemlerini yapmamış. Gümrükler zaafta gösteriliyor” sözlerine ise Acarer, karşı çıktı. Acarer, “Kayıtlarımıza göre SIM kart takılarak kullanılan 80 milyonun üzerinde telefon makinesi var. Bunların bir bölümü artık kullanılmıyor. Eğer gümrük kayıtlarında 40 milyon telefon görünüyorsa demek ki 40 milyon da kayıt dışı telefon girmiş. Zaten gümrükte kaydı olan kaçak değildir” ifadesini kullandı.

Gasp olayları azaldı

Yasanın yürürlüğü girmesiyle birlikte kapkaç olayının yüzde 80 oranında düştüğünü kaydeden Acarer, “Uygulamanın ardından kaçak ve cep telefonu gaspının ortadan kalkacağına inanıyorum” dedi.

Acarer, cep telefonlarının kayıtlarının tutulmasına yarayacak ‘Mobil Cihaz Kimlik Tanımı Veri Tabanı’ ile bilgi merkezi işlevini yürütecek Çağrı Merkezi’nin kurulması için düzenlenen ihalenin yenileneceğini söyledi.

Klonlulara önlem

İlk başta 500 bin civarında olduğunu tahmin ettikleri klonlanmış telefon sayısının 6 milyon çıkmasının kendileri için sorun olduğunu dile getiren Tayfun Acarer, “Klonlanmış telefonlarda SIM kart eşlemesi yapıldı. Bu telefonlar zamanla sistemin içinde eriyecek” dedi.

Kuyruklar uzuyor

Zeytinburnu’nda Olivium Alışveriş Merkezi’nde, cep telefonlarını kayıt altına aldırmak isteyen vatandaşlar, cep telefonu bayiinin önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Vatandaşlar, telefonların kayıt altına alınması ile ilgili sürenin kısa olduğunu belirterek, sürenin uzatılmasını istedi.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi