T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S A Ğ L I K 11 ARALIK 2005 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  Hayat
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Bakanlıktan salgın uyarısı

Sağlık Bakanlığı'na 14 ildeki sağlık kuruluşundan ulaşan veriler, influenza a ve b virüslerinin dolaşımda olduğunu ortaya koydu. Yetkililer, kalabalık ortamlarda hızlı yayılan olası salgına karşı vatandaşları uyardı

Sağlık Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, 14 ilde mevsimsel (kış) grip ile ilgili izleme çalışması yürütülüyor. Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, İstanbul, İzmir, Konya, Malatya, Samsun, Trabzon ve Van illerindeki sağlık kuruluşlarından grip ve soğuk algınlığı gibi mevsimsel hastalıklara yol açan vakalara ilişkin bilgiler derlenirken, bu vakalardan alınan numuneler de İstanbul ve Ankara'daki laboratuvarlarda inceleniyor.

Bakanlığa bu laboratuvarlardan aylık, söz konusu illerin sağlık müdürlüklerinden ise haftalık raporlar ulaşıyor.

İllerden ulaşan son raporlarda, gribe yol açan influenza A ve B virüslerinin dolaşımının gözlendiğini belirten yetkililer, bunun bir salgının habercisi olduğu şeklinde yorumlanabileceğini bildirdiler.

Yetkililer, Sağlık Bakanlığı'nın internet sayfasında griple ilgili her türlü bilginin yer aldığını belirterek, vatandaşların sorularını yine bu kanaldan Bakanlığa iletebileceklerini kaydettiler.

NASIL ÖNLEM ALMALI

Verilen bilgiye göre, grip, ani olarak 39 derece üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle başlıyor. Bu tabloya daha sonra boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırma, gözlerin akması ve kanlanması gibi belirtiler de ekleniyor. Bazı vakalarda da karın ağrısı, bulantı ve kusma görülebiliyor.

Grip soğuk algınlığı ile karıştırılsa da bu hastalık ateş yükselmeden, hafif kırgınlık, burun akıntısı ve hapşırma gibi belirtilerle kendini gösterirken, halsizliğe yol açmadığı için yatak istirahati de gerektirmiyor. Grip, öksürük ve hapşırıklarla etrafa saçılan damlacıkların havayla solunması, hasta kişilerle direkt temas edilmesi ve bu kişilerin ağız burun akıntılarının bulaştığı eşyalara temas sonucu bulaşıyor. Hastalık bu nedenle evlerde, iş yerlerinde, okullarda, kreşlerde ve toplu taşım araçlarında çok kolaylıkla bulaşabiliyor.

Yetkililer, mikrobu kapmış, ancak henüz belirtileri başlamamış (kuluçka sürecinin devam ettiği) kişilerin de hastalığı bulaştırmasının mümkün olduğunu belirterek, insanların toplu olarak bulunduğu ortamlarda dikkatli olunması gerektiğini bildirdiler.

Gripten aşı ile korunulabileceğini belirten yetkililer, ancak bu aşı için en uygun zamanın Eylül, Ekim ve Kasım ayları olduğuna dikkat çektiler.


Valilere 'temiz su' genelgesi

  • EVİN GÖKTAŞ/ ANKARA
    İçişleri Bakanlığı, su ve gıdalarla geçen hastalıklar konusunda valileri uyardı. Bakan Abdülkadir Aksu'nun imzası ile valilere gönderilen genelgede, alt yapı kaynaklı bulaşıcı hastalıklar arasında yer alan "tifo, paratifo, basili dizanteri, amipli dizanteri, viral hepatit A, çeşitli paraziter hastalıklar, tularemi, şark çıbanı ve sıtma" gibi bir çok sayıda hastalığın su ve gıdalar yoluyla geçtiği hatırlatıldı. İçme suyu şebekeleri ile atık su sisteminin sağlıklı ve güvenli olması gerektiğini kaydedilen genelgede, belediye teşkilatı bulunan yerleşim bölgelerinde tüketime verilen içme - kullanma su kaynağının ve isale hattının her türlü kirlenmeye karşı korunması ve dezenfeksiyonun aksatılmadan yapılması istendi.


    İlik bankası gönüllü arıyor

    İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kemik İliği Bankası Transplantasyon Koordinatörü Doç. Dr. Sarper Diler, "550 bin nüfuslu Güney Kıbrıs'ta 114 bin gönüllü bulunurken, 75 milyonluk Türkiye'de ise 30 bin gönüllünün bulunması düşündürücü" dedi. Diler, Kemik İliği Bankası'na 4,5 yılda başvuran bin 408 kişiden 608'inin öldüğünü halen 800'e yakın kayıtlı hastaları bulunduğunu söyledi. Diler, "Kanser vakalarında gözlenen artış ve hastalıkların seyrindeki anilik dikkate alındığında herkesin risk altında olduğunu söylemek mümkün. Bu nedenle bugün kemik iliği bağışının ne kadar önemli olduğunu görmeyen kimselerin ileride ilik nakline ihtiyaç duyma ihtimalleri çok yüksek. Onun için herkes gönüllü verici olmalı" diye konuştu.

  • İZMİT (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi