T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 12 ARALIK 2005 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  Hayat
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Çalışanın Sesi
Tahsin SINAV

Yurtdışı borçlanması yapabilme şartlarını taşıyor muyum?

İlkfer GÖKMEN: 1970-1984 yılları arasında Almanya’da bulundum ve bu süre boyunca bir kurumda çalıştım. Yurda kesin dönüş yaparken Almanya’da biriken primlerimi aldım ve maalesef Kanunun belirttiği iki senelik süre içersinde başvuru yapmadım. Şimdi 3201 sayılı Kanun uyarınca yapılan son değişiklikle günlük prim bedelinin 3,5 dolara düşürülmesi ve Anayasa Mahkemesi’nin tanıdığı hak doğrultusunda hareket etmek istiyorum. Mahkeme yoluyla acaba bir netice alabilir miyim?

*Yurtdışı borçlanması yapabilmek için, artık, 06.08.2003 tarihli 4958 sayılı kanun ile değişik 3201 sayılı Yurtdışı Borçlanması Kanunu gereğince, yurda kesin dönüş şartı ve kesin dönüşten itibaren 2 yıl için müracaat şartı yoktur. Ama sosyal güvenlik kurumları (SSK, Bağ-Kur ve T.C. Emekli Sandığı) 24 Nisan 2001’den önce yurda kesin dönüş yaptıkları halde, 2 yıllık süre içerisinde yurtdışı hizmet borçlanması müracaatında bulunmayanların yurtdışı hizmet borçlanma isteklerini kabul etmemektedir. Ancak 24 Nisan 2001’den önce kesin dönüş yapmış, ama borçlanma için başvurmamış olanlar iş mahkemelerine dava açtıklarında davaları kazanmakta ve mahkeme yoluyla borçlanabilmektedir.

Bu konuda açılacak davalarda örnek gösterilebilecek emsal kararlar var. İstanbul 6. İş Mahkemesi’nin 2004/121 esas ve 2004/828 karar sayılı, 9 Eylül 2004 günlü kararını da aynı daire 2004/11517 esas ile 14 Şubat 2005 günü onamıştır. Buna göre, 06.08.2003 tarihli 4958 sayılı kanun ile değişik 3201 sayılı Yurtdışı Borçlanması Kanunu gereğince artık yurda kesin dönüş şartı ve kesin dönüşten itibaren 2 yıl için müracaat şartı yoktur.

Ancak 25.04.2003 tarihinde yurtdışında çalışmakta olanlar ile daha sonra yurtdışında çalışacak olanlar, yurtdışında iken ya da yurda döndükten sonra durumlarına uygun sosyal güvenlik kuruluşuna başvurarak borçlanabileceklerdir. Bunlardan müracaat süresi koşulu aranmayacaktır. 25.04.2003 (dahil) ve daha sonraki bir tarihteki talebi esas alınarak sosyal güvenlik sözleşmeleri uygulanmak suretiyle sosyal güvenlik kanunlarına göre malullük yada yaşlılık sigortasından kısmi aylık bağlanmış olanlar ile bağlanacak olanlar da müracaat süresi aranmaksızın yurtdışı hizmet borçlanması yapabileceklerdir.

Yurtdışı hizmet borçlanması yapmış fakat daha sonra Türk vatandaşlığından çıkarılmış veya vatandaşlık hakkını kaybetmiş olanlara bu Kanuna göre borçlandıkları hizmetleri dikkate alınarak aylık bağlanmayacak, aylık bağlandıktan sonra Türk vatandaşlığından çıkmaları durumunda da bağlanmış bulunan aylıkları durdurulacaktır. Yurt dışından kesin dönüş yapmış ve kendilerine 3201 sayılı Kanun uyarınca yaşlılık aylığı bağlanmış kişilerin, yeniden yurt dışında çalışmak istemesi halinde; yurt dışında çalıştığı süre kadar yaşlılık aylığı kesilecek, bu kişinin yurda dönüşünde; isterse çalıştığı süre kadar yaşlılık aylığı oran ve miktarı artırılacak, isterse eski aylık olduğu gibi ödenmeye devam edilecektir.

Kısacası, yurtdışı hizmet borçlanması yaparak yaşlılık aylığına hak kazananların yeniden yurt dışında çalışmaya başlaması halinde, sosyal güvenlikleri askıya alınacaktır. Yine, yurt dışı borçlanması yaparak yaşlılık aylığına hak kazananların, yurt içinde bir işyerinde SSK kapsamında sigortalı sayılmayı gerektiren bir işte çalışmaya başlamaları halinde ise sosyal güvenlik destek primi ödemeleri veya yaşlılık aylığını kestirerek tüm sigorta kollarına tabi olarak çalışmaları gerekmektedir.

Askerliğimi sigortalılık süreme eklersem ne zaman emekli olabilirim?

1.Ayhan SEVİNDİK: 02.09.1959 doğumluyum. 01.03.1996 tarihinde işe başladım ve halen SSK’lı olarak tezgahtarlık yapıyorum. Askerliğimi 03.07.1980-18.01.1982 tarihleri arasında yaptım. 18 ay olarak yaptığım askerliğimi sigortalılık süreme eklersem ne zaman emekli olabilirim? Cevabınızı sabırsızlıkla bekliyorum.

*Okuyucumuz, sigortalılığından önce askerlik yaptığından, askerlik borçlanması yapıp öderse, sigortalılık başlangıcı, 1 yıl 6 ay öne çekilecektir. Bu durumda sigortalılık başlangıcı, 01.09.1994 olacak; 25 yıllık sigortalılık süresini, 55 yaşını ve en az 5750 prim ödeme gününü tamamlaması şartlarını yerine getirdiğinde SSK’dan yaşlılık aylığını talep edebilecektir.

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi