T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ 10 ARALIK 2005 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  Hayat
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Ne Kadar Süre Hapis Cezası Alınırsa Memuriyet Sona Erer?

Memur olarak çalışıyorum. Memur kaç aya kadar hapis cezası alırsa meslekten men edilir?

Bu husus 657 sayılı Kanunun 48/A-5 bendinde açıklanmıştır. Bu hüküm şu şekildedir: "Taksirli suçlar ve aşağıda sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak."

Bu hüküm çerçevesinde, 6 aydan fazla hapis cezası alanların memur olması mümkün olmayıp, memuriyete iken bu cezayı alanların memuriyeti son erdirilir. Ayrıca, yukarıdaki suçlardan mahkum olunması halinde de, süre ne olursa olsun memur olunması mümkün değildir. Memuriyet halinde ise memuriyet sona erdirilir.


Diyanet'teki Süreler, Öğretmenlerin Hizmet Puanında Dikkate Alınır mı?

Diyanet Teşkilatında çalışıyorken 2004 yılında kurumlar arası atama ile Milli Eğitime öğretmen olarak atandım. Başka yere tayin yaptırmak istersem diyanetteki hizmetlerim de dikkate alınır mı?

Hizmet puanının hesabında dikkate alınacak hususlar, "Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin" 37'nci maddesinde şu şekilde belirlenmiştir.

"657 sayılı Devlet Memurları Kanununun çalışma şekillerini düzenleyen değişik 4 üncü maddesi kapsamında Devlet memuru statüsünde geçen süreler. Diğer Personel Kanunlarına tâbi olarak geçen süreler. Özel öğretim kurumlarında öğretmen olarak geçirilen süreler.

Muvazzaf askerlikte geçen hizmet süreleri."

Bu hüküm çerçevesinde Diyanet İşleri Başkanlığında çalıştığınız süreler hizmet puanı hesabında dikkate alınmaktadır


SSK'lı Olarak Geçirilen Süreler, Akademik Personelin Maaş Derecesine Yansır mı?

SSK'ya bağlı olarak özel okullarda Öğretmen olarak çalıştım ve daha sonra Üniversiteye geçtim. Şimdi üniversitede Emekli Sandığına tabiyim. SSK'daki hizmetim maaş ödememe yansıtılır mı?

657 sayılı Kanunun 36/C-5 bendinde; "Özel okullarda öğretmenlik veya yöneticilik yaptıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı emrinde memuriyet kabul edenlerin özel okullarda geçen hizmet sürelerinin 2/3 ünün her yılı bir kademe ilerlemesine ve her üç yılı bir derece yükselmesine esas olacak şekilde değerlendirilir." hükmü yer almaktadır.

Ancak bu hüküm, Milli Eğitim Bakanlığı emrinde memuriyete atanmanız halinde geçerlidir. Ayrıca, 2914 sayılı Kanunun 3'üncü maddesinde; Öğretim görevlileri, okutmanlar ve öğretim yardımcılarının giriş derecelerinin tespitinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 36 ncı maddesinin "Ortak Hükümler"i ile getirilen kademe ilerlemesi ve derece yükselmesine ilişkin hükümlerinin uygulanmayacağı belirtilmiştir. Bu itibarla, SSK'lı olarak çalıştığınız süreler emekli keseneğinize esas aylık derece ve kademenizde dikkate alınacak, fakat MEB emrinde çalışmadığınız için de kazanılmış hak aylık derecenize yansımayacaktır.

Hazırlayan: Ahmet Ünlü
( memurlar.net editörü )

Faks: (0312) 472 68 80

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi