T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 15 ARALIK 2005 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  Hayat
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Öğrenciler istediği bölümde okuyacak

'Açıköğretim Lisesi Yönetmeliği'nin sadece mesleki ve teknik liseleri değil genel liseleri de ilgilendirdiğini belirten Çelik, "Genel lisenin sosyal alanında okuyan bir öğrenci matematik alanından ÖSS'ye girmek istiyorsa yeni sistemden yararlanabilecek" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, YÖK'ün katsayı adaletsizliğini ortadan kaldıracak olan 'Açıköğretim Lisesi Yönetmeliği'ni Yeni Şafak'a anlattı. Bakan Çelik, konunun imam-hatip liseleriyle ilişkilendirilmesine tepki göstererek, "Bu düzenlemeden bütün meslek ve teknik liseler ile genel liseler da yararlanacak" dedi. Çelik, YÖK'ün dava açacak olmasına ise "Bunun nesine dava açacak. Anayasa'nın eşitlik ilkesini gereği yerine getiriliyor" dedi.

YÜZDE 3'E DEĞİL 95'E AÇIK LİSE

Milli Eğitim Bakanı Çelik, yapılan düzenlemenin İHL'lerle özdeşleştirilmesine tepki göstererek, "Bu düzenleme mesleki ve teknik lise mezunları ile genel lise mezunlarına yönelik. İmam-hatip liseleri tüm ortaöğretim kurumlarının yüzde 3,39'nu, mesleki ve teknik eğitim kurumları içinde ise yüzde 5,33'dür. Bu düzenleme yüzde 94,77'yi ilgilendirmektedir. Yani genel lisenin sosyal alanında okuyan bir öğrenci matematik alanından üniversite sınavına girmek istiyorsa yeni sistemden yararlanabilecek" diye konuştu.

Kimler kayıt yaptırabilir?

Açık Lise'ye kayıt yaptırabilmek için gereken şartlar :
a) İlköğretim ya da ortaokul mezunu olanlar,
b) MEB'e bağlı tüm ortaöğretim kurumları ile diğer bakanlıklara bağlı ortaöğretim düzeyindeki okullardan ayrılanlar ve halen devam edenler ile mezun olanlar,
c) Bir yükseköğretim kurumundan ayrılanlar ile mezun olanlar
d) Yurtdışında öğrenim görmüş olanlar, denklik belgelerinde belirtilen öğretim düzeylerine göre
e) Zihinsel engelli olmayanlar

KATSAYI FARKI KALKIYOR

Genel liselerin sosyal alanında okuyanların eşit ağırlıkla öğrenci alan siyasal bilgilere gitmek istediğinde katsayı engeliyle karşılaştığını belirten Çelik, "Yeni düzenleme ile katsayı dezavantajı ortadan kaldırılıyor. Üniversitede iktisat okuyan bir öğrenci kamu yönetimini okumak istediği zaman bu sistemden yararlanarak katsayı engelini aşabilecek" diye konuştu. Yeni düzenlemeden yararlanmak isteyenlerin açıköğretim lisesinde kredi tamamlaması gerektiğini belirten Çelik "Ancak başarılı olan öğrenciler bu diplomayı alabilecek" dedi. Üniversiteye gidişlerinde önlerinin kesilmesi nedeniyle mesleki ve teknik liselerin oranın yüzde 30'ların altına düştüğünü vurgulayan Bakan Çelik, "Yeni sistemle mesleki ve teknik eğitim liselerine olan talep artacaktır. Meslek liselerinden mezun olmasına rağmen işsiz kalan binlerce meslek lisesi mezunu üniversiteye gitme imkanı bulacaktır. Dünya Bankası da bu projeye destek veriyor" dedi.

  • BİLAL ÇETİN/ ANKARA

    NEDEN DAVA AÇILACAK!

    Bakan Çelik, YÖK'ün yönetmeliğin iptali istemiyle dava açılacağına ilişkin sorumuzu "Biz Anayasa'nın eşitlik ilkesine uygun olarak düzenleme yaptık. Milli Eğitim eski Bakanı Metin Bostancıoğlu döneminde genel lise öğrencilerinin mesleki ve teknik liselere geçişine imkan tanınmasına rağmen bunun tam tersi yasaklandı. Bu düzenleme ile eşitsizlik ortadan kaldırılıyor. Neden yargıya gidilecek anlamadım. Milli Eğitim Bakanlığı olarak biz yetkimizi kullanarak bir düzenleme yaptık" dedi.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi