T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 15 ARALIK 2005 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  Hayat
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Pamuk'un yargılanmasına izin vermeyebilirim iması

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Türkiye ile AB arasında 'potansiyel kriz' haline gelen yazar Orhan Pamuk'un hapis istemiyle yargılanmasına izin vermeyebileceği imasında bulundu

Avrupa Birliği'nin yakından takip ettiği Orhan Pamuk'un yargılanıp yargılanmaması konusunda son kararı verecek olan Adalet Bakanı Cemil Çiçek, davanın dondurulabileceğini söyledi. Çiçek, Pamuk'un sözleriyle ilgili İstanbul Başsavcılığı'nın soruşturma açtığını ve takipsizlik kararı verdiğini hatırlatarak, "Ancak sözlerin bir gazetede manşete taşınmasının ardından yeniden Şişli Savcılığı soruşturma açmış. Bütün bunları değerlendirerek kararımı vereceğim. Bu konuda karar verme yetkisi benimdir" dedi. Çiçek, vereceği kararın dava gününe yetişmemesi halinde mahkemenin davayı dondurabileceğini söyledi. Çiçek'in bu sözleri Pamuk'un yargılanmasına izin vermeyeceği şeklinde yorumlandı.

Yeni Şafak'a konuşan Çiçek, suç tarihinin 1 Haziran'dan önce olması nedeniyle Adalet Bakanlığı'ndan izin istendiğini belirterek, "Şişli Cumhuriyet Savcılığı dosyayı bize göndermiş. Ancak dosya henüz bize ulaşmadı. Suçun işlendiği tarihte eski TCK yürürlükte olduğu için Adalet Bakanlığı'ndan izin alınması gerekiyor. Eğer Adalet Bakanı izin vermezse bu yargılamanın yapılması mümkün değildir" dedi.

TAKİPSİZLİK KARARI

Çiçek, Pamuk'un yargılanmasına izin verip vermeyeceğiyle ilgili soru üzerine "Dosya geldiği zaman Adalet Bakanı olarak hukuka uygun bir karar vereceğim" dedi. Çiçek, Pamuk'un sözleriyle ilgili olarak İstanbul Başsavcılığı'nın soruşturma açtığını ve takipsizlik kararı verdiğini hatırlatarak, "Ancak sözlerin bir gazetede manşete taşınmasının ardından yeniden Şişli Cumhuriyet Savcılığı soruşturma açmış. Bütün bunları değerlendirerek kararımı vereceğim. Bu konuda karar verme yetkisi benimdir" dedi. Çiçek, izin talebine cevap vermemelerinin sözkonusu olmadığını belirterek, "Bu cevabın duruşmaya yetişmesi mümkün görülmüyor" dedi. Çiçek, Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nin, 'cevap gelmesine kadar' davayı dondurma kararı alabileceğini belirtti. Pamuk'un son olarak 'Kar' romanını okuduğunu belirten Çiçek, "Benim Orhan Pamuk'u sevip sevmemem önemli değildir. Ben hukuka göre karar vereceğim" dedi.

Üç yıla kadar hapsi isteniyor

Yazar Orhan Pamuk'un, İsviçre'de yayınlanan bir dergide yer alan röportajdaki sözleri nedeniyle "Türklüğü alenen aşağılamak" iddiasıyla 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına yarın başlanacak. Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek davanın 30 Haziran'da hazırlanan iddianamesinde, Pamuk hakkında Kırklareli Merkez E Tipi Kapalı Cezaevi'nde hükümlü olarak bulunan Sebahattin Zorlu ve Kayseri'den Mehmet Özet'in şikayetleri üzerine soruşturma başlatıldığı belirtiliyor. İddianamede, Pamuk'un yeni TCK'nın 301. maddesinin 1. fıkrası uyarınca 6 ay ile 3 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Orhan Pamuk'un avukatı Haluk İnanıcı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Pamuk'un mahkemeye gideceğini açıkladı.

  • BİLAL ÇETİN / ANKARA

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi