T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ 16 ARALIK 2005 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  Hayat
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

'Döner Sermaye'nin Kesileceği Haberleri Yanlış Çıktı

Anayasa Mahkemesinin 2005 yılı Bütçe Kanununun bazı hükümleri hakkında verdiği yürürlüğü durdurma kararı, Başkanvekili Haşim Kılıç tarafından kamuoyuna açıklanmış, bu açıklama ise AA tarafından medyaya 29.11.2005 tarihinde haber olarak geçilmişti. Bu haberde sağlık personeline döner sermaye verilmesine olanak tanıyan, Bütçe Kanunun 37/d bendi hakkında da yürürlüğü durdurma kararı verildiği belirtilmekteydi.

Bu haber sonrasında bir çok sivil toplum örgütü (sendika, oda, birlik) döner sermayenin ödenmesinin hukuki dayanağı olan Bütçe Kanunu hükmünün iptal olduğunu belirterek geniş değerlendirmelerde bulundular.

Bu değerlendirmelerin nedeni, Anayasa Mahkemesi Başvekili Haşim Kılıç'ın yaptığı açıklama ile açıklamaya konu kararın Resmi Gazetede yayımlanması arasında oluşan süre boşluğudur. Anayasa mahkemesi kararlarında bu, sık sık yaşanmaktadır. Harcırahlara ilişkin yaşananlara daha önce bu köşede yer vermiştik.

Anayasa Mahkemesinin kararı 11 günlük gecikmeyle 10/12/2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı. Karar açık ve netti... Döner sermaye ödenmesine esas Bütçe Kanunun 37/d bendi iptal edilmemiş, tam tersine istenen yürürlüğü durdurma talebi reddedilmişti. Yani döner sermaye ödemesinin şu an için Bütçe Kanunu ile düzenlemesinde bir hukuka aykırılık görülmemişti.

Anayasa mahkemesi kararlarının basına açıklanması ile kararın Resmi Gazetede yayımına kadar geçen sürenin uzaması, kamuoyunun yanlış yönlenmesinin ana nedenidir. Anayasa mahkemesi kararlarının yazımı esnasında yaşananlar sanırız raportör ihtiyacından kaynaklanmaktadır. Yüksek Mahkemenin verdiği kararların çok önemi hukuksal sonuçları olup, bu ihtiyacın bir an önce giderilmesini temenni ediyoruz.


Disiplin Cezalarını Kim Verir?

İki memur arkadaşımız hakaretli bir şekilde tartıştığından dolayı disipline havalı edildi. Memurlarda disiplin komisyonun oluşumu nasıldır?

657 sayılı Kanunun Disiplin Cezası Vermeye Yetkili Amir ve Kurulları düzenleyen 126'ncı maddesinde;"Uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezaları disiplin amirleri tarafından; kademe ilerlemesinin durdurulması cezası, memurun bağlı olduğu kurumdaki disiplin kurulunun kararı alındıktan sonra, atamaya yetkili amirler, İl disiplin kurullarının kararlarına dayanan hallerde Valiler tarafından verilir. Devlet memurluğundan çıkarma cezası amirlerin bu yoldaki isteği üzerine, memurun bağlı bulunduğu kurumun yüksek disiplin kurulu kararı ile verilir. Disiplin kurulu ve yüksek disiplin kurulunun ayrı bir ceza tayinine yetkisi yoktur, cezayı kabul veya reddeder. Ret halinde atamaya yetkili amirler 15 gün içinde başka bir disiplin cezası vermekte serbesttirler. Özel kanunların disiplin cezası vermeye yetkili amir ve kurullarla ilgili hükümleri saklıdır." hükmü yer almaktadır. Maddede geçen disiplin kurullarının oluşumu ise Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan 'Disiplin Kurulları ve Disiplin Amirleri Hakkında Yönetmelik'te düzenlenmiştir.

Bu Kanunun Savunma Hakkını düzenleyen 130'uncu maddesinde; "Devlet memuru hakkında savunması alınmadan disiplin cezası verilemez. Soruşturmayı yapanın veya yetkili disiplin kurulunun 7 günden az olmamak üzere verdiği süre içinde veya belirtilen bir tarihte savunmasını yapmayan memur, savunma hakkından vazgeçmiş sayılır." hükmü yer almaktadır.

Bu hüküm çerçevesinde disiplin suçu işlediği tespit edilen ilgililerin disiplin amiri tarafından önce savunması alınır bilahare disiplin cezası verilir. (Şayet disiplin suçunu gerektirir bir durum söz konusu ise)


Mesai Saati, Yüksek Lisansa Göre Ayarlanabilir mi?

Lisans Yüksek lisansa kaydımı yaptırdım.Yüksek lisans derslerim pazartesi ve salı günleri sabahtan öğlene kadar. Ancak idarecilerim programımı buna göre ayarlamıyorlar. Yasal olarak izin alma hakkım var mı?

Mevcut mevzuat çerçevesinde, yüksek lisans öğrenimi için izin verilmesine imkan sağlayan bir düzenleme söz konusu değildir. Bu durum tamamen idarenin iyi niyetine ve anlayışına bağlıdır. Konuya ilişkin olarak memurlar.net'in 9937 nolu haberine bakabilirsiniz. (Not: Bilgimiz dahilinde bu türden bir düzenlemeyi sadece Milli Eğitim Bakanlığı yapmıştır)

Hazırlayan: Ahmet Ünlü
( memurlar.net editörü )

Faks: (0312) 472 68 80

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi