T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S İ N E M A 16 ARALIK 2005 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

SİNEMA
Ali Murat GÜVEN

Bayat öyküye tekno-makyaj

Peter Jackson'ın "King Kong"u, sinemasal açıdan pek de verimli olmayan bir hafta sonunda, iddialı görsel efektler izlemek isteyenler için uygun bir seçenek oluşturuyor.

HAFTANIN FİLMİ
Kral Kong (King Kong)
2005 / Yeni Zelanda-ABD Ortak Yapımı
Yönetmen: Peter Jackson
Oyuncular: Naomi Watts, Jack Black, Adrien Brody, Andy Serkis, Jamie Bell, Kyle Chandler, Colin Hanks, Thomas Krestchmann, Evan Parke
Özel Sınırlamalar: ABD / MPAA Kurumu PG-13 sertifikası (13 yaşından küçükler ebeveynlerinin ve ya da erişkin bir kişinin gözetiminde izleyebilir)
Süresi: 187 dakika
Uluslararası İzleyicisi Yargısı: 8.1 / 10 (Kaynak: İnternet Movie Database / İzleme şansı bulabilen ilk 2000 kişiye göre)
Dağıtıcı: UIP
½
Şiddet Şiddet Şiddet Cinsellik Sömürüsü Cinsellik Sömürüsü Argo Argo Argo

Bırakın kendisini, Türkiye'deki basın gösterimi bile başlı başına bir olay haline gelen Peter Jackson'un "King Kong"u, nihayet tüm dünyayla birlikte ülkemiz sinemalarında da gösterimde... Bu yapıt, bundan böyle usta işi görsel efektlerinin yanısıra sinema yazarlarına "korsan CD pazarlayıcısı" muamelesi yapılan ilk film olarak da anılacak. Nedeni ise, geçtiğimiz günlerde ön gösterime davet edilen basın mensuplarına salona girerken "cep telefonu" taşıma yasağı getirilmesi... Düşünebiliyor musunuz, ömrünü bu mesleğe vermiş biri olarak içeri pişkin pişkin girecek, onca meslektaşın arasında kameralı cep telefonumu sinsice çıkartacak ve cihazı iki saat boyunca elimde hiç kıpırdatmadan sabit bir şekilde tutarak perdede oynayan filmi çekeceğim. Sonra da bunu korsan CD'cilere satıp yolumu bulacağım! O yol bulma da kimbilir kaç paraysa...

Telefondaki hafıza, bir filmi eksiksiz şekilde (ve korsan üretimini yapmaya yeterli gelecek çözünürlükte) kaydetmeye yeter mi gibi abes teknik sorular sormuyorum bile; yalnızca şunu ifade edeyim ki dağıtıcı şirket UIP'nin bu tavrı tek kelimeyle "kaba"ydı. Tamam anladık, korsan sektörü karşısında dikkatli olmak gerekiyor, ama bir avuç sinema yazarına bile bu denli paranoyak bir muamele sergilemeyi anlayabilmek mümkün değil. Nitekim, hafta içinde davetin biçimiyle ilgili olarak çok ciddi tartışmalar çıktı, SİYAD (Sinema Yazarları Derneği) üyeleri bununla ilgili olarak özel bir toplantı yaptı, bazı yazarlar gösterime katılmayı reddetti falan filan...

Benim de bu filme ilişkin bilgilerim fragman görüntüleri ve teknik ayrıntılardan ibaret; çünkü beyazperdede daha 1976 yılında dibine kadar tüketilmiş, bu yüzden de zerre kadar ilgimi çekmeyen bir öyküyü "korsan CD işportacısı" muamelesi görmeyi göze alarak izlemeye gitmedim.

Sinemada 1980 ve 90'lar boyunca küçük bütçeli ama sıradışı filmlerle iyice piştikten sonra "Yüzüklerin Efendisi" üçlemesiyle aynı zamanda büyük projelerin de adamı olabileceğini kanıtlayan Yeni Zelandalı yönetmen Peter Jackson, görebildiğim kadarıyla görsel açıdan bir hayli şık, ama tekrar vurgulamak istiyorum ki öyküsü itibarıyla oldukça yorgun bir filmle yüksek bütçeli danslarına devam ediyor.

Sessiz sinema dönemi... Bir grup Amerikalı sinemacı ve kâşif, film çekmek üzere, adı haritada bile yer almayan, Sumatra yakınlarındaki gizemli bir adaya giderler. Çekimler devam ederken, adanın bir sürü tarih öncesi yaratığa ev sahipliği yapmakta olduğu anlaşılır. Bunlardan biri de orada yaşayan yerlilerin kendisine taptığı Kong'dur. Dev goril, gözünü para hırsı bürümüş olan ekibin inatçı mücadelesi sonucunda binlerce kilometre uzaktaki New York'a getirilir ve böylelikle felaketler başlar.

Bir düzineye yakın uyarlaması bulunan "King Kong"un bu uyarlamalar arasında ön plana çıkan iki ünlü çevrimi var. Birincisi 1933 tarihli siyah-beyaz (ve de öncü) klasik, ikincisi ise yönetmen John Guillermin'in 1976'da çektiği, hafızalarımızda Jessica Lange ile kazınan, teknik açıdan daha olgun olan çevrim. İkisinin arasında da küçüklüğümde ve gençliğimde daha bir sürü Amerikan ve İngiliz uyarlaması izlediğimi hatırlıyorum. Tabii, bu listeye Japonların ünlü kertenkeleleri "Godzilla"yı "King Kong" ile kapıştırdıkları, nisbeten daha geri planda kalmış kimi üçüncü dünya uyarlamaları dahil değil.

Bu tür fantastik öyküler sözkonusu olduğunda, gerçek üç boyutlu maketlerin kullanıldığı versiyonları ötedenberi daha çok sevmişimdir. Çünkü, bazı sahnelerdeki inandırıcılık zaaflarına karşın, maketlerle yapılan "stop motion" çekimler bana bilgisayarda üretilen fazla parlak sanal imajlardan daha fazla "ruh" taşıyormuş gibi geliyor. O bakımdan, King Kong'un öyküsü benim için Guillermin'in 1976'daki uyarlamasıyla birlikte bitti. Bundan sonrasında ise izlenebilecek tek şey, daha kıvrak hareketler yapan dijital bir canavarı oradan oraya koşuştururken görmenin heyecanı olabilir. Ki bunu da Spielberg'in "Jurassic Park"ı on yıl öncesinde zaten en üst düzeyde başarmıştı.

Jackson, onca parayı kendisi ve şirketi için bir hayli riskli olan böylesi bir projeye yatırmakla iyi mi etti, yoksa kötü mü (yeni King Kong, kendisi için harcanan 160 milyon dolarla, şu anda dünyanın en yüksek bütçeli filmleri arasında altıncı sırada) bunu birkaç hafta sonra filmin dünya hasılatına bakarak hep birlikte göreceğiz. Kong'un lüzumundan fazla önemsenmiş bayat öyküsü bana her nedense en başından beri aktör-yönetmen Kevin Costner'in bundan on yıl önce çektiği "Waterworld"-"Su Dünyası" filmini çağrıştırıp duruyor. O film de dönemine göre başdöndürücü bir bütçeyle çekilmiş ve gişede iki seksen yere uzanmıştı. Kostner o günden beri doğru düzgün iş bulamıyor. Umarım, bu çılgın deneme, yetenekli bir daam olan Jackson'un da işini bitirmez.

Sinemasal açıdan pek de verimli olmayan bir hafta sonunda, beyazperdede iddialı görsel efektler izlemek, salonun hoparlöründen etkileyici ses efektleri duymak ve arada sırada hoplamak isteyenler için uygun bir seçenek oluşturuyor. Ama dediğim gibi, bu ürkünç adanın fazlaca sinirli gorilini ilk kez tanıyacaklar için... Öyküyü bilenler içinse ortada yeni bir şey yok.

YÜREĞİMİZİ DELİP GEÇEN FİLMLER
Yoksulluğun en zengin tasviri

Hem Amerikan sinemasının, hem de tüm bir sinema tarihinin en nadide parçalarından biridir "Gazap Üzümleri"... Bir kere, bugün bile gücünden hiçbir şey yitirmemiş olan topyekün bir oyunculuk gösterisidir. Öyle ki "Tom Joad" karakterini canlandıran başrol oyuncusu Hendy Fonda'yı dahi bu filmin sonrasında bir daha aynı düzeyde yakalayabilmek pek mümkün olmadı. Hele de ailenin çilekeş annesi rolündeki Jane Darwell'in oyunculuğu tek kelimeyle nefes kesici...

İkincisi, "yönetmenlerin yönetmeni" John Ford'un yazdığı ve 65 yıldır yeryüzündeki bütün sinemacıların istifade ettiği bir "yönetmenlik ders kitabı"dır bu film...

Üçüncüsü ise ışığın ve alan derinliğinin olağanüstü kullanıldığı çekimleriyle "siyah-beyaz, iyi çalışılırsa renkliyi yerden yere vurur" tezini haklı çıkartan görsel bir meydan okumadır.

Amerikanın artık kaybolan vicdanını temsil eden büyük yazar John Steinbeck'in her satırını yarayı ateşle dağlarcasına kaleme aldığı bu ölümsüz roman, sinemaya da ancak bu kadar iyi uyarlanabilirdi. O yüzdendir ki Ford'un kitaba son noktayı koyduğu bu filmden sonra bir daha hiçbir yönetmen yeni versiyonunu çekmeye cür'et edemedi.

Bu kitabı da filmini de hâlâ duymamış olanlar var ise
Türkçe Adı: "Gazap Üzümleri"
Orijinal Adı: "Grapes of Wrath"
Yapım Yılı: 1940
Ülke: ABD
Süre: 128 dakika
Yönetmen: John Ford
Senaryo: Nunnally Johnson (John Steinbeck'in aynı adlı romanından)
Müzik: Alfred Newman
Görüntü Yönetimi: Gregg Toland
Kurgu: Robert L. Simpson
Oyuncular: Henry Fonda, Jane Darwell, John Carradine, Charley Grapewin, Dorris Bowdon, Russel Simpson, O.Z. Whitehead, John Qualen, Eddie Quillan, Zeffie Tilbury, Frank Sully
Uluslararası İzleyici Yargısı: 8.2 / 10 (Kaynak: Internet Movie Database)
"Yazık etmişsiniz" deyip, öyküsünü tek cümleyle aktaralım. "Gazap Üzümleri", 1929 ekonomik bunalımından sonra ayakta kalabilmek için Oklahoma'dan California'ya göç eden Amerikalı bir çiftçi ailesinin kelimelere sığmayan yolculuğunu anlatır. Ve bunlar da oğul Tom'un filmin sonundaki annesine vedasından bir bölüm:

"Gece karanlıkta ortalıklarda olacağım anne. Bakabileceğin her yerde olacağım. Aç insanların karnını sayesinde doyuracağı bir kavga varsa, ben orada olacağım. Nerede polis birini dövse ben orada olacağım. İnsanların çaresizlikten çılgına dönüp haykırışında ben olacağım. Bebelerin açken akşam yemeğinin hazır olduğunu bilip gülüşlerinde ben olacağım. Ve insanlar kendi yetiştirdiklerini yiyip, kendi yaptıkları evlerde yaşadıkları zaman, ben orada da olacağım."

YENİ ŞAFAK / SİNE-BULMACA
"Is it safe?"

Bu hafta sizlerden, 1970'lerin en başarılı siyonist propaganda filmlerinden birini hatırlamanızı isteyeceğiz. İyi yazılmış, iyi oynanmış ve iyi yönetilmiş olan bu film, bir yandan doktora tezi üzerinde çalışırken diğer yandan da boş zamanlarında New York-Central Park'ta uzun mesafe koşuları yapan Columbia Üniversitesi öğrencisi Babe Levy'nin gerilim dolu öyküsünü anlatıyor. Bir Yahudi olan genç adam, gizli ajan ağabeyinin karanlık uluslararası bağlantıları nedeniyle, günün birinde kendisini yaşlı bir Nazi doktorunun karşısında hasım olarak bulur. Film genelde, Dr. Christian Szell'in kahramanımızı kayıp elmaslar hakkında konuşturmak amacıyla dişlerini tek tek deldiği sinir bozucu sahneyle hatırlanmaktadır. Bu ürkütücü bölümde, Szell'in, kurbanını bağırta bağırta deldiği her dişten sonra monoton bir ifadeyle mırıldandığı "Is it safe?" ("Elmaslar bir kasada mı duruyor?" anlamındaki) sorusu da sinema tarihinin simge cümlelerinden birine dönüşmüş durumda...

1976 tarihli bu filmin İngilizce orijinal adı, yönetmeni ve (biri, işkenceci diş hekimi Christian Szell'i canlandıran ünlü oyuncu olmak üzere) en az iki başrol oyuncusunun adları nedir? Eksiksiz cevaplarınızı 22 Aralık 2005 Perşembe günü saat 12.30'a kadar 2001kubrick@e-kolay.net elektronik posta adresine bekliyoruz. Doğru cevapları verenler arasından bilgisayarın rasgele yapacağı seçimle belirlenecek olan üç okurumuz, Stanley Kubrick'in 1987 tarihli başyapıtı "Full Metal Jacket"in birer DVD'sini kazanacaktır.

GEÇEN HAFTANIN CEVAPLARI
9 Aralık 2005 Cuma günü sorduğumuz sorunun doğru cevapları şöyle:

- Filmin Türkçe Adı: Güneşin Gözyaşları
- Filmin Orijinal Adı: Tears of the Sun
- Yönetmen: Antonie Fuqua
- Baş Kadın Oyuncu: Monica Belluci

Yarışmamıza yurt çapında toplam 135 katılım gerçekleşti ve bunlardan 114'ü yukarıdaki cevapları eksiksiz olarak içermekteydi. 15 Aralık 2005 saat 13.00 itibarıyla bilgisayar programının rasgele seçtiği talihlilerimiz:

- Ensar Cevval / İstanbul
- Tansel Köseoğlu / Kayseri
- Şenay Akay / Erzurum

Talihlilerimizin armağan DVD'leri ("Schmidt Hakkında", Yön: Alexander Payne) taahhütlü postayla adreslerine gönderilmiştir. Bütün katılımcılarımıza ilgileri nedeniyle teşekkür ederken, yeni katılımlarınızı beklediğimizi bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Unutmayın ki bu köşenin amacı hem eğlenmek, hem seçkin filmler kazanmak, hem de "öğrenmek ve hiç unutmamak!"

Önemli not: "Sine-Bulmaca"nın ilk iki haftasında, pek çok okurumuzun sorulara doğru cevap vermiş olmakla birlikte ad-soyadları ve açık adreslerini mesajlarına eklemeyi unuttukları görülmüştür. Yeni Şafak Sinema Servisi, bu durumdaki katılımcıları elektronik posta mesajlarıyla uyarmakla birlikte, sonuçta eksik cevapların oranı tek tek uyarmakla baş edilemeyecek boyutlara ulaşmıştır. Lütfen cevaplarınızı, ekli bilgilerin hiçbirini atlamadan gönderiniz.

SİNE-ANSİKLOPEDİ
Pan: Kameranın çekim sırasında yere paralel olarak, sağa ya da sola doğru yaptığı çevrinme hareketleri.

Tilt: Kameranın çekim sırasında yere doksan derece dik açıyla, yukarı ya da aşağı doğru yaptığı çevrinme hareketleri.

Zoom-In: Çekimi yapılan objeye, kamera yerinden hiç kıpırdamaksızın, objektifteki özel mercek düzeneği kullanılarak yapılan optik yaklaşma hareketi; objeye doğru yakınlaşma.

Zoom-Out: Yukarıdaki optik manevranın tam tersi; objeden dışa doğru açılma.



  DİĞER YAZILAR
  • Sinema Sayfası - 9 Aralık 2005 Cuma
  • Sinema Sayfası - 2 Aralık 2005 Cuma
  • Sinema Sayfası - 25 Kasım 2005 Cuma
  • Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi