T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
D Ü N Y A 16 ARALIK 2005 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  Hayat
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

UNICEF: Yoksul çocuklar 'zengin ülkelerin' kölesi

Gelişmekte olan ülkelerde 50 milyon çocuğun "görünmez" olduğunu belirten UNICEF'e göre, dünyada her yıl 1,8 milyon çocuk seks endüstrisinde kullanılıyor, 5,7 milyon çocuk köle olarak satılıyor

Birleşmiş Milletler'e bağlı Çocuklara Yardım Fonu UNICEF, gelişmekte olan ülkelerde çocukların yarıdan fazlasının doğum sonrası kayıt işlemlerinin yapılmadığını bildirdi. Örgütün Çocuklara Yardım Fonu UNICEF, "2006'da Dünya Çocuklarının Durumu: Dışlanmış ve Görünmez" başlıklı yıllık raporunda dünyanın bu durumun hemen hemen farkında olmadığına dikkat çekti. UNICEF gelişmekte olan ülkelerin çoğunda çocukların yarıdan fazlasının doğum sonrası kayıt işlemlerinin yapılmadığını, bu durumda hükümetlerin çocukların sorunlarının farkına varamadıklarını, çocuk kaçakçılığını da önleyemediklerini vurguladı. Kuruma göre dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon 800 milyon çocuk seks endüstrisine girmiş durumda, 5 milyon 700 bin çocuk köle olarak satılıyor, 1 milyon 200 bin çocuk da çeşitli nedenlerle kaçırılıyor. UNICEF'e göre, çocuklara yönelik kötü muamelenin önlenmesinin yolu, aşırı yoksullukla mücadeleye yönelik hedeflere ulaşmaktan geçiyor.

'GÖRÜNMEZLİĞİN' NEDENLERİ

Tüm ülkelerde ve tüm tomlumlarda çocukların dışlanmaktan etkilendiğini kaydeden UNİCEF, bunun nedenlerinin başında, yoksulluk, kamu işlerinin kötü idaresi, silahlı çatışmalar ve AİDS/HİV'in geldiğinin belirtti.

UNİCEF çok sayıda faktörün çocuklardaki 'görünmezlik' sorununu arttırdığını kaydederek buları şöyle sıraladı: Resmi kimlik kartlarının olmaması, aileleri tarafından büyütülmeyen çocuklara Devlet tarafınan yeterli korumanın sağlanmaması, sömürme ve prematüre çocuklara yetişkin rolü verilmesi.

SÖMÜRÜLEN ÇOCUKLAR

Sömürülen çocuklar arkalarında bir iz bırakmadan yasadışı bir ortamda kayboluyorlar. Çoğunluğu hayat kadınlığı yapmak, tehlikeli işlerde çalışmak veya hizmetçi olarak çalışmak zorunda kalıyorlar. İstatistiklerde neredeyse tümü 'görünmez' durumda. En iyimser tahminlere göre her yıl 1,2 milyon çocuk satılıyor.

8,4 milyon çocuğun da uygunsuz şartlarda, özellikle hayat kadınlığı, pornografi, silahlı çatışmalar veya diğer yasadışı aktivitelerde çalıştırıldığı tahmin ediliyor.

  • AMSTERDAM

    Dünyadaki kayıt dışı çocuklar kim?

    Görünmez çocukların kim olduğuna dair raporda şunlar yer aldı: Doğumu kayıt altına alınmayan çocuklar resmi istatistiklerde yer bulunmuyor ve toplumlarının bir üyesi olara tanınmıyor. Resmi kimlik olmadan çocuklar bazen eğitim, sağlık tedavisi ve sosyal güvelik gibi temel hizmetlerden dışlanıyor ve çocuklar gibi muamele görmedikleri tehlikeli şartlarda korunamıyorlar.'' Çin hariç gelişmekte olan ülkelerdeki doğumların yüzde 55'i kayıt dışı.

    Milyonlarca çocuk sokaklarda yaşıyor

    Milyonlarca çoğunun herkesin gözü önünde ama paradoksal bir şekilde sokaklarda yaşadığına dikkat çeken UNİCEF, bu çocukların daha çok ''görünmez'' olduğunu, acılarının görmezlikten gelindiği ve ihtiyaçlarına ilgisiz kalındığını kaydetti. Raporda, ''sokak çocukları her çeşit sömürü ve kötü muameleye müsaittir'' denildi. Taminlere göre dünyada 1 milyonu aşkın çocuk tutuklu. Bunların sağlık, eğitim ve korunmaları garanti değil.

    Çocuk kaçakçılığı bir dünya sorunu

    UNICEF Başkanı Ann Veneman ise AIDS yetimleri ve öksüzleriyle çok erken yaşta evliliğe zorlanan çocuk sayısısın çok yüksek olduğunu, toplum dışına itilenlerin, sokağa düşen ve bir daha bir yerde görünmeyen çocuk sayısının ürkütücü boyutta olduğunu vurguladı. Çocukların seks ticaretinde kullanılmasının büyük boyutlu olduğunu söyleyen Veneman, ''Ucuz uçak biletleri ve internet, kalkınmış ülkelere çocukların seks köleliği için rahat yollar açıyor" dedi.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi