T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
D Ü N Y A 16 ARALIK 2005 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  Hayat
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

İşgal altında seçim

Irak halkı Saddam sonrası ilk kalıcı meclisini seçmek için dün sandık başındaydı. Sıkı güvenlik önlemlerine rağmen, Bağdat, Musul ve Telafer'de saldırı haberleri geldi. Seçimde 231parti yarıştı

Irak'ta halk, yeni anayasanın kabulünden sonra düzenlenen ilk parlamento seçimlerinde oy kullanmak üzere dün TSİ 06:00 itibarıyla sandık başına gitmeye başladı. Oy kullanan ilk Iraklılar arasında devlet başkanı Celal Talabani de vardı. Seçim merkezlerinin açılmasından birkaç dakika sonra başkent Bağdat'ta büyük bir patlama sesi duyuldu. Patlamanın ardından Irak hükümeti ile ABD ve İngiliz büyükelçiliklerinin bulunduğu Yeşil Bölge'de sirenler çaldı. Polis, Yeşil Bölge yakınlarında meydana gelen patlamaya havan topunun neden olduğunu bildirdi. Patlamada ölen ya da yaralanan olup olmadığına ilişkin bir açıklama yapılmadı. Musul'da ise bir seçim merkezi yakınındaki saldırıda bir kişi hayatını kaybetti. Ocak'taki seçimi boykot eden Sünnilerin de oy kullanmasının beklendiği seçimde katılımın yüksek olacağı tahmin ediliyor. Sünnilerin katılımıyla, yönetimdeki Şii ağırlığının da hafiflemesi ve seçim sonrasında bir koalisyon hükümetinin göreve gelmesi bekleniyor.

ZEHİRLİ SU SÖYLENTİSİ

Başkent Bağdat'ta gün ağarmadan önce şehrin suyunun zehirlendiğine ilişkin söylentiler yayıldı. Sağlık Bakanlığı, sandıklar açılmadan saatler önce yayılan bu söylentileri yalanladı. Kentin, Sadr, Şaab, Azemiye ve Filistin caddesi dahil geniş bir kesiminde, ilk olarak gece yerel saatle 01:00'de cami hoparlörlerinden musluk suyunun içilmemesi uyarıları yapıldı. Söylentilerin hızla yayılması üzerine Sağlık Bakanı Mutalib Muhammed, yerel saatle 02:30'da Irakiye televizyonunda bir açıklama yaparak, suyun zehirlenmediğini, haberlerin doğru olmadığını belirtti. Suyun zehirlendiğine ilişkin söylentilerin nereden kaynaklandığına ilişkin açıklama yapılmadı.

IRAK'I KOALİSYON BEKLİYOR

Seçim için 231 parti ve grup liste yarışına girdi. Bunların içinde 19 koalisyon bulunuyor. Şii İslam İttifakı, Kürt Bloku, 2 Sünni Arap partisinin bloku ve İyad Allavi liderliğindeki laik koalisyon öne çıkmış durumda. Şii ittifakının yarışta birinci, Kürt ittifakınınsa ikinci gelmesi bekleniyor. Ancak uzmanlar hiçbir gruba tek başına iktidar şansı tanımıyor.

  • BAĞDAT

    15 MİLYON SEÇMEN OY KULLANDI

    BM'den destek alan ''bağımsız'' seçim kurulunun gözetiminde nispi temsil esasına göre düzenlenen seçimlerde yaklaşık 15 milyon seçmen oy kullandı. Seçmenlerin 4 milyon kadarı Bağdat'ta kayıtlı bulunuyor.

    Meclis'in dörtte biri kadın

    Seçimde 275 sandalyenin 230'u 18 vilayete nispi sistemle partilere dağıtılacak. Kalan 45 sandalye de bölgesel sandalye kazanamayan partiler arasında dağıtılacak. Irak anayasasına göre, meclis üyelerinin yüzde 25'i kadınlardan oluşmak zorunda. Bu nedenle her listedeki 3 adaydan birinin kadın olması gerekiyor. Irak'ta milletvekili olmak için en az 30 yaşında olmak gerekiyor.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi