T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 16 ARALIK 2005 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  Hayat
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Teziç Aşkın'a zarar veriyor

YÖK Başkanı Prof. Erdoğan Teziç, Rektör Aşkın'ın davasında "yargının siyasallaşmasının vahim sonuçlar doğuracağını" belirterek, verilecek kararın inandırıcılığının gölgelenebileceğini söyledi.

Rektör Yücel Aşkın'ın tutuklanmasının ardından düzenlediği eylemlerle Aşkın davasını siyasallaştıran YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, dün de yargıyı etkilemeye yönelik açıklamalarda bulundu. Yargılamanın usul ve yetki kurallarına uygun olarak yapılmadığını savunan Teziç, Rektör Yücel Aşkın hakkında mahkemenin vereceği kararın inandırıcılığının gölgelenebileceğini söyledi. Davanın başka bir yere naklinin yetkililerce dikkate alınmasını isteyen YÖK Başkanı Prof. Erdoğan Teziç, YÖK'te düzenlediği basın toplantısında YÖK Başkanlığı'nın açıklamasını okudu. Açıklamada, Anayasa'nın 129. ve Yükseköğretim Kanunu'nun 51. maddelerine göre Aşkın ile ilgili ''ihaleye fesat karıştırma'' suçlama dosyasının öteki dosyalarda yapıldığı gibi Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ''görevsizlik'' kararı verilerek YÖK'e gönderilmesi gerektiği görüşünü yinelendi. Yargılamanın güvenli olmadığına vurgu yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"Van Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmekte olan bu davada, yargılama sürecinde yöresel hassasiyetler, gerginlikler ve daha da önemlisi usul ve yetki kurallarında ve de tutuklama şartlarında göz önüne alınmayan hususlar ile ilk duruşma günü meydana gelen olaylar birlikte değerlendirildiğinde, yargılama güvenliği açısından Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 19. maddesinin öngördüğü 'davanın nakli' hükmüne dayanılarak, başka yerde bulunan aynı derecede bir mahkemeye nakline karar verilmesi yolunun yetkililerce dikkate alınması düşünülmelidir.''

TEMİNAT VERİRDİM

YÖK'ün Yücel Aşkın duruşmasıyla ilgili açıklamasını, duruşmayı Van'da izleyen YÖK heyeti ile görüşerek hazırladıklarını bildiren Teziç, bundan sonraki süreçte YÖK'ün herhangi bir girişimde bulunup bulunmayacağı sorusunu şöyle cevaplandırdı: "Biz, 29 Aralık'ı bekliyoruz. Görüşlerimizi açıkladığımız çerçevede mahkeme tarafından bir değerlendirme yapılacak olursa bundan büyük mutluluk duyacağız. Çünkü, kaçma şüphesinin olmadığı konusunda, kamuoyunda geniş bir mutabakatın oluştuğunu gözlemliyoruz. Eğer, bir yasal imkan olsaydı biz YÖK olarak, ben şahsen Yücel Aşkın'ın kaçmayacağına ilişkin bir teminatı da vermek isterdim."

"HESABINI VERMEYE HAZIRIM"

Yücel Aşkın ile ilgili konuda YÖK'ün yaptığı açıklamaların yargıya müdahale olarak nitelendirildiği yönündeki eleştirilerin anımsatılması üzerine YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, o nedenle YÖK'ün açıklamasının yazılı verildiğini vurguladı. Teziç, "Hangi satırında, hangi sözcüğünde yargıya müdahale varsa ben bunun da hesabını vermeye hazırım" dedi. Teziç, mahkemenin başka bir yere taşınmasının, kanunun öngördüğü bir hak olduğunu belirtirken, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin, "yurtdışından kendi isteğiyle dönenlerin tutuklanamayacağı yönünde kararına" atıfta bulundu.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi