T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ 30 ARALIK 2005 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

İptal kararı verilen siciller hakkında ne yapılmalıdır?

399 sayılı KHK'ya tabiyim. 2004 yılı sicil notum (C) verildiği için 2005 yılı maaşımı eksik aldım. Şimdi İdare Mahkemesi Kararı ile bu sicil iptal edildi. 2004 yılı sicilim ne olmalıdır?

Memurlar hakkında yapılması gerekenler "Devlet Memurları Sicil Yönetmeliği"nde düzenlenmiştir. Buna göre memur hakkında başkaca bir sicil amiri değerlendirmesi yapılmamış ise son üç yılın sicil raporlarının ortalaması esas alınmaktadır.

Ancak, KİT'lerdeki personel için konuya ilişkin düzenleme farklıdır. 399/II sayılı cetvele tabi personel hakkında uygulanacak olan yönetmelik "Kamu İktisadi Teşebbüsleri Sözleşmeli Personel Sicil ve Başarı Değerlemesi Hakkında Yönetmelik"tir. Bu yönetmelikte, sicil raporlarının geçerli sayılmadığı hallerde ne tür bir işlem yapılacağı hususunda açık bir hükme yer verilmemiştir.

İptal kararları, yapılan idari işlemleri hiç yapılmamış durumuna getirmektedir. Dolayısıyla iptal edilen sicil notları hiç doldurulmamış hale gelip mahkeme kararı doğrultusunda yeniden sicil raporu düzenlenmelidir. Ve bize göre, açık hüküm bulunmamakla birlikte, mahkeme kararı doğrultusunda en azından (C ) seviyesinden yani 60-75 puandan daha yüksek bir belirleme yapılması gerekmektedir.


İstisnai memurun sicili nasıl doldurulur?

657 sayılı Kanunun 59 uncu maddesine göre açıktan özel kalem müdürü kadrosuna atananlar hakkında adaylık hükümleri uygulanır mı? Bunların sicilleri nasıl doldurulur?

657 sayılı Kanunun 59'uncu maddesi hükmü gereğince istisnai kadroda görev yapanlar diğer kadrolara naklen atanabilmektedir. Diğer taraftan 657 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan, adaylık süresi içerisinde aday memurun başka kurumlara naklinin yapılamayacağına ilişkin hüküm karşısında, istisnai kadrolardan diğer memurluk kadrolarına naklen atanabilme hakkına sahip olan ilgililerin, aday memur olarak kabul edilmelerine imkan bulunmamaktadır.

Yine, Kanunun 163'üncü maddesi hükmü gereğince, 657 sayılı Kanuna tabi olmayan görevlerden, istisnai memuriyet kadrolarına atananların, daha sonra bu Kanuna tabi diğer memur kadrolarına atanmaları halinde, haklarında adaylık hükümleri uygulanmayacaktır. Danıştay 12. Dairesinin 16.2.1998 tarihli ve E:1995/8281, K:1998/348 sayılı Kararında da benzer bir şekilde; istisnai memurluklara aday memur statüsünde atama yapılamayacağı dolayısı ile de, 657 sayılı Kanunun aday memurlara ilişkin düzenlemeler içeren hükümlerinin bu tür görevleri yürüten memurlara uygulanamayacağı belirtilmiştir.

Diğer yandan, bu kişiler aday memur olmadığı için bunların sicilleri, "Devlet Memurları Sicil Yönetmeliğinin" 12 ve 13'üncü maddeleri gereğince asil memurlar gibi doldurulacaktır.


Memur, Üvey Annesine Sağlık Karnesi Çıkarabilir mi?

20 yıllık öğretmenim. Benim problemim analığımın (babamın ikinci eşi) sağlık yardımından yararlanamaması. Analığıma sağlık karnesi çıkarabilir miyim?

657 sayılı Kanunun "Tedavi Yardımını" düzenleyen 209'uncu maddesinde; "..bakmakla yükümlü bulundukları ana baba..." ifadesine yer verilmiştir. Bu konu sorunlu bir konu olup, konu hakkında Sayıştay'ın da bir görüşü bulunmaktadır. Sayıştay Başkanlığının 6.5.1982 tarihli ve 4203 Karar Nolu Kararında özetle, memurların üvey annelerinin tedavi yardımından yaralandırılmalarının mümkün bulunmadığına karar verilmiştir.

Sonuç olarak devlet memurlarının üvey anne ve babalarının memurun tedavi yardımından faydalanmaları mümkün değildir. Ancak, burada şu hususu da belirtmek gerekir ki bu konuda yasal bir boşluk olup bu yasal boşluğun biran önce doldurulması gerekmektedir. Çünkü, ortaya bazen ciddi zorluklar ve mağduriyetler çıkabilmektedir.

Hazırlayan: Ahmet Ünlü
( memurlar.net editörü )

Faks: (0312) 472 68 80

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi