T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
D Ü N Y A 30 ARALIK 2005 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Peşmerge iç savaşa hazır

ABD'nin Irak'tan çekilmesi ihtimaline karşı hazırlık yapan Kürt peşmergeler Irak ordusunda görevli 10 bin kişilik kuvvetlerini Kerkük-Musul sınırına kaydırdı. Gelişme olası bir iç savaşın işareti olarak yorumlanıyor

ABD'de yayınlanan The Seattle Times adlı gazete, Irak'ta düzenli ordu oluşturmayı bir türlü başaramayan Bush yönetiminin, etnik ve dini unsurlardan oluşan birlikleri kendi etki alanlarına kaydırdığını yazdı. Bölgeyi inceledikten sonra izlenimlerini yazan Tom Lasseter adlı gazeteci, Irak Ulusal Ordusu'nda görev yapan 10 bin kadar peşmergenin Musul ve Kerkük kentlerinin sınırlarına konuşlandırıldığını belirtti. Irak ordusunda görev yapan peşmergelerin Kürt bölgelerine doğru kaydırılmasını ABD'nin Irak'tan çekilme stratejisiyle ilişkilendiren Lasseter, bu gelişmeyi "Resmi olarak ABD ve Irak ordusunun komutasında bulunan birliklerin etnik ve dini açıdan farklı olan bir bölgenin sınırlarını korumak üzere görevlendirilmesi, Irak'ta siyasal, etnik ve dini ayrışmanın kaçınılmaz olacağının en açık kanıtı" ifadesiyle değerlendirdi.

IRAK ADIM ADIM BÖLÜNÜYOR

ABD ve bölge ülkelerinin karşı çıkmalarına rağmen Irak'ın adım adım bölündüğü aktarılan haber analizde gelişmelerin Amerikalı yetkililerin Irak'ın siyasi ve sosyal bütünlüğüne yönelik açıklama ve politikalarını boşa çıkardığı vurgulandı. Haberde, bunun en çık kanıtı olarak ABD'nin hâlâ bir Irak ordusu oluşturamayışı gösterildi. Mevcut Irak ordusundaki askerlerin yönetimleri altındaki komutanlarından çok Şii, Sünni veya Kürt liderlerine daha çok bağlı oldukları belirtilen haberde, bu durumu gören Amerikalı yetkililerin, çekilmeyi düşündükleri yerleri şimdiden o bölgelerin etnik veya dini güçlerine bırakmaya başladıkları; bu stratejinin en son örneğinin Irak ordusunun kritik mevkilerinde görev yapan 10 bin kadar peşmergenin Kerkük ve Musul'un sınırlarına konuşlandırılması olduğu ifade edildi.

BÖLGESEL KAOS UYARISI

Analizde başta ABD olmak üzere Türkiye, İran ve Suriye gibi komşu ülkelerin Irak'taki parçalanmaya karşı olduklanın altı çizilerek, bunun bölgesel bir kaosa yol açabileceği uyarısı da yapılıyor. Haber analizde, ABD'nin 2006'ta çekilmeyi düşündüğü bölgelere Irak ordusuna bağlı birlikler yerine Şii ve Kürt askerleri yerleştireceği belirtilerek, Irak'taki etnik ayrışmanın boyutları, "Kürtler Kerkük'e atanan 150 Arap askere bile karşı çıktı" sözleriyle dile getiriliyor. Kuzey Irak'taki Peşmerge sayısı 100 bin civarında tahmin ediliyor.

Ulusal ordu fiyaskosu

Irak'ta ve peşmergelerin koruması altındaki Kuzey Irak'ta 5 gün dolaşarak Kürt gruplarıyla görüşmeler yapan Tom Lasseter, Amerika'nın Irak'taki askeri gücünü çekmenin şartı olarak ileri sürdüğü ulusal bir ordu kurma planlarının başarısızlıkla sonuçlandığını belirtti. Lasseter, "Resmi olarak Irak ulusal ordusunun emri altında olan askerler Irak'ın parçalanması halinde kendi etnik çıkarlarını korumaya hazırlanıyor. Çoğu da bu parçalanmanın kaçınılmaz olduğu inancında" dedi. Lasseter analizinde, Iraklı Kürt liderlerin Irak üniforması altında 10 bin peşmerge topladıklarını ve bu birliklerin bir çatışma sırasında güneye ilerleyerek Kerkük'ü ele geçirmeyi ve muhtemelen Musul'un yarısını almayı planladıklarını da öne sürüyor.

Liderlerden emir alırız

Irak ordusunda görevli peşmegelerin çoğu Irak üniforması giymelerine rağmen kendilerini Irak'a değil Kürt liderlerine bağlı hissediyor. Peşmergeler, Iraklı komutanlardan değil Barzani ve Talabani'den emir aldıklarını belirterek, "Liderlerimiz emir verirse birliklerimizi terketmeye hatta gerekirse komutanlarımıza karşı hiç çekinmeden silaha sarılmaya hazırız. Eğer iç savaş çıkarsa Iraklı komutanları öldürmek için bir an bile tereddüt etmeyiz" diye konuşuyor.

Bir iç avaş durumunda kendi birliklerindeki Araplarla savaşmak için tetikte olduklarını ifade eden Kürt askerlerden Gabriel Muhammed de, "Kerkük bizim olacak" dedi. Irak ordusunda 10 bini Barzani'ye 4 bini de Talabani'ye bağlı toplam 14 bin peşmerge görev yapıyor.

  • DIŞ HABERLER

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •  ANKET

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi