T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 30 ARALIK 2005 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Yargıya 'eş' müdahale

Hürriyet yazarı Emin Çölaşan, köşesinden yazdığı yazılarla hem Danıştay hakimlerini hem de Danıştay İdari Dava Daireleri Başkanılığı görevini yürütmekte olan eşi Tansel Çölaşan'ı etkilemeye çalışıyor

Hürriyet yazarı Emin Çölaşan'ın, Balıkesir SEKA tesislerinin özelleştirilmesi sonrasında iptali için, yerel idare mahkemesinin verdiği iptal kararı sonrasında da kararın onanması için yazdığı yazılarla "yargıyı etkilemeye çalıştığı" bildirildi. Çölaşan'ın, nihai yargı mercii olan Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'nun başkanlığını da yapan eşi Tansel Çölaşan'ın konumunu kullanarak yargı üzerinde baskı oluşturmaya çalıştığı belirtiliyor.

Çölaşan, dünkü "Yağma Hasan'ın böreği" başlıklı yazısında da, benzer iddialarını yineledi ve her yıl devlete trilyonlarca lira zarar ettiren Balıkesir SEKA fabrikası için "Bu tesis AKP iktidarının en büyük destekçisi olan Yeni Şafak Gazetesi sahibi Albayraklar'a yüzlerce dönüm arazisi, fabrika binaları, makineleri, araç gereçleri, idare binaları ve lojmanlarıyla birlikte sadece ve sadece 1 milyon 100 bin dolara satıldı" ifadesini kullandı.

EŞİ ÜZERİNDEN BASKI YAPIYOR

Bursa İdare Mahkemesi'nin bu satışla ilgili olarak Temmuz 2003'te verdiği iptal kararı, halen Danıştay'da bulunuyor ve Çölaşan'ın bu sözleri, yargıyı etkileme girişimi olarak Anayasa suçu oluşturuyor. Emin Çölaşan'ın yargının alt ve orta tabakalarını etkilemeye yönelik yazılarının etkisine işaret eden yargı kaynakları, Çölaşan'ın eşi Tansel Çölaşan'ın, özelleştirme iptali ve kamu görevlilerinin davalarında nihai karar mercii olan Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu Başkanı olduğuna dikkat çekiyorlar. Yargı kaynakları, Çölaşan'ın, aynı zamanda Danıştay Başkanvekili olan eşinin konumundan istifade ederek, alt kademedeki yargı mensupları üzerinde baskı kurduğunu ve istediği yönde karar çıkarmak için gazetedeki köşesini kullandığını belirtiyorlar.

Çölaşan'ın yazılarında Balıkesir'de SEKA tesislerinin özelleştirilmesini iptal kararı veren mahkeme hakimine övgüler düzerken, aynı hakimin daha sonra Danıştay'da savcılığa getirilmesi oradan da SEKA dosyasının incelendiği 13. Daire'ye üye olarak atanması dikkat çekti.

Emin Çölaşan'ın bu tür yazılarının yargıda, özellikle Danıştay çevrelerinde huzursuzluğa yolaçtığı, eşinin ve diğer yargı mensuplarının da bu yazılar sebebiyle töhmet altında kaldığı belirtiliyor. Yargının başka kademelerinde de üst düzey yakınları bulunan Çölaşan'ın, devam eden davalarda yazılarıyla etkili olmaya çalışıyor.

  • HABER MERKEZİ / ANKARA

    Yargıyı etkilemek için SEKA'yı 20'den fazla yazdı

    Çölaşan'ın, çoğu bilgi ve belgeye dayanmayan yazılarıyla özelleştirme karşıtlığı yaparken, Balıkesir SEKA işletmesinin özelleştirmesi aleyhine ilk günden itibaren 20'yi aşkın yazı yazması dikkat çekti. Bu yazıların birçoğu, mahkemelere delil olarak da sunuldu. Çölaşan, Bursa 2. İdare Mahkemesi'nin iptal kararından ve Danıştay 13. Dairesi'nin iptal kararını onaylamasından önce de SEKA özelleştirmesi aleyhine yargıyı etkilemeye yönelik yazılar yazmıştı. Hürriyet yazarı Emin Çölaşan'ın, tashih-i karar aşamasında olan dosya hakkında bugünlerde yazı yazması, zamanlama olarak dikkat çekici bulundu.

    Yargıya müdahale Anayasa suçu

    Anayasa'nın 138. maddesinde, "Hiçbir organ, makam, merci ve kişi, yargı yetkisinin krullanılmasında mahkemelere hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz" deniliyor. Anayasa'da ağır suç sayılan "yargıya müdahale" suçu ile ilgili, yeni TCK'nın ilgili maddelerinde 5 yıla kadar ağır hapis cezası öngörülüyor.

    ALBAYRAK GRUBU FERAGAT ETTİ

    Özelleştirme İdaresi Balıkesir SEKA fabrikasını daha önce üç kez ihaleye çıkarmış, ancak kimse katılmadığı için ihaleler iptal etmişti. 4. ihalede ise bütün firmalara açık teklif usulüyle ilan edilen ihaleye katılan Albayrak Grubu en uygun fiyatı vererek ihaleyi kazanmıştı. Ancak Grup, bürokratik işlemlerin uzaması ve iptal davası nedeniyle Özelleştirme İdaresi'ne üç defa başvurmuş, kamunun davanın uzaması nedeniyle zarara uğradığını ve dosyanın ivedileştirilmesini istemişti. Ancak Özelleştirme İdaresi konunun yargıda olduğunu belirterek kararın beklenmesini tavsiye etmişti. Grup son olarak 27 aralık 2005 tarihinde Danıştay'a bir yazı yazarak, fabrikayı bu şekilde ellerinde tutmakla zarara uğradıklarını bu nedenle "tashih-i karardan feragat ettiğini" bildirdi.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •  ANKET

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi