AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
17 bin savaş suçlusu

Srebrenitsa katliamıyla ilgili olarak yıllar sonra adalet devreye giriyor. Bosna Sırp yönetimi, 1995 yılındaki sekiz bin Müslümanın öldüğü Srebrenitsa katliamına katıldığı belirlenen yaklaşık 17 bin askerin bir listesini hazırladı

Bosna Sırp yönetimi tarafından oluşturulan bir komisyon, 1995'teki Srebrenitsa katliamında rolü olan 17 bin kişinin isminin yer aldığı bir liste hazırladı. Çalışmalarını 2003 yılından beri sürdüren komisyon, katliamda rolü olan 17 bin kişinin isminin açıklanmayacağını, ancak daha sonra Bosna Mahkemesi ile Lahey kentindeki Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne iletileceğini duyurdu.

Önemli olan üst düzey isimler

Söz konusu raporda, Bosnalı Sırplara bağlı silahlı kuvvetlerin 19 bin 473 üyesinin ve sivillerin katilamda bir şekilde yer aldığı ve bunların 17 bin 74'ünün isminin belirlendiği ifade edildi. Komisyondan yapılan açıklamada, ismi belirlenen kişilerin kaçının katliamdan doğrudan sorumlu olduğunun belirlenmediği ifade edildi. Listede yer alan isimlerin hangilerinin doğrudan katliama katıldıklarının bilinmediğini ve bunun yapılacak soruşturma sonucu ortaya çıkarılacağını kaydeden komisyon yetkilileri, önemli olanın emirleri veren kişilerin belirlenmesi olduğunu kaydettiler.

8 bin Müslüman öldürüldü

Bunun da yapılan soruşturma sonucu ortaya çıkarılması umuluyor. Ancak diğer yandan, eski Yugoslavya için oluşturulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nin bu konuda işlevinin ne olacağı henüz bilinmiyor. 2003 yılından beri çalışmalarını sürdüren komisyon, geçen Mart ayında da 892 kişinin ismini mahkemeye havale etmişti.

Bosna Savaşı sırasında 11 Temmuz 1995 tarihinde, Srebrenitsa kentinde yapılan katliamda 8 bin Müslüman, Bosnalı Sırplar tarafından öldürülmüştü.

Avrupa'nın ortasında yaşanan bu trajik olay, Avrupa topraklarında II. Dünya Savaşı'ndan sonra yaşanan ikinci büyük katliam olarak anılıyor. Katliamın asıl sorumluları olan eski Bosnalı Sırp komutanlar Radovan Karaciç ve Ratko Mladiç ise hala yakalanabilmiş değil. Karaciç ve Mladiç, Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nin bir numaları savaş suçluları olarak aradığı iki isim.

  • LAHEY

    Cigar: Liste bir dönüm noktası

    Washington'daki Deniz Piyade Akademisi'nden Stratejik Çalışmalar Profesörü Norman Cigar, bu listenin hazırlanmasını bir dönüm noktası olarak niteledi. "Rapor, Bosna Sırp ordusunun dörtte birinin, bu operasyona katıldığını gösteriyor. Bu da, Srebrenitsa operasyonunun, en üst düzeyde organize edildiği anlamına geliyor. Hem lojistik, hem planlama, hem de istihbarat bakımından. Norman Cigar, "Yapılan, öylesine bir operasyon değildi. Uluslararası toplum da bunu kesinlikle biliyordu. Yine de bence rapor, Bosnalı Sırplar arasındaki şüpheci kesimin bile gerçekleri anlamalarına yardımcı olacak. Olaya bu perspektiften bakıldığında, rapor belki de bir dönüm noktası"dedi.



  • 6 Ekim 2005
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED