AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Boeing stratejik ortaklık istiyor

Amerikan hükümetince de desteklenen 'Barış Kartalı' projesinin Boeing ile Türkiye arasında birçok fırsat ve ortaklığın kapısını açtığını açıklayan Boeing firması, stratejik ortaklık için Türkiye'ye mesaj verdi.

Boeing Uluslararası İlişkiler Başkan Yardımcısı ve Türkiye Başkanı Greg Pepin, Türkiye ile Boeing arasında "Barış Kartalı Havadan Erken Uyarı ve Kontrol Uçağı (AEW&C)" programıyla başlayan stratejik ilişkiyi, daha da geliştirmek istediklerini belirtti. Greg Pepin, Boeing'in Türkiye ile ilgili projeleri hakkında yaptığı açıklamada, 2002'de imzalanan Barış Kartalı Projesi kapsamında 4 adet Havadan Erken Uyarı ve Kontrol Uçağı'nı (AEW&C) ve yer destek ekipmanlarını Türk milli sanayiyle birlikte üreteceklerini anımsatarak, anlaşmaya göre buna 2 adet uçağın daha eklenebileceğini söyledi.

Pepin, programın, Türk sanayine üretim, eğitim ve bakım desteğinin yanı sıra ofset katkısıyla birlikte yaklaşık 900 milyon dolar getirisi olacağını ifade etti. Boeing'in, Türkiye ile ilişkilerinin gelişmesine büyük önem verdiğini belirten Pepin, "Boeing ve Türkiye arasındaki stratejik ilişkiyi geliştirmek, Türk sanayiyle kurulan ortaklığımızı daha da büyütmek istiyoruz" diye konuştu. ABD hükümeti ve Amerikan Hava Kuvvetleri'nin, "Barış Kartalı"na büyük destek verdiklerini kaydeden Pepin, şunları söyledi: "Türkiye'nin bu kabiliyete sahip olmasını, hem ABD hükümeti hem de Amerikan Hava Kuvvetleri çok istiyor. NATO'nun da bu kabiliyetlere sahip ülkelere ihtiyacı var. Türkiye, hem NATO hem de Amerika'nın ihtiyaç duyduğu bir yeteneğe sahip olacak."

Birlikte çalışmak önemli

Greg Pepin, hangi ürün alınırsa alınsın, "birlikte çalışılabilirlik" imkanı yoksa, bu ürünün ne Türkiye'nin, ne NATO'nun, ne de diğer müttefiklerinin işine yaramayacağını dile getirerek, "Bu yüzden birlikte çalışılabilirlik çok önemli" dedi. Barış Kartalı'nın, savunma ihtiyaçlarına çözüm bulmaktan çok daha fazlasını ifade ettiğini belirten Pepin, bu uçakların sağlayacakları sistemlerin, arama-kurtarma faaliyetlerinde, deniz kazalarının yer tespitinde ve çok büyük doğal afetlerin ardından koordinasyonun sağlanmasında kullanılabileceğine işaret etti. Pepin, "Türkiye'nin havacılıkla ilgili tüm ihtiyaçlarına çözümler bulabilir ve ortak olabiliriz" dedi. Pepin, "Barış Kartalı, Boeing ile Türkiye arasında birçok fırsat ve ortaklığın da kapısını açtı" dedi.

'Uzayda da beraber çalışalım!'

Boeing'in, Harpoon ve Slam-Er gibi akıllı füzeler, Apache gibi taarruz helikopterleri ve çeşitli genel maksat helikopterleri geliştirdiğini belirten Pepin, ayrıca, şirketin uzaydaki uyduların yüzde 50'sinden fazlasını ürettiğini, bu konuda yüksek bir teknolojiye sahip olduğunu söyledi. Türkiye'nin de kullandığı C-130 kargo ve KC-135 tanker uçaklarının ABD için modifikasyonlarını başarıyla yaptıklarını ifade eden Pepin, sivil havacılıkta da 737 ve 777 modelleriyle hizmet verdiklerini ve geleceğin uzun menzilli yolcu uçağı 787'yi geliştirdiklerini kaydetti.

Barış Kartalı projesi

Türk Hava Kuvvetleri için biri ABD'de, üçü ise TAI tesislerinde modifiye edilecek 737-700 Havadan Erken Uyarı ve Kontrol uçakları, 21. yüzyılın teknolojisine uygun avyonik ve navigasyon sistemleri ile uçuş kabinine sahip olacak. 41 bin feet uçuş yüksekliği ve 3000 milin üzerindeki menziliyle minimum bakım süresine ihtiyaç duyan uçak, üzerine kurulu "çok amaçlı elektronik tarama radarıyla" aynı anda havadaki ve denizdeki hedeflerin izini sürebiliyor.

Programın 900 milyon dolarlık kısmını TAI, Aselsan, Havelsan, Selex, Mikes ve THY'nin yer aldığı yerli kuruluşlar gerçekleştirecek. Türkiye'deki ilk uçak modifikasyonunun Mart 2006'da başlaması öngörülüyor. İlk 737-700 AEW&C uçağının Temmuz 2007'de, ikincisinin Ekim 2007'de, üçüncüsünün Şubat 2008, dördüncüsünün de Haziran 2008'de Türk Hava Kuvvetleri'ne teslim edilmesi planlanıyor.



6 Ekim 2005
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya
| Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Ramazan
| Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED