AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M

388 milyon kişi ölüm riski altında hayat sürüyor
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 10 yıl içinde kalp hastalığı, kanser ya da şeker hastalığı gibi bulaşıcı olmayan hastalıklardan 388 milyon kişinin öleceğini tahmin etti. Kronik hastalıklardan ölümleri 10 yılda yüzde 2 oranında azaltmanın amaçlandığının altını çizen DSÖ'ye göre, 28 milyonu düşük ve orta gelirli ülkelerde olmak üzere 36 milyon insanın hayatı basit ve ucuz müdahalelerle kurtarılabilir. "Küresel Hastalıkları Önleme" başlıklı 182 sayfalık raporun yazarlarından Robert Beaglehole, "Bu önlenebilir bir salgın. Ne yapacağımızı, nasıl yapacağımızı biliyoruz, önlemler çok ucuz" dedi.Raporda, kalp hastalığı, inme ve şeker hastalığının, 10 yılda Çin'de 558 milyar dolar, Rusya'da 303 milyar dolar ve Hindistan'da 236 milyar dolar ekonomik kayba yol açacağı kaydedildi.

 Meclis Komisyonu Ertekin'e gidecek
TBMM'nin açılmasıyla birlikte Meclis Araştırma Komisyonu" önceki gün toplanarak çalışma takvimini belirledi. AK Parti Ankara Milletvekili Telat Karapınar'ın başkanlığında yapılan toplantıda, ekim ayı boyunca komisyonun bilgisine başvuracağı kişi ve kurumlar belirlendi. Meclis komisyonu, Endüstri Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ertekin'in bilgisine başvurulmasını kararlaştırdı. Halen Adana'da cezaevinde yatan Mustafa Ertekin'i ziyaret edecek olan komisyon, bazı çete üyelerinin ve mafyanın da adının karıştığı Endüstri Holdingin topladığı 300 milyon Euro ile ilgili Mustafa Ertekin'in bilgisine başvuracak. Vekiller holdinglerin yoğun kurulduğu illeri de gezecek.

 Uzman olmayan saç ekemeyecek
Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği, uzman olmayanların, saç ekimi, ciltteki siğil, yara izi gibi oluşumların silinmesi, peling gibi işlemlerin yapılmasına olanak tanıyan yönetmelikteki ilgili hükümlerinin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açtı. Danıştay da saç bu tip tıbbi müdahalelerin, uzmanlık eğitimi aranmadan, sertifika eğitimi alacak hekimlerce yapılmasına ve hekim olmayan güzellik uzmanlarının, peling yapmalarına olanak sağlayan yönetmeliğin ilgili hükümlerinin yürütmesini durdurdu.

 Ressam öğrencilere uluslararası ödül
Uluslararası Havacılık Federasyonu'nun (FAI) düzenlediği, Türkiye organizasyonunu Türk Hava Kurumu'nun (THK) yaptığı "Genç Ressamlar Resim Yarışması"nda, Türk öğrenciler bir dünya ikinciliği, bir de üçüncülük kazandı. THK'dan yapılan açıklamaya göre, FAI'ye üye ülke çocukları arasında düzenlenen "İnsanlı Uçuşun 100. Yılı Anısına Bir Afiş Tasarımı" konulu yarışmanın Türkiye elemelerine 3 binin üzerinde eser katıldı. FAI üyesi 16 ülkenin çocuklarının eserleriyle katıldığı yarışmada yapılan değerlendirme sonucunda, Trabzon Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi'nden Hamza Gül dünya ikincisi, İstanbul Vatan İlköğretim Okulu'ndan Ömer Özkaynak da dünya üçüncüsü oldu. Dereceye giren öğrencilere ödülleri THK tarafından verilecek. Açıklamada ayrıca, çocukların havacılık konusuna olan ilgilerini artırmak, özellikle hava sporları ile havacılık ve uzay çalışmalarının tanıtımını yapmak için düzenlenen Genç Ressamlar Resim Yarışması'nın 2006 yılı konusunun "Doğa ve Hava Sporları El Ele" olarak belirlendiği ve son başvuru tarihinin 24 Mart 2006 olacağı kaydedildi.

 Öğrenciler şehitlerin huzurunda
Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) düzenlediği "18 Mart Eğitim Gezileri" kapsamında, 80 ilden gelen 2 bin öğrenci ve 150 öğretmen, Çanakkale Şehitler Abidesi'nde buluşarak, savaş alanlarını ve anıtları ziyaret etti. MEB Müsteşar Yardımcısı Cumali Demirtaş, Şehitler Abidesi önünde düzenlenen törende, "18 Mart Eğitim Gezileri"nin sonuncusunun düzenlendiğini hatırlatarak, "Eğitim gezileri, gelecek yıl bütün illere yayılacak. Gençler, eğitim gezileri sayesinde Türkiye'nin şanlı tarihini, tarihi olaylara mekan olmuş illeri gezerek öğrenecek. Çanakkale ile başlatılan eğitim gezileri sayesinde gençler, Gelibolu'yu görerek, Türk milletinin büyüklüğünü daha iyi anlama fırsatı buldular." Konuk öğrenciler, törenin ardından Gelibolu Yarımadası'nda bulunan şehitlik ve anıtları gezdiler. Geziler kapsamında Ağustos ayından itibaren 80 ilden 8 bin öğrenci ve 600 öğretmen, Çanakkale'yi ziyaret etti.

 '19 Mayıs'taki yolsuzluklar Meclis'te
Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ndeki (OMÜ) yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarını araştırmak üzere kurulan TBMM Komisyonu, YÖK'ten bilgi isteyecek. 4. Yasama Yılı'nın açılışından sonra ilk toplantısını yapan komisyon, AK Parti Samsun Milletvekili Cemal Yılmaz Demir başkanlığında çalışma yol ve yöntemlerini belirledi. Toplantıda, YÖK'e yazılı başvuruda bulunularak, OMÜ ile ilgili bugüne kadar yaptığı soruşturmalar ve sonuçlarıyla ilgili bilgi istenmesi kararlaştırıldı. Ayrıca OMÜ'de yönetimden kaynaklanan sorunlar hakkında, başta akademisyenler olmak üzere konuyla ilgili bilgi sahibi tüm tanıkların seçilmesi ve dinlenmesine karar verildi. Komisyonun önümüzdeki haftadan itibaren tanıkları çağırmaya başlayacağı bildirildi. OMÜ Meclis Araştırma Komisyonu şu milletvekillerinden oluşuyor: AK Parti Samsun Milletvekili Cemal Yılmaz Demir, AK Parti Çorum Milletvekili Murat Yıldırım, AK Parti Uşak Milletvekili Alim Tunç, AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksektepe, CHP Ankara Milletvekili Yakup Kepenek, CHP Bursa Milletvekili Mustafa Özyurt, AK Parti Nevşehir Milletvekili Rıdvan Köybaşı, AK Parti Ordu Milletvekili Enver Yılmaz, CHP Samsun Milletvekili İlyas Sezai Önder, AK Parti Siirt Milletvekili Öner Ergenç.

 Hayatımıza Avrupa mı yön verecek?
Türkiye Avrupa Birliği'ne üyelik yolunda adım adım ilerlerken en önemli konulardan biri de doğru bilgilendirmeydi. Taksim Gümüşsuyu Caddesi'ndeki Avrupa Birliği Bilgi Merkezi'ne bu güne kadar, 15 bin kişi başvurdu. Bilgi Merkezinde görev yapan AB konusunda deneyimli uzmanlar, vatandaşların en çok, "Günlük hayatımıza artık AB mi yön verecek", "AB Hıristiyan kulübü mü", "İşsizlik ortadan kalkacak mı" gibi sorularına muhatap oluyor. Uzmanlar, ziyaretçilerin şahsi başvurularının yanı sıra, telefon, faks veya e-posta yoluyla gelebilecek, AB'nin genişlemesi, AB kurumları, politikaları, AB'nin mali yardımları, Türkiye'nin topluluk programlarına katılımı, AB'de eğitim imkanları gibi vatandaşın bilgilenme ihtiyacını duyduğu konularda soruları cevaplandırıyor. Merkeze gelen ziyaretçiler, kullanıma açık 10 bilgisayar aracılığıyla, AB ve Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu, internet sitelerine ve veri tabanlarına erişme ve araştırma yapma imkânına sahipler merkez, üst düzey AB temsilcilerinin katıldığı toplantı, seminer, basın toplantısı gibi etkinliklere de ev sahipliği yapıyor. ABBM ayrıca, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve medya temsilcileriyle de işbirliği yaparak seminerler, toplantılar ve eğitim çalışmaları düzenliyor.

  • ŞAMİL KUCUR / İSTANBUL

     Eski okullarını unutmadılar
    İngiltere'de yaşayan 2 kardeş, Bingöl'de ilköğretim eğitimini tamamladıkları okullarına bilgisayar sınıfı kurdu. Bingöl'ün Sancak Beldesi İlköğretim Okulu öğrencileri, İngiltere'de yaşayan Mehmet ve Seyithan Balaman kardeşler sayesinde bilgisayara kavuştu. Sancak İlköğetim Okulu'ndan 1986 yılında mezun olan 2 kardeş, eski okullarına 10 bilgisayar hediye ederek, okulda bir bilgisayar sınıfı oluşturdu. Bilgisayar sınıfının açılış törenine katılan Seyithan Balaman, kendilerinin okuduğu dönemde imkanların çok kısıtlı olduğunu anlatarak, öğrencilerin aynı sıkıntıları yaşamaması ve daha fazla imkana kavuşması için böyle bir sınıf oluşturduklarını söyledi.

     "Müzebüs" bu yıl 21 ile gidecek
    Müzeleri ziyaret etme imkanı bulamayan ilköğretim öğrencilerine, müzelerde bulunan eserleri tanıtmak amacıyla hazırlanan gezici müze "Müzebüs", 3 yıldır yollarda. Rahmi M. Koç Müzesi ve Danimarkalı Grundfos şirketi tarafından hizmete sokulan gezici müze, yolculuğuna 2003-2004 öğretim yılında başladı. İki yıl sürmesi planlanan proje, yoğun ilgi üzerine üçüncü yılına girdi. Gezici müze bu yıl da Erzincan, Tunceli, Batman, Diyarbakır, ve Niğde'nin aralarında bulunduğu 21 ili dolaşacak.

     Zümrüt Apartımanı Davası'nda karar
    Konya'da çöken ve 92 kişinin öldüğü Zümrüt Apartmanı davasında karar açıklandı. Apartman'ın Fenni Mesulü Ali Vedat Kaya, "dikkatsizlik ve tedbirsizlik nedeniyle ölüme sebebiyet vermek" suçundan 5 yıl hapis, 440 YTL para cezasına çarptırılırken, tutuklu kaldığı süre göz önünde bulundurularak tahliye edildi. Sanıklardan kooperatif muhasip üyesi İsmail H.Canlıer'in 4 yıl hapis ve 440 YTL, proje sorumlusu Halil İ. Elliiki'nin ise 2 yıl hapis ve 440 YTL para cezasına çarptırılmasına karar verdi. Selçuklu Belediyesi'nde görevli inşaat teknikeri Zeynel Ünal, imar müdürü Hüseyin Çopur ve mimar Maide Dönmez birer yıl hapis, 440 YTL para cezasına çarptırıldı.

  • KONYA

     Nobel Kimya Ödülü 3 bilimadamına verildi
    2005 Nobel Kimya Ödülü'nü Fransız bilimadamı Yves Chauvin ile Amerikalı bilimadamları Robert H. Grubbs ile Richard R. Schrock kazandılar. İsveç'in başkenti Stockholm'deki Bilimler Akademisi, üç kimyageri, "organik sentezde çifte ayrıştırma yöntemlerini geliştirme" çalışmalarından ötürü ödüle layık buldu. Üç bilim adamı, 10 milyon İsveç kronu (1,29 milyon dolar) tutarındaki ödülü paylaşacak. Nobel alan üç bilim adamının çalışması, oksijen, hidrojen gibi hayatın temel yapı taşlarından karbon atomunun "çifte ayrıştırma" yöntemi sayesinde karbon atomlarının birleşme ve ayrışmayla yeni molekülleri doğurma yöntemlerini içeriyor.

  • STOCKHOLM

     Trafik Ankara gibi rahatlayacak
    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yeni yol yapım çalışmalarına başlayacaklarını açıkladı. "İstanbul'un trafik sorununu çözmek için kolları sıvadık ve çalışmalar aralıksız devam ediyor" diyen Topbaş, "Maslak Kavşağı'nı 30 Kasım'da bitiriyoruz. Ardından Ayazağa, Tarabya Kavşaklarını başlatacağız ve trafik sorununa neden olan Seyrantepe Kavşağı'nı yeniden düzenleyeceğiz" ifadesini kullandı. Topbaş, Merter'de E-5 üzerinde devam eden çalışmayla metro sistemini Bağcılar'a uzatacaklarını açıkladı. Kadir Topbaş, yaz aylarında bin noktanın üzerinde yol çalışması yapıldığını, bu noktaların şu an 300'e indiğini söyledi. Ankara trafiğinin rahatlaması için yapılan çalışmalarda Ankaralılar'ın 4 yıl sıkıntı çektiğini hatırlatan Topbaş, "Çalışmalardan sonra İstanbullu da rahatlayacak" dedi.

  • İSMAİL ZELVİ

     Trafik korkusu tören alanını değiştirtti
    İstanbul'un düşman işgalinden kurtuluşunun 82. yıldönümünde, Vatan Caddesi'nde yapılacağı duyurulan tören, son günlerdeki trafik sıkışıklığı eleştirileri yüzünden, Ali Sami Yen Stadı'na alındı. Vatan Caddesi bugün, trafiğe kapatılmayacak. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, ''İstanbul'un düşman işgalinden kurtuluşunun 82. yıldönümü kutlamaları nedeniyle Vatan Caddesi'nde yapılacak törenlerin Ali Sami Yen Stadı'na alınmasından dolayı, Vatan Caddesi ve Vatan Caddesi'ne çıkan yollar trafiğe kapatılma-yacaktır'' ifadesine yer verildi.

  • İSTANBUL

     Gönüllü itfaiye geliyor
    Ankara'dan bir türlü kadro alamayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, itfaiye ve zabıta hizmetlerinin aksamaması için gönüllü itfaiye ve özel zabıta sistemiyle hizmetleri sürdürecek. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, mücavir alanlarının kendi hizmet alanlarına dahil edilmesiyle birlikte eski kadronun kendileri için yeterli olmadığını söyledi. Topbaş, ABD'de yaygın olan gönüllü itfaiye uygulamasını Adalar'da başlattıklarını belirterek, "Kadro gelinceye kadar halk sağlığı ile ilgili konularda müdahale edecek. Kaçak yapılanmaları takip edebilecek kadrolara ihtiyacımız var. İtfaiyede bin personel eksiğimiz var. Bu konularda yeni personel almak zorundayız" dedi.

  • İSMAİL ZELVİ

     Darülaceze'de mukabele günleri
    Kayışdağı Darülaceze Tesisleri'nin yaşlı sakinleri, darülaceze bünyesinde düzenlenen sohbet programlarına, büyük ilgi gösteriyor. Toplantı salonlarında devam eden hatim programlarını, 450 kurum sakininden 140'ı takip ediyor. Beş kişiden oluşan manevi destek birimi ise Darülaceze sakinlerinin manevi ihtiyaçlarını gidermek için çalışıyor. Müslümanlara İslam hakkında destek veren ekip, Ortodoks olan beş Darülaceze sakininin pazar ayinlerine katılmasını da sağlıyor.

     İstanbul'da 53 çadırda 5 milyon kişi oruç açtı
    İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri Ramazan ayına tüm hazırlıklarını yapmış olarak girdi. İstanbul'daki hemem tüm belediyeler bu yıl iftar çadırı kurdu. Gelir düzeyi düşük ailelere erzak yardımı yapılıyor ya da ihtiyaç sahibi ailelerin evine sıcak yemek götürülüyor. Büyükşehir Belediyesi, günde 50 bin kişiye 10 ayrı noktada mobil araçlarla iftar yemeği paketi ve yine Ramazan boyunca toplam 300 bin gıda ve 30 bin kahvaltı malzemesi dağıtacak. Günde 150 bin kişiye iftar yemeği verilecek ve yine ihtiyaç sahibi yaklaşık 400 bin aileye de erzak yardımı yapılacak. Ağırlıkları 30 ile 50 kilogram arasında değişen erzak paketlerinin dağıtımı da başladı. Büyükşehir Belediyesi ayrıca, Aksaray Metro Eminönü İskele, Beşiktaş, Kadıköy, Mecidiyeköy, Şirinevler, Bakırköy, Karaköy, Büyükçekmece ve Taksim meydanlarında mobil araçlarla iftar yemeği dağıtacak. Fatih Belediyesi ise ilk kez özürlüler için bir iftar çadırı kurdu. Avcılar, Beşiktaş ve Kadıköy'de iftar çadırı kurulmadı.

  • GÜLDEN TÜMER

     Deniz Fener'inden 'Boğaz'da iftariyelik
    Deniz Feneri Derneği'nce, Ramazan ayının ilk gününde iftar saatinde evine yetişemeyenlere Boğaziçi Köprüsü girişinde hurma ve su dağıtıldı. İftar saatinden yaklaşık 10 dakika önce Boğaziçi Köprüsü'ne gelen dernek görevlisi 15 kişi, Anadolu yakasından Avrupa yakasına geçişte, trafikteki araçlarda bulunan vatandaşlara hurma ve sudan oluşan iftariyelikleri dağıttı.

     Gönül ilişkisine kafede 5 kurşun
    Osmanbey Halaskargazi Caddesi üzerindeki bir kafeteryanın 2. katında oturan Özlem Çokçalışkan'a (32), M.B.G (34) tarafından ruhsatsız tabancayla ateş açıldı. 5 kurşun yarası alan Çokçalışkan, olay yerinde öldü. Kafeteryadan çıkarak kaçmaya çalışan M.B.G, polis tarafından Valikonağı Caddesi üzerinde yakalandı. Polisteki ifadesinde, genç kadınla birlikte olduklarını, ancak daha sonra ayrıldıklarını ifade eden M.B.G'nin, Çalışkan'ı epilasyon uzmanı olarak çalıştığı işyerinden çıkarken takip ettiği ve kafeteryada öldürdüğü belirtildi. M.G.B. tutuklandı.

  • SALİH AYDIN / İSTANBUL

     Patlayan bomba A-4 çıktı
    İstanbul Çağlayan'daki bir spor mağazasında düzenek hazırlanırken patlayan bombanın, olay yerinden alınan parçalarının incelemesinde bombanın türünün A-4 olduğu ortaya çıktı. Parçalanarak hayatını kaybeden Ömer Kaya sabıkasız çıktı. Patlama sonrası gözaltına alınan üç kişinin sorguları sürerken, bombacıların hedefi belirlenmeye çalışılıyor.

     'Param yok' diyen öğrenci bıçaklandı
    İzmir Karşıyaka'da Şemikler İlköğretim Okulu 7. sınıf öğrencisi A.D. (14), arkadaşlarıyla okuldan çıktıktan sonra 18-20 yaşlarındaki 3 kişi tarafından durduruldu. Şahıslar bıçak tehdidiyle para ve cep telefonlarını istedi. Üzerinde para olmadığını söyleyen A.D.'ye gruptan 2 kişi saldırdı. Para alamayan şahıslar, A.D.'yi sırtından bıçaklayarak kaçtı. A.D., ilk tedavisi yapıldıktan sonra taburcu edildi. Okul önünde yeterli önlem alınmadığını belirterek polisi suçlayan baba Feyat D. "Çocuklarımız okula nasıl gidecekler? Esrar içen, gasp yapan ve çocuklarımızı bıçaklayan çocukları kim engelleyecek? Olay anında polis çağırıyoruz, gelmiyor?" diyerek tepki gösterdi.

  • (İHA)

     12 yıl yiyen gaspçı bu kez dört yılla kurtuldu
    Yasemin Bekar, 10 ay önce ziyaret için geldiği Samsun'da Doğu Park'ta gezerken gasp edilmişti. Sanık Erkan Şenel, kurusıkı tabancayla tehdit ederek Bekar'ın cep telefonunu gasp ettiği için daha önce 12 yıl 6 ay hapse çarptırılmıştı. Şenel, Yargıtay'ın bozma kararı üzerine yine hakim önündeydi. Mağdur Yasemin Bekar, şikayetini geri çekmedi. Yeni Türk Ceza Kaunu'ndan yararlanan geç adam bu kez 4 yıl 2 ay hapse mahkum oldu.

  • SAMSUN (AA)

     Tren bombacısı yakalandı
    Bingöl-Elazığ Demiryolu'nda yük trenine yapılan saldırıda 5 güvenlik görevlisi, Bingöl Genç'te mayınlama sonucu 1 kadastro memuru ölmüştü. Bu olayların zanlısı olarak aranan 5 kişi Elazığ Palu'da yakalandı. 5 zanlı, sorgulanmak üzere Bingöl'e götürüldü.

  • ELAZIĞ (İHA)

     Kan davası kanlı bitti
    Sultançiftliği'nde, bir kişi öldürdüğü şahsın yakınları tarafından kafasına 2 kurşun sıkılarak öldürüldü. Kimliği belirsiz 3 kişi, Selahaddin Çiçek'i 50. Yıl Mahallesi'nde kovalayama başladı. Kaçarken bir markete sığınan Çiçek'in kafasına silahlı şahıslar iki el ateş etti. Olay yerinde hayatını kaybeden, Çiçek'i ölümüne neden olduğu bir kişinin akrabalarının öldürdüğü öğrenildi. n İSTANBUL



  • 6 Ekim 2005
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED