AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
K Ü L T Ü R
Kadırga'da futbol kültürü

Kadırga dediğimiz yer; Çemberlitaş'tan denize doğru evvelâ sağa sonra da sola doğru meyillenerek inen yolun (yani Piyer Loti Caddesi'nin) sonunda vardığımız; evlerle dükkânlarla, cadde ve sokaklarla parklar ve küçük meydancıklarla kaplı; takribî olarak üçte ikisi düzlük, üçte biri güneye doğru eğimli mahallelerden ibaret bir semttir.. denize doğru devam eden düzlüğün başladığı yerde, çarşının tam ortasında, Kadırga Parkı'nın, polis merkezinin yakınında, Endüstri Meslek liselerinin yanıbaşında da, 1952'denberi faâliyet gösteren Kadırga Spor Kulübü vardır.. eski-yeni bütün üyelerini hergün kucaklayan kulüp; semtin en sıcak, en olgun ve hatırı sayılır kişilerinin kaynaştığı, muhabbet ettiği bir buluşma, bir görüşme mekânı izlenimi veriyor.. aşağı yukarı bir seneden beri de bu satırların yazarı yolu düştükçe kulübün sıcak ve samimî atmosferinde oturup çay içmekten, eski sporcularla sohbet etmekten, hattâ bir köşesinde yazı yazıp gazete okumaktan, yani onların misafir bir üyesi gibi aralarında bulunmaktan dolayı iftihar etmektedir.. Kulüp bağrında her yaştan üyelerini toplamış.. aralarında kimler yok ki: tanıyabildiğim ve bana isimleri bildirilenler arasında başta polis müdürlerinden Hüseyin Çakmak ve Kadırga'nın ileri gelenlerinden Hamza İpek olmak üzere Tombul Hikmet (Yurtböke), Hayrullah Gülcan, Erkan Şemen, Mes'ut İnanç, Torkom Osepyan, Pinga Hüseyin, Ahmet Özer, Hasan Çatak, Kulüp Başkanı Fatih Varlık gibi şahsiyetler var.. bunların herbiri hem vaktiyle kulüpte futbol oynamış, hem de daha sonraki yaşantılarında performans ve insanî özellikler göstermiş kişilerdir.. meselâ Hamza İpek, vaktinin çoğunu, gözetilecek kişilere hizmete, ayrıca hastaları tedavi ve ameliyat ettirmeye hasreden bir kişidir; polis şeflerinden Hüseyin Çakmak, babacan haliyle bütün kulüp âzâsının ağabeyidir, hepsine kardeş gibi davranıyor.. Tombul Hikmet hâlen 78 yaşında olup eski ciritcilerden ve tulumbacı reislerindendir. Kadırga'daki Cinci Meydanı vaktiyle tulumbacıların karargâhı imiş.. arkadaşları; Tombul Hikmet'in, Eminönü'nde bilmediği sokak, bilmediği esnaf yoktur, diyorlar.. Amatör Lig Kulübü Kadırgaspor yetiştirdiği futbolcuların çoğunu büyük kulüplere vermiştir.. Çengel Hüseyin (Saygun), Kemal Berkay, Leon Eken, Şaban Gülcan, Tuncay Demirtaş, Muharrem Doman, Kemal Güven, Eşref Özmenç, Hayrullah Gülcan, Necmi Mutlu, Bülent Albal (Beşiktaş)'a ve (Galatasaray)a; Büyük Mehmed (Oğuz), Savaş Yarbay (Bursa)ya; Cemil Kezer, Saim Kezer (Vefa)ya; Tenekeci Garbis, Zeki Gökbora, Nevruz Güven, oğlu Nedim Güven, Cafer Arsan'ı (İstanbulspor)a armağan etmiştir. Kulüp üyelerinden Tolga İpek ise dünya genç yıldızlar güreş müsabakasında ağırda dünya şampiyonluğu kazanmış bir sporcudur.. cüssesi Hamit Kaplan'a, ciddiyeti ve dürüstlüğü de Yaşar Doğu'ya benzer..

Kadırgaspor'da başarılı oyunlar çıkarmış yaşlı, orta yaşlı veya genç daha pekçok kişi bulunduğunu öğrendim.. onların isimlerinden de başka bir vesile ile bahsetmek, spora ve kaleme olan bir borç olsa gerektir.. esasen kulübün duvarları, muhtelif zamanlarda teşkîl edilen takımların resimleriyle süslenmiş durumda.. 80-100 adet çerçevelenip camlanmış resim gördüm..

Bir başka zaman, herkesin birbirini tanıdığı bir şirin mekân olan Kadırga'yı sevgili okuyucularıma ayrıca anlatmak, tanıtmak isterim.. ahâlisi bir Anadolu kasabası gibi sıcak, sevimli ve halis insanlardan mürekkep olduğu için; doğrusu, doğru olur, uygun olur!..




6 Ekim 2005
Perşembe
 
OSMAN AKKUŞAK


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED