AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Y A Z A R L A R
Oruç Fidyesi

* Bir de meselâ 10 günün fidyesini bir fakire aynı anda veremez değil mi? Ya 10 fakire bir günlüğünü verecek ya da bir fakire her gün ayrı ayrı bir günlük fidye verecek. Ayrıca tutamayacağını düşündüğü bu günler için Ramazan öncesinde fidyesini vermesinin bir sakıncası var mı? Ya da Ramazan'dan sonra kalmasının bir tehlikesi?.. ( benim aklıma yatan; bu durumlarda günü güne verilmesinin fidye sorumluluğunun maksadına daha uygun olacağı şeklinde.) Şimdiden teşekkür ediyorum. Allah'a emanet kalınız. Tekrar selâmlar...

Oruç Fidyesinin Niteliği ve Miktarı

Oruç fidyesi, Ramazan'da oruç tutamayanların, oruca bedel olmak üzere yaptıkları malî işlemdir. Oruç âyeti olan Bakara, 2/184'te, bu işlemin niteliği belirtilmiştir. Buna göre oruç fidyesi, her gün için bir fakiri doyuracak (taâmu miskîn: bir yoksul doyumu/doyumluğu) olan yiyecek miktarıdır. Bu fidyeyi ödeyecekler, kendi aile bütçelerine göre fidye miktarını belirler. Fidye ve fitre için, kişi başına günlük mutfak masrafı belirlenir. Bu tutarda para veya mal, fidye ve fitre olarak verilebilir.

Oruç Fidyesi Ödenebilecekler

Tutulmayan günler için, sadece bir fakire fidye verilebileceği gibi, ayrı ayrı fakirlere veya bir aileye de ödenebilir. Buna göre fidye yükümlüsü, 10 günün fidyesini, bir fakire aynı anda verebilir. Bir günün fidyesini ise, verimsiz olacağı için, birkaç fakire bölüştüremez; Ebu Yusuf'a göre tek fidyeyi birkaç yoksula bölüştürebilir. Bir fakire her gün ayrı ayrı bir günlük fidye verebileceği gibi, ödeme zamanıyla bağlantılı olarak Ramazan başında, içinde veya sonunda ya da sonrasında toptan da verebilir.

Fidye verme gücü olmayanlar, Allah'tan bağış dilerler.

Oruç Fidyesini Ödeme Zamanı

Oruç fidyesinin ödenme zamanı ise, iki şekilde belirlenir:

1) Ramazan İçinde Ödenebilen Oruç Fidyesi: İyileşme umudu olmayan oruç tutmaya engel hastalık ve düşkün ihtiyarlık için ödenecek fidyeler, Ramazan başında ve içinde veya şartları uygun değilse Ramazan sonunda veya sonrasında ödenirler. Bu durumdakilerden fidye ödeme şartları uygun olanların, sizin de belirttiğiniz gibi, günü gününe fidye vermesi, fidye mantığına elbette daha uygundur. Çalışma şartları veya din özgürlüğü kısıtlamaları dolayısıyla Ramazan'da oruç tutma imkânı olmayanlar ise, -dünkü yazıda belirttiğimiz gibi- Ramazan'dan sonra öncelikle kaza etmekle yükümlü oldukları için, Ramazan içinde oruç fidyesi veremezler; ancak hiçbir şekilde kaza imkânı yoksa, Ramazan içinde günü gününe fidye verebilirler.

2) Ramazan'dan Sonra Ödenecek Oruç Fidyesi: Ramazan içinde fidye ödeme şartları uygun olmayan hastalar ve yaşlılar ile ağır çalışma şartları veya din özgürlüğü kısıtlamalarından doğan imkânsızlık dolayısıyla Ramazan'da oruç tutamayıp daha sonra kaza etme imkânı da bulamayanlar, Ramazan'dan sonra oruç fidyesi öderler.

Çalışma şartları veya din özgürlüğü kısıtlamalarından dolayı Ramazan içinde oruç tutamayanlar, Ramazan öncesinde "peşin oruç fidyesi" ödeyemezler. Ramazan sonrasında kaza etme imkânı denendikten sonra, ancak fidye ödeme yoluna başvurulabilir.


6 Ekim 2005
Perşembe
 
VECDİ AKYÜZ


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED