AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
'Ağzımdan 128 milyon dolar çıktı, Antep'e feda olsun'

Gaziantep Çimento ihalesine en yüksek teklifi veren Sanko Grubu'nun Başkanı Konukoğlu, 127 milyon 250 bin dolar yerine 128 milyon dolar deyince, "Devlete jest yaptık" dedi

  • FATMA ÇİFTÇİ / İSTANBUL
    Uzan Grubu çimento fabrikalarından Gaziantep Çimento, 128 milyon dolarlık teklifle Gaziantepli Sanko grubunun oldu. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) 47 milyon dolar muhammen bedelli Gaziantep Çimento Fabrikası ihalelesi için iki şirketi Çimko ve Sanko Pazarlama olarak kapalı zarfla 127'şer milyon dolarlık iki teklif veren Sanko grubu, açık arttırmada bu rakamı 128 milyon dolara yükseltti. Ancak ihale şartnamesi gereği, arttırma aralıkları 250 bin dolar olduğu için, ihale 127 milyon 250 bin dolarla Sanko Pazarlama'da kaldı.

    Sözünü yememek için fiyatı yükseltti

    Sanko Holding Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, ihale sonrasında ihale tutanağını "128 milyon dolarlık teklifimizi ödemeyi taahhüt ediyoruz" şeklinde imzaladıktan sonra, "Bizim ağzımızdan 128 çıktı, bu sözümüzü yememek için fiyatı 128'e yükseltiyoruz. Devlete jest yaptık" açıklamasını yaptı. Gaziantepli olmaları nedeniyle prestij için muhammen bedelin 2,7 katı bir fiyat verdiklerini vurgulayan Konukoğlu, "Bu fabrika eski ve yıpranmış olduğu için 25 milyon dolarlık bir masrafı var. Hammaddeyi de uzaktan taşıyacaksınız. Bu yüzden mantıki bir fiyat değil. Ama Gaziantep için feda olsun" diye konuştu. Fabrika bedelinin çimento satış fiyatlarına yansımayacağını da kaydeden Konukoğlu, ödedikleri parayı çimento fiyatlarından çıkarmak gibi bir düşünceleri olmadığını, çimento fiyatlarının zaten doyduğunu ifade etti.

    Ringin dışında kalmak istemedik

    Konukoğlu, "Bizim için önemli olan ringin dışında kalmamaktı. Mantıki düşünürseniz, 85-95 milyon dolar vermemiz lazımdı. Ama bazı şeyler var ki, duygularla hareket ediyorsunuz. Bir de devlete gittiği için acımıyorsunuz" dedi. Konukoğlu, 750 bin dolar fazladan ödeme yapacakları için de "15 araba parası gitti" şeklinde espri yaptı. TMSF'nin çimento ihalelerinden Bartın Çimento'yu da alan Adıyaman Çimento'nun da sahibi olan Sanko grubu, Gaziantep Çimento'yla birlikte üçüncü çimento fabrikasının sahibi oldu.


    'TMSF yılı 4-5 milyar dolarla kapatır'

    Uzan grubundan devraldığı 9 çimento fabrikasından ihaleler öncesinde 433 milyon dolar gelir bekleyen TMSF'nin, sadece beş fabrikadan elde ettiği rakam 658,2 milyon dolara ulaştı. Uzan Çimento fabrikalarının satış ihalelerinde yeralan TMSF Satış Komisyonu Başkanı Fethi Çalık, satış rakamlarından memnun olduğunu belirterek, çimentolardan elde edilecek toplam rakamın 1 milyar doları bulacağını söyledi. 13 Aralık'ta Telsim ihalesinin yapılacağını hatırlatan Çalık, bu yıl sonuna kadar yapılan ihalelerden TMSF'nin elde edeceği toplam gelirin de 4-5 milyar doları bulacağını ifade etti. TMSF'nin Uzan Grubu'ndan devraldığı medya ve çimento şirketlerinin satışları toplam 1 milyar dolara ulaştı. Henüz onaylanmayan ihale sonuçlarına göre, bugüne kadar ihale edilen Uzan şirketlerinde toplam rakam 1 milyar 25 milyon dolara yükseldi. TMSF, medya şirketlerinden Kral TV, Joy FM ve Joy Turk FM ihalelerini, yeterli rekabet ortamı oluşmadığı gerekçesiyle onaylamamıştı. Önümüzdeki hafta çimento şirketlerinin satışı, Şanlıurfa Çimento, Ergani Çimento, Van Çimento ve Trabzon Çimento'nun ihaleleriyle devam edecek.



  • 15 Ekim 2005
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED