AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
R A M A Z A N

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

KONAKTA SARAY YEMEKLERİ

  • HAMİT ETEEVRANS / İSTANBUL
    Osmanlı Devleti'nin son Maliye Bakanı olan Reşat Paşa'nın İstanbul Kozyatağı'ndaki konağında Osmanlı Saray Mutfağı'nın eşsiz lezzetleri Ramazan sofralarını süslüyor. Türk-Osmanlı mutfak kültürünün yaşatılması amacıyla 2003 yılında hizmete açılan konakta, Osmanlı sofralarının vazgeçilmez tatları pilavlar, şerbetler, börekler, çörekler ve yemek türleri Ramazan boyunca Türk tassavvuf müziği eşliğinde davetlilere unutulmaz anlar yaşatıyor.

    Sadece Osmanlı Saray Mutfağı'na ait yemekler yaptıklarını belirten Reşat Paşa Konağı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şirikçi, "İstanbul'da bazı yerlerde Osmanlıya ait yemekler var diyerek gittiğimiz salonlarda Osmanlıya ait hiçbir yemek görmedik Padişahların içtiği 'Sakala sarkan çorbası', bademli pilav, arefe köftesi, damla sakızlı muhallebi ve Helise yemeği konusunda iddialıyız" dedi.

    Tarifini Cebrail getirmiş

    Sakala sarkan çorbanın içinde ev yapımı eriştelerin bulunduğunu anlatan Şirikçi, bu çorbanın bir padişahın çorbayı içerken sakalına sarkması nedeniyle bu adı aldığını söylüyor. Osmanlı'da içli köftenin bademle yapıldığına dikkat çeken Şirikçi, eski dönemlerde padişahların en sevdiği yemeğin yoğurtlu kebap olduğunu vurguluyor. Türk insanınca Arap yemeklerinin daha çok benimsendiğini belirten Şirikçi, Halep işi adlı yemeğin de bir o kadar rağbet gördüğünü belirtiyor. Şirikçi, " Bazı rivayetlere göre Hz.Muhammed'din en çok sevdiği yemek olan Helise Yemeği'ni yapıyoruz. Bu ev yemek kültüründe de var. Bazı rivayetlere göre Helise yemeğinin tarifi Cebrail (a.s) tarafından Hz. Muhammed'e verilmiş. Bu yüzden bu yemeğimiz çok tercih ediliyor. Bir de bu yemeği yemek sünnettir. Helise Osmanlıda da çok itibar görmüş bir yemektir. Osmanlı saray mutfağı yemek kültürünü devam ettirmek istiyoruz"diyor.


    Avrupa'ya İngilizce Kur'an

  • EVİN GÖKTAŞ/ ANKARA
    Avrupa Birliği'ne (AB) girersek misyonerlik faaliyetleri artar iddialarına karşılık Türkiye, AB'ye İngilizce Kur'an-ı Kerimle giriyor. Türkiye'de ilk kez Diyanet İşleri Başkanlığı'nın onayı ile Kur'an-ı Kerim'in İngilizce'ye çevirisi yapıldı. Ankaralı işadamı Kaldırım Holding'in sahibi Yakup Fatih Kaldırım, kutsal kitabı Avrupa ülkelerine göndermek için İngilizce'ye çevirttiğini söyledi.Türkiye'de bir ilke imza attığını bildiren Kaldırım, "İngilizce Kur'an-ı Kerim'den şimdiye kadar 10 bin adet bastırıp Avrupa ülkerine gönderdik. Yoğun talep üzerine 10 bin adet daha bastıracağız. Çökmekte olan Batı'da bu kitabı okuyan Müslüman oluyor" dedi. Kaldırım, bu projeyi hayata geçirdiği için çok mutlu olduğunu söyledi.


    BİR AYET BİR HADİS
    Ey insanlar! Yeryüzünde bulunanların helâl ve temiz olanlarından yiyin, şeytanın peşine düşmeyin; zira şeytan sizin açık bir düşmanınızdır.
    (Bakara, 168)
    Selamı yay, bolca yemek ver. Kabilenden heybetli ve saygı duyulur bir adamdan utandığın kadar olsun Allahü teladan haya et.
    (Hadis-i şerif)


  •  
    Prof.Dr.
    VECDİ AKYÜZ
    Yolculukta Oruç ve Nafile Oruçları Bozmak

    Bereket kervanı Balkanlarda
    KISSADAN HİSSE
    Hamama giremediğime ağlamıyorum

    İFTAR SOFRASI
    KOL BÖREĞİ
    Sindire sindire yiyin
    Mübarek ramazanı neredeyse yarıladık. Orucun sağlıklı bir şekilde tutulması yediklerimize dikkat etmemize bağlı. Diyetisyen Cemal Aytaç Ak ve Hande Ongun ramazanı rahat tamamlamamız için önerilerde bulundular. İki uzman bu konuda şunları söylediler. "Sahura kalkmak yerine gece yatmadan önce yenilen yemek terrcih edilmektedir. Bu alışkanlıktan uzak durup; azalan öğün sayısını az ve sık yiyerek sahur ve iftar dahil 1-2 ara öğünle en az dörde çıkarmak gereklidir. Ayrıca meyve ve sebzeye ağırlık vermek sağlık açısından önemlidir"
    Sigarayla iftar açmayın
    İftarda karın doyurmadan sık aralıklarla içilen sigaranın kalp krizi riskini 10 kat artırdığı için ani ölümlere yol açabileceği bildirildi. Sigaranın Türkiye'de yılda 100 binin üzerinde kişinin ölümüne, binlerce kişinin de özürlü olarak yaşamasına neden olduğu açıklandı. Uzmanlar Ramazan ayında oruç tutan tiryakilerin iftar saatlerinde sabırlı olmaları gerektiğini söylediler. Orucun açılmasından hemen sonra yakılan sigara kişiyi yoğun bir zehir içine alıyor ve kalp krizine davetiye çıkartıyor. Uzmanlar iftar dan yarım saat sonra sigara içilmesi gerektiğinin altını çiziyor.
    15 Ekim 2005
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    İMSAKİYE

      Adana
      Ankara
      Bursa
      Diyarbakır
      Erzurum
      İstanbul
      İzmir
      Konya
      Trabzon

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED