AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Şıracının şahidi bozacı

Ermeni lobisinden bir hakim ve üç avukat, sözde Ermeni soykırımı davasında sigorta şirketi AXA'yı sıkıştırıp 17 milyon doları kopardı. Politik kararı veren mahkemenin hakimiyse Ermeni diasporasından Tevrizian'dı

  • YAKUP KOCAMAN / İSTANBUL
    Ermeni lobisinin ABD'nin Kaliforniya Eyalet Mahkemesi'nde açtığı sözde Ermeni soykırımı ile ilgili davada Fransız sigorta devi AXA, davacılara 17 milyon dolar ödemeyi kabul ederek uzlaşma yolunu seçti. Üç Ermeni avukatın açtığı davanın hakimliğini ABD'nin ilk Ermeni kökenli hakimi unvanını taşıyan Dickran Tevrizian yürütüyordu. Davada, Axa'nın Osmanlı topraklarındaki şubelerinden 1915 yılından önce hayat sigortası satın alan 11 bin kişinin daha sonra katledildiği ileri sürülüyordu. 1922'den bu yana ölenlerin ölüm belgeleri ya da göç ettiklerine dair herhangi bir belge bulunmaması nedeniyle bugüne kadarki tüm tazminat taleplerini reddeden Axa'nın bu davada uzlaşma yolunu tercih etmesinde politik bir karar olup olmadığı tartışılmaya başlandı. Kararı yorumlayan dava avukatı Mark J. Geragos, "AXA'nın ve New York Life'nın uzlaşma kararları sadece Ermeni soykırımında ölenlerin parasal olarak telafisi değil aynı zamanda en büyük hedefimiz olan Türkiye'nin ve ABD'nin soykırımı kabul etmesinin önemli yapı taşlarından biri olacaktır" dedi.

    Tazminat nasıl paylaşıldı

    17 milyon doların paylaşımı ise ayrı bir tartışma konusu oldu. Davada uzlaşmayı sağlayan Ermeni hakim Tevzirian, AXA'nın sonunda ödemeyi kabul ettiği 17 milyon doları şöyle paylaştırdı: 11 milyon dolar 11 bin sigorta poliçesini satın alan Ermenilere, 3 milyon dolar değişik Ermeni yardım kuruluşlarına, 3 milyon dolar da davayı takip eden 3 avukata. Bu arada Fransa'da faaliyet gösteren bir Ermeni kuruluşu da paradan kendisine de pay verilmesini istedi.

    'Soykırım' ifadesi var

    Aynı avukatlar, benzer bir davayı bundan önce ABD'de açmış ve geçtiğimiz yıl başında New York Life sigorta şirketini Ermenilere 20 milyon dolar ödemeye mahkum ettirmişti. Ancak New York Life 'soykırım ifadesini kabul etmemişti.

    'Bir sonraki adım Türk hükümetini dava etmek'

    Kararı kamuoyuna duyuran ilk isim, Los Angeles'da haftalık olarak yayınlanan The California Courier gazetesinin sahibi Harut Sassounian oldu. Birleşik Ermeni Fonu'un (United Armenian Fund) kurucusu olan Harut, aynı AXA gibi sigorta ödemeyi reddeden Alman firması Victoria ve Britanya firması Gresham ile 1915 öncesi dönemde Türkiye'de Ermenilerden mevduat toplayan bazı Alman bankalarının olduğunu belirterek, " Bir sonraki yasal adım Ermenilerin kişisel ve mülki mallarına illegal şekilde el koyan Türk hükümetini dava etmek" dedi.

    Gazeteden 'OYAK Fransa'ya baskı yapmıyor' tespiti

    Fransız La Croix gazetesinde 12 Şubat 2001'de, Fransız Parlamentosu'nun sözde Ermeni soykırımı tasarısını tanımasından sonra Türkiye'de başlayan "Fransız mallarını boykot" kampanyalarına ilişkin bir haber-yorumda, özellikle kamu ihalelerinde Fransız şirketlerinin "dışlandığına" dikkat çekildi. Alcatel'in alınmadığı ihaleler sıralandı. Ancak "bu tepkilerin etkili olmayacağı" saptaması yapılan Nükte V.ORTACQ imzalı yorumda, bunun gerekçesi de şöyle açıklandı: Fransızlarla otomobilde OYAK-Renault ve sigortada Axa-OYAK işbirliği olan ülkenin üçüncü büyüğü OYAK'tan reaksiyon gelmemesi, sıkıntılı dönemin uzun sürmeyeceğine işaret ediyor.

    Davayı bağlayan Hakim Tevrizian'a onur galası

    Ermeni Çalışmaları Enstitüsü (The USC Institute of Armenian Studies), AXA'yı 17 milyon dolar ödemeye ikna eden bölge mahkemesinin dava hakimi Dickran Tevrizian'ın onuruna geçtiğimiz 2 Ekim'de 32. hizmet yılı nedeniyle bir gala düzenledi. 850 kişinin katıldığı galada Kaliforniya valisi Arnold Schwarzenegger da Tevrizian'a bir tebrik mesajı yolladı. Törende Tevrizian'a Ermeni Apostolik Kilise'si tarafından da bir onur madalyası verildi. Hakim, Ermeni lobilerinden Ermeni Genel Yardım Birliği'nin (Armenian General Benevolent Union)de yönetim kurulu üyesi.

    AXA'dan cevap yok OYAK'tan 'yorum yok'

    Los Angeles Times gazetesinin 31 Ağustos 2000 tarihli sayısında Ermeni lobisine yakın olan dönemin Kaliforniya Valisi Gray Davis'in, Ermenilerin 1915'te Anadolu'da hayatını kaybeden hayat sigortalı yakınları için sigorta şirketleri aleyhine dava açmasına yeşil ışık yakabileceği haberine yer verilmişti. Haber doğru çıktı ve Vali Davis, bu tür tazminat talepleri için zaman aşımı süresini 2010'a kadar uzatan yasayı çıkardı. Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi Başkanı Ercüment Kılıç, Ermeni diasporasının Türkiye'ye karşı müthiş bir tazminat oyunu planladıklarını söyledi. AXA'nın Türkiye'deki ortağı 'Axa OYAK' adına açıklama yapan medya sorumlusu Seden Koç, "Biz bu konu ile ilgili yorum yapmıyoruz şimdi. Hiçbir görüş vermiyoruz" dedi. OYAK genel merkezinden de henüz açıklama yapılmadı. AXA'nın Fransa'daki ve ABD'deki merkezlerine ulaşmaya çalışan Yeni Şafak, hiçbir cevap alamadı.



  • 15 Ekim 2005
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED