AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Tehlike çatıda dolaşıyor

Manyas'ta patlak veren kuş gribinin salgına dönüşmesi gözleri evlerin çatılarında güvercin besleyenlenlere çevirdi. Kümesler denetlenmediği gibi, hangi binada kaç tane olduğu da bilinmiyor.

  • RECEP YETER, İSTANBUL
    Türkiye'nin her yerinde evlerin çatılarında yüzbinlerce güvercin besleniyor, kümesler için hiçbir denetim mekanizması yok. Hangi binada kümes olduğunu kimsenin bilmemesi muhtemel bir salgında potansiyel tehdit oluşturuyor. Uzmanlar, göçmen kuşlar aracılığıyla taşındığı bilinen kuş gribi hastalığı başta olmak üzere salgın hastalıklara karşı, kümes sahiplerini ve kuşlarla teması olanları uyarıyor. Ortalama 200-300 üyeli Güvercin Sevenler Dernekleri'nden her ilde en az bir tane var. Büyükşehirlerde ise 20'nin üzerinde dernek var. Dolayısıyla büyükşehirlerde yaklaşık 4-5 bin civarında kümes olduğunu tahmin ediliyor. Her dernek üyesinin ise ortalama 10-50 arasında güvercini var. Kümesler arasında geçişlerin yaygın olması, en küçük bir hastalık virüsünün hızla yayılmasına neden oluyor. İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Tahsin Yeşildere, kuş gribinin göçmen kuşlar aracılığıyla taşınması nedeniyle güvercinlerle bu hastalığı barındıran kuşların aynı ortamlarda otlanması halinde gribin kümeslere sıçrama tehlikesi bulunduğunu söylüyor. Çatılardaki kümeslere farklı ülkelerden gelen güvercinlerin katılması ve bu kuşların hemen her semtte kurulan ve mezat olarak adlandırılan pazarlarda hiçbir kontrole tabi tutulmadan satışa sunulması da tehlikeye davetiye çıkarıyor. İsteyen herkes, hiçbir kurumdan izin almadan evinin çatısına tamamen keyfine göre bir kümes koyabiliyor.

    Kuşçular eğitilmeli

    İstanbul Tarım İl Müdürü Ahmet Kavak, hastalık konusunda müdahalede bulunabilmeleri için hayvan sahiplerinin kendilerine başvurması ya da ihbar gelmesi gerektiğini kaydediyor. Doç. Dr. Türker Savaş ise, "Bir salgın olduğunda neredeyse tüm kümesler etkileniyor. Genel olarak hijyen kurallarına uyulmuyor" didiyerek eğitimin şart olduğunu vurguladı.

    'İşin ciddiyetini bilmeyenler var'

    Posta Güvercin Sevenler ve Yetiştirenler Derneği'nin Başkanı Bilgin Tuncay, bu yıl 150'in üzerinde yavru aldığını, hiçbirinin telef olmadığını belirterek, "Eğer bir güvercin hasta olup ölüyorsa, bu kuşçunun ayıbıdır" diyor. Tuncay, "Ben bir kuş aldığımda önce bir kaç gün karantinada tutuyorum. Eğer hastalığı yoksa diğerlerinin yanına alıyorum. Posta güvercini besleyen arkadaşlar genelde bilinçli. Ancak bilinçsiz insanlar oldukça fazla. Bu arkadaşların derneklerle irtibatlı olması gerekiyor" diye konuştu.

    Güvercinler ölünce dokuz kişiden kan örneği aldılar

    Manisa'nın Turgutlu ilçesinde bir evin çatısında beslenen güvercinlerden ölenler olması üzerine, güvercinlerle teması olan 9 kişiden kan örneği alındı. Manisa İl Sağlık Müdür Yardımcısı Osman Öztürk, ilçedeki bir evin çatısında beslenen güvercinlerden 15 gün içinde yaklaşık 40 tanesinin ölmesi üzerine, durumun zabıtaya iletildiğini ve zabıtanın İlçe Sağlık Grup Başkanlığı ile bağlantı kurduğunu söyledi.

    'Kuşlarımızın aşısını ihmal etmiyoruz'

    Posta Güvercini yetiştiren ve aynı zamanda yarış güvercinlerini yarışın yapılacağı güzergâhlara taşıyan Nihat Bayraktar ise 30 senedir kuş beslediğini belirterek, şöyle diyor: "İstanbul'da bir kuşçuda bir hastalık çıksa anında haberimiz olur. Biz kuşlarımızın aşısını ihmal etmiyoruz. Manyas'taki hindilerin aşıları ihmal edildiği için öldüğünü düşünüyoruz. Kümeslerin denetlenmesi ve resmi bir statüye kavuşturulması bizim açımızdan da iyi olur" Bayraktar, Türkiye'de 8-10 bin kuşun da yarıştığını söyledi.



  • 15 Ekim 2005
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED