AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
'Dükkanı kapatır gideriz'

AB'nin müzakerelerde Türkiye'nin önüne getireceği, yükseköğretim alanındaki değişikliklere karşı çıkan YÖK Başkanı Teziç, mevcut yapının değiştirilmesi durumunda "dükkanı kapatıp gideceklerini" söyledi

20 Ekim'de başlayacak AB müzakerelerine hazırlıklarının yetişmeyeceğini belirterek Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'den ek süre isteyen YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, yükseköğretimin yeniden düzenlenmesine, "Dükkanı kapatır gideriz" tehdidinde bulunarak karşı çıktı.

Üniversitelerarası Kurul, Prof. Teziç Başkanlığında YÖK'te toplandı. Toplantı sonrasında yaptığı açıklamada durumu "çok vahim bir tablo" olarak değerlendiren Teziç, "Bu sisteme dokunmayın. Türkiye'nin geleceğidir bu. Bunlar, bir devlet kurumu olarak düzenleniyor" diyerek yükseköğretimdeki AB ve OECD'nin de karşı çıktığı mevcut yapıyı savundu.

Tarama 'tehdidi' getirdi

Erdoğan Teziç, yükseköğretimin idari yapısına dokunulmasının, sınavların politik karar merkezleri tarafından düzenlenmesine kadar gideceğini öne sürdü. Teziç, ÖSYM Başkanı'nın özerk bütçe ile ilgili sıkıntısını dile getiren ifadeleri bulunduğunu söyleyerek, "Arkadaşımız çok veciz ama düşündürücü bir ifadeyle sıkıntısını dile getirdi. 'Dükkanı kapatır gideriz' dedi" diyerek kendisinin de aynı fikirde olduğunu kaydetti.

Katsayıya dokundurtmam

Prof. Teziç, Milli Eğitim Bakanlığı'nın "meslek liselerinden genel liselere geçiş yapılabileceği" konusunda yaptığı düzenlemenin "çok büyük sıkıntılar yaratacağını" da öne sürerek, binlerce meslek liseliyi mağdur eden ÖSS'deki mevcut farklı katsayı uygulamasını savunmayı sürdürdü.

'MEB karışamaz'

Milli Eğitim Bakanlığı'nın üniversiteye nasıl öğrenci alınacağına karışamayacağını ileri süren Teziç, "Geçen seneden beri Milli Eğitim Bakanlığı'nın yedinci, sekizinci önerisi. Bakan'ı da bir toplantıya çağırdık. Kendisine de orada değişmeyeceği ama küçük ayarlamaların, her sene yapıldığı gibi devamlı yapılabileceğini kendisine belirttik" dedi. TÜBİTAK ile ilgili tablonun düzeltilmesinin çok önemli olduğunu söyleyen Teziç, "Biz bir sürece giriyorsak, hukuki eksiklikle girmemeliyiz. Bunun hükümet tarafından bir an önce giderilmesi lazım" dedi. "Ortak çalışma gündeme gelirse çekilecek misiniz?" sorusuna Teziç, 26 Ekim'de de ayrıntılı tarama konusunun görüşüleceğini belirterek, "19 Aralık'ta da bu görüşmeler sonucunda da bir rapor hazırlanıp sunulacak. Bu rapor aşamasına gidilirken biz eğer bir işbirliği, beraber çalışma ortamına gireceksek sıkıntılı girmeyelim. Ben bir hukuki yanlışlığı temenniyle dile getirmek istedim" dedi.

  • HABER MERKEZİ / ANKARA

    Tarama ekibi belirlendi

    Tarama sürecinin tanıtım toplantısının 20 Ekim'de Brüksel'de gerçekleştirileceğini anımsatan Prof. Dr. Teziç, belirlenen isimleri Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'a bildirdiklerini söyledi. Tarama ekibinde İTÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Karadoğan, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şener Oktik, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duman, Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Doğramacı, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Baykal ve YÖK üyeleri Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tunçalp Özgen ile Prof Dr. Fikret Şenses yer aldı.



  • 15 Ekim 2005
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED