AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
Camiler imamsız kaldı

Irak'ta bugüne kadar 107 cami imamı sistematik bir şekilde öldürüldü, 163'ü tutuklandı, bazıları kaçırıldı, ağır işkencelere maruz kaldı. Hedef haline gelen imamların camileri terk etmesi sonucu onlarca cami Ramazan ayına imamsız girecek.

Irak'ın önde gelen Sünni otoritesi, Müslüman Alimler Heyeti'nin yaptırdığı bir araştırma, cami imamlarına karşı işlenen suçlar nedeniyle bir çok caminin imamsız kaldığını ortaya koydu. Son olarak imam Mevlud Hasan el Türki'nin, 26 Eylül'de Bağdat'ın Azamiye mahallesinde aracıyla seyahat halindeyken ABD'li keskin nişancılar tarafından vurulması, imamlara karşı işlenen cinayetleri yeniden gündeme getirdi. Müslüman Alimler Heyetinden Şeyh Muhammed el Caburi, örneğin el Durra mahallesindeki 40 camiden sadece 7'sinin imamının olduğunu, diğer camilerde ise cemaatten birilerinin imamlık yaptığını duyurdu. Müslüman Alimler Heyeti tarafından yapılan yayınlanan raporda 9 Nisan 2003'te başlayan ABD işgalinden bu yana tam 107 imamın öldürüldüğü, 163 imamın da tutuklandığı belirtildi. Heyet raporunda 663 caminin de ABD bombardımanına maruz kaldığ bildilirdi.

İmamlar camileri terk ediyor

Hedef haline gelen imamların hem kendi hem de yakınlarının can güvenliklerini sağlamak için camileri kapattıkları belirtiliyor.

Bağdat imamlarından Münzir el Ani, neden camiyi terk ettiği sorusuna şu yanıtı veriyor "Önce kardeşimi tutukladılar, sonra oğlumu öldürdüler. Ben de bunun üzerine camiyi terk ettim." İmam Salih el Meşhedani ve Abdusselam el Salihi de, kaçırılan imamlardan. İmam Meşhedani kaçırıldıktan sonra 24 Eylül'de Bağdat'ın bir semtinde kurtarıldı.

Can güvenlikleri için kılık değiştiriyorlar

ABD işgaline karşı çıkan İmamlara yönelik yıldırma ve baskı politikasının artması üzerine, Sünni liderler, Mayıs ayında protesto amacıyla üç gün camilerin açılmayacağını açıklamıştı. İmamlara yönelik cinayetler nedeniyle, bazı imamların da kılık değiştirerek yaşadıkları bölgeleri terk ettikleri belirtiliyor. Bağdat'ta imam Şeyh Esad El Haşimi'nin sakallarını kısaltarak üzerindeki imam kıyafetlerini çıkarmış.

Ebu Gureyb'te bin esir serbest

ABD, Irak'ta Ebu Gureyb cezaevinde tuttuğu Iraklılardan 1000'ini hükümetin talebiyle Ramazan dolayısıyla serbest bırakmaya başladı. ABD ordusu adına yapılan açıklamada, Ebu Gureyb cezaevinden dün sabah 500 Iraklının, Irak halk otobüsleriyle gönderildiği, kalan Iraklıların da bu hafta içinde salıverileceği kaydedildi. Açıklamada, bombalama, işkence, adam kaçırma ya da cinayet gibi ağır şiddet içeren suçlardan gözaltına alınmayanlar ile suçlarını itiraf edenlerin serbest bırakıldığı ifade edildi.

  • DIŞ HABERLER



  • 27 Eylül 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED