AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Türkçe bildiğimi bilmeyen mi var

Mahkemede Kürtçe ifade verdiği için savcılıkça Türkçe bilip bilmediği araştırılan HAK-PAR Genel Başkanı Abdulmelik Fırat, Siyasi Partiler Yasası'ndaki Kürtçe yasağına dikkat çekmek için mahkemede Kürtçe ifade verdiğini söyledi.

  • EVİN GÖKTAŞ/ ANKARA
    Hak-Par Genel Başkanı Abdulmelik Fırat, 3.Asliye Ceza Mahkemesi'nde Kürtçe ifade verdiği için Türkçe bilip bilmediği konusunda araştırma yapan Ankara Başsavcılığı'na tepki göstererek, "Kürdüm, tabiî ki kendimi Kürtçe savunacağım" dedi. Geçen hafta perşembe günü gazetemizde yayımlanan bir haberde, mahkemede Kürtçe ifade verdiği için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Abdulmelik Fırat'ın Türkçe bilip bilmediği konusunda araştırma başlatıldığı ifade edilmişti.

    Abdulmelik Fırat, Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada, parti kongresine Kürtçe mesaj gönderdiği için Siyasi Partiler Kanunu'na muhalefetten hakkında dava açıldığını hatırlatarak, başsavcılığın Türkçe bilip bilmediği yönünde bir araştırma yapılmasına anlam veremediğini belirtti.

    Kürtçe yasağı sürüyor

    Yaklaşık yarım asırdır siyaset yaptığına dikkat çeken Fırat, "Ben çok iyi Türkçe bilen bir insanım. Türkçe'nin yanısıra Arapça, Farsça ve İngilizce'yi de ana dilim gibi konuşuyorum. Partimizin aldığı karar gereği duruşmada Kürtçe ifade verdim" diye konuştu. "Ben Kürdüm, tabii ki kendi dilimle ifade vereceğim" diyen Fırat, Anayasa'nın 90. maddesinde daha önce yapılan değişiklikle Kürtçe'ye serbestlik tanındığını, ancak Siyasi Partileri Kanunu ve Seçim Kanunu'nda Kürtçe ile ilgili yasakların halen devam ettiğini hatırlattı. Fırat, gazetede yayımlanan haberin kamuoyunda birtakım yanlış anlamalara neden olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

    "Bu ülkede benim Türkçe bildiğimi bilmeyen insan yoktur. Fakat burada ana dilimiz olan Kürtçe ile ilgili açılmış olan bir dava söz konusu olduğu için, duruşmada Kürtçe ifade verdim. Mahkemenin tercüman olarak tayin ettiği bir avukat vasıtasıyla Türkçe'ye çevrilen ifadem, daha sonra zapta geçirildi. Mahkemede 'Ben Türkçe bilmiyorum, Kürtçe ifade vereceğim' diye bir söylemim olmadı. Partimizin aldığı bir karar gereğince, benden sonra ifade verecek parti yöneticileri de duruşmada Kürtçe konuşacaklar. Benim gibi onların da Türkçe bilmemesi söz konusu değildir."

    Uluslararası antlaşmalar, kanunların üstünde

    Anayasa'nın 90. maddesinde yapılan değişiklikle, kanunlarda farklı hükümlerin bulunması durumunda, uluslararası antlaşmaların esas alınacağı hükmü getirilmişti. AB'ye uyum yasaları kapsamında düzenlenen 90. maddenin ilgili bölümü şöyle: "Usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletlerarası antlaşmalar kanun hükmündedir. Bunlar hakkında Anayasa'ya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesi'ne başvurulamaz. Usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletler arası antlaşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası antlaşma hükümleri esas alınır."



  • 27 Eylül 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED