AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
K Ü L T Ü R
Elazığ'da şiir 'gül deseni'

Elazığ Valiliği'nce düzenlenen 13. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları, Türkiye'nin ve Türk Dünyası'nın dört bir yanından gelen şair ve edebiyatçılarla gerçekleştirildi. Etkinlik, mahalli bir sanatçının dörtlüğündeki gibi şiiriin Elazığ'da 'gül deseni' olduğun ispatladı.

  • FADİME ÖZKAN / ELAZIĞ
    Şiir merkezli etkinliklerin en uzun ömürlülerinden biri olan Hazar Şiir Akşamları, Elazığ'da bu yıl 13. kez düzenlendi. Harput'un eteklerine kurulan şehri ve şehirlileri genelde edebiyatın, özelde şiirin iklimine sokan etkinlik 22-24 Eylül tarihleri arasında, şiir okumaları, paneller ve konserlerle gerçekleştirildi. İlki 5 Aralık 1992 tarihinde Fırat Şiir Akşamları adıyla gerçekleştirilen, zamanla genişleyip Türk Dünyası'nı da içine alan ve adı Hazar Şiir Akşamları olarak değiştirilen etkinlik, her yıl olduğu gibi bu yıl da Elazığ Valiliği'nce yapıldı. Azerbaycan'ın Millî Şairi, 'Mukaddes İhtilâl' şiirinin yazarı, 19 yıl Elazığ'da yaşayan Elmas Yıldırım'ın hatırasına düzenlenen şiir akşamları, Elazığ'ın edebiyat dostu Valisi Dr. Kadir Koçdemir'in himayesinde, valilik çalışanlarından Şener Bulut'un çabalarıyla gerçekleştirildi. Üç gün süren etkinlik, şiirin, Elazığ için, mahalli bir sanatçının dörtlüğündeki gibi 'gül deseni' olduğunu ispatladı.

    Paneller edebiyat üzerine

    Perşembe günü "Elmas Yıldırım ve Çağdaş Türk Şiirinde Özgürlük" başlıklı panelle başlayan etkinlikte aynı saatlerde farklı mekanlarda "Balkanlarda Türk Şiiri" ve "Edebiyat Dergileri ve Şiir"i de konuşuldu. Elmas Yıldırım ve Çağdaş Azerbaycan Şiirinde Özgürlük başlıklı açık oturumda, Prof. Ahmet Buran başkanlığında Azerbaycan'dan Memmed İsmail, Gagavuzya'dan Güllü Karanfil, Azerbaycan'dan Azer Elmas ve Hacıağa Almaszade, Elazığ'dan Günerkan Aydoğmuş konuştular. Balkanlar'da Türk Şiiri toplantısında Kosova'dan İskender Muzbeg, Makedonya'dan Nihat Selman, Bulgaristan'dan Ali Bayram, Tataristan'dan Rkail Reydulla, Batı Trakya'dan Fehim Kelahmet, KKTC'den Mehmet Kansu Prof. İbrahim Kavaz başkanlığında söz aldı. "Edebiyat Dergileri ve Şiir" toplantısının başkanlığını ise Elazığ'da çıkan Bizim Külliye dergisinin Genel Yayın Yönetmeni Nazım Payam yaptı. Kayseri / Berceste dergisinden Ümit Fehmi Sorgunlu, Erzurum / Beyazdoğu'dan Rıdvan Canım, İstanbul / Yüzakı'ndan Muhammet Ali Eşmeli, Trabzon / Ada'dan Ercan Yılmaz, Salihli / Bizim Ece'den Ahmet Otman, Gaziantep / Mavi'den Mehmet Kara ile Kayseri / Yeniden Diriliş'ten Nurkal Kumsuz Anadolu'da edebiyatı canlı tutanın dergiler olduğunu anlattılar.

    Etkinliğe öğle saatlerinde Öğretmen Evi Konferans Salonu'nda oturum başkanlığını Prof. Cemal Kurnaz'ın yaptığı, Dr. Halil Açıkgöz, Bahaattin Karakoç, Ömür Ceylan, Yasemin Akkuş ve Prof. Esma Şimşek'in konuşmacı olarak katıldığı "Edebiyatımızda Felek" paneliyle devam edildi. Akşam saatlerinde aynı salonda yapılan "Basın ve Yayın Dünyamızın Türk Kültürüne Bakışı" başlıklı açık oturumu Tercüman Gazetesi yazarı Servet Kabaklı yönetti, Sabah Gazetesi yazarı Ömer Lütfü Mete ile kültür editörlüğü de yapan Yeni Şafak'ta

  • FADİME ÖZKAN, Türkiye Gazetesi'nden Özcan Ünlü ve Zaman Gazetesi'nden Ali Çolak konuşmacı olarak katıldı. Ali Çolak edebiyat ve şiirin Türk gazetelerinde yer alışını tarihi perspektiften değerlendirirken, Fadime Özkan popüler kültür medya ilişkisini ele aldı. Özcan Ünlü medyanın içinde bulunduğu şartlarda kültür sanat sayfası bulunan gazetelerin takdir edilmesi gerektiğini söylerken, Ömer Lütfü Mete, Türk kültür öğelerinin popüler televizyon dizilerinde birer nebze olarak yer almasının bile öz kültüre sahip çıkmak anlamına geldiğini belirtti.

    Beşir Ayvazoğlu: "Küreselleşmeden korkmak için neden yok"

    Ekim ayından itibaren Türk Edebiyatı dergisininin Genel Yayın Yönetmenliği görevini üstlenecek olan Tercüman gazetesi yazarı Beşir Ayvazoğlu, cuma sabahı "Türk Kültürünün Geleceği ve İmkânları" başlığıyla bir konferans verdi. Konuşmasında büyük medeniyetlere vatan olmuş bir toprak üzerinde oturan Türkiye halkının küreselleşmeden korkmaması gerektiğini, bilakis, sahip olduğu değerlerin farkına varması halinde geleceğin çok aydınlık olacağını vurguladı. Oturum başkanlığını Yard. Doç. Ahmet Tevfik Ozan'ın yaptığı "Dilaver Cebeci'nin Şiir Dünyası" başlıklı toplantıda dört yıl boyunca Türk Edebiyatı dergisinin genel yayın yönetmenliğini sürdüren İsa Kocakaplan, Mevlüt Uluğtekin Yılmaz, Günerkan Aydoğmuş ve Nazım Payam şair Dilaver Cebeci'nin şiirini çeşitli boyutları ile ele aldılar. "Küreselleşme İçinde Edebiyat Dergilerinin Rolü" başlıklı açık oturumunu ise Türk Edebiyatı dergisi Yazı İşleri Müdürü Belkıs İbrahimhakkıoğlu yönetti. Türk Yurdu dergisinden Lütfü Şehsuvaroğlu ve Erciyes dergisinden Nevzat Türkten'in de konuştuğu toplantıda Yedi İklim dergisi yayın yönetmeni Ali Haydar Haksal, Osmanlı'nın son, Cumhuriyet'in ilk yıllarından günümüze Türk dergiciliğini anlatarak dergilerin okul işlevi gördüğünü, düşüncenin silsileler halinde devam ettiğini anlattı. TYB Başkanı Yakup Deliömeroğlu ile Hürriyet Gösteri Dergisi'nden Hami Çağdaş, katılımları açıklanmasına rağmen etkinlikte yer almadılar.

    Şairler Türk dünyasının dört yanından

    Elazığ Eğitim, Sanat, Kültür, Araştırma, Tanıtma ve Hizmet Vakfı (ELESKAV)'nın katkıda bulunduğu etkinliğe Türkiye'nin ve Türk Dünyası'nın dört bir yanından gelen şairler katıldı. Etkinliğe katılan ve şiir akşamında şiirlerini okuyan şairlerin isimleri şunlar: İskender Muzbeg (Kosova), Nihat Selman (Makedonya), Ali Bayram (Bulgaristan), Rkail Reydulla (Tataristan), Fehim Kelahmet (Batı Trakya), Mehmet Kansu (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti), Memmed İsmail (Azerbaycan), Güllü Karanfil (Gagauzya), Bekir Sıtkı Erdoğan (İstanbul), Bahaattin Karakoç (K. Maraş), Müslim Çelik (İstanbul), Ömer Lütfü Mete (İstanbul), Mehmet Aycı (Ankara), Yasin Mortaş (K. Maraş), Mustafa Özçelik (Kütahya), Hasan Akçay (Şanlıurfa), Fazıl Ahmet Bahadır (Kayseri), Tarık Özcan (Elazığ), A. Vahap Dağkılıç (Elazığ), Mustafa Öz (Elazığ). Aynı akşam Kültür ve Turizm Bakanlığı Elazığ Devlet Klasik Türk Müziği Korosu ilgiyle takip edilen muhteşem bir konser verdi.



  • 27 Eylül 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED