AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Şişecam'ın yatırımları
Osmanlı hinterlandına

Başkurtistan'da yeni bir fabrikanın temelini atan Şişecam'ın Ambalaj Grup Başkanı Teoman Yenigün, Kafkasya, Asya, Balkanlar ve Ortadoğu'nun Şişecam için hayati coğrafya olduğunu söyledi.

  • ABDULLAH MURADOĞLU / UFA
    Şişecam Topluluğu'nun bağlı kuruluşu Anadolu Cam Sanayi A.Ş.'nin Rusya Federasyonu'na bağlı Başkurtistan Özerk Cumhuriyeti'nin Başkenti Ufa'da Ruscam adıyla kurduğu fabrikanın temeli atıldı. Törenlere Başkurtistan Cumhurbaşkanı Rahimov Murtaza Gubayduloviç, Başbakan Baydavletov Rafael İbrahimoviç, Ufa Valisi ve belediye başkanı Kachkaev Pavel Rurikovitch, Ekonomi Bakanı Klbin Boris Grigorievitch'in yanı sıra Şişecam Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, Yönetim Kurulu Başkanvekili ve Genel Müdür Doğan Arıkan, Genel Sekreter Dr. Rüştü Bozkurt, Cam Ambalaj Grup Başkanı Teoman Yenigün ve diğer yöneticiler katıldı.

    "Türklerle çalışmak kolay"

    Ufa yakınlarındaki Şakşa'da kurulan fabrikanın temel atma törenlerinde konuşan Başkırt Cumhurbaşkanı Gubaydulviç, Türkiye ve Başkurtistan Cumhuriyeti arasındaki ekonomik işbirliğine büyük önem verdiklerini belirterek, Ruscam'ın temel atma törenine katılmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. Türk yatırımcılara övgüler yağdıran Rahimov, ''Türk dostlarımızın bizim cumhuriyetimize yaptıkları bu büyük yatırım için teşekkür ederim.'' dedi. Rusya'da cam şişe ihtiyacının her yıl yüzde 20 arttığını kaydeden Rahimov, Şişecam yatırımlarının istihdama büyük katkıları olacağını ifade etti. Başkurtistan'da faaliyet gösteren 300 kadar şirketin dörtte birini Türk şirketlerinin oluşturduğunu, başta inşaat olmak üzere çeşitli sektörlerde iş yaptıklarını söyleyen Rahimov, "Türklerle çalışmak çok kolay. İçki içmiyorlar, kavga etmiyorlar. Kaldı ki Türkiye ile dini ve kültürel bağlarımız da var'' şeklinde konuştu.

    Rusya, Almanya'dan sonra ikinci büyük pazar

    Şişecam Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince de yaptığı konuşmada Türkiye ve Rusya arasındaki ekonomik ilişkilere bakıldığında, Rusya Federasyonu'nun Almanya'dan sonra ikinci sırada yer aldığına dikkat çekti. Özince, Şişecam'ın Rusya Federasyonu'nda toplam 373 milyon dolar sabit sermaye yatırımı planladıklarını söyledi.

    Törende bir konuşma yapan Cam Ambalaj Grup Başkanı Teoman Yenigün de Ufa'daki fabrikanın Rusya Federasyonu'ndaki üçüncü cam ambalaj fabrikası olacağını söyledi. Cam ambalaj grubu olarak Şişecam'ın dünya çapında iş yapan firmalar arasında ilk üç sırada yer almayı hedeflediklerini vurgulayan Yenigün, Kafkasya, Asya, Balkanlar ve Ortadoğu'nun Şişecam için yaşamsal bir coğrafya olduğunu vurguladı.

    Yenigün, şöyle konuştu: "Bize Ukrayna ve Moldova'dan da talep var. İran'a da teknoloji transferi yapabiliriz. Özbekistan, Kırgızistan ve Kazakistan'la ilgili araştırmalarımız, yanı sıra Rusya'nın Grasnador yöresindeki çalışmalarımız devam ediyor. Hedefimiz cam ambalajda dünyadaki sektör firmaları arasında ilk üçte yer almaktır ve bunun olmaması için bir neden yok" şeklinde konuştu.

    Başkurtistan'ın kimliği

    Başkurtistan Özerk Cumhuriyeti Avrupa ve Asya'yı birbirinden ayıran Ural dağlarının güneyinde yer alan 4 milyon nüfusluk bir ülke. Başkent Ufa'nın nüfusu 1 milyon civarında. Başkurtistan Rusya Federasyonu'na bağlı. Ülkeye adını veren Başkırtlar Türk asıllı bir ulus. Başkırtların yanı sıra önemli miktarda Tatar ve Rus yaşıyor. Her üç etnik topluluğun nüfusları biribirine yakın. Başkurtlar % 24, Tatarlar % 21.3, Ruslar % 36.7. Ülkede ayrıca Ukraynalılar, Çuvaşlar, Mariyler, Yahudiler ve Udmurtlar yaşıyor. 1552'de Kazan Hanlığının yıkılmasından sonra Tatar ve Başkurtlar Ruslara karşı birlikte ayaklandılar. Başkurtistan 18. yüzyılın sonlarında Rus egemenliği altına girdi. Ülkenin resmi dili Rusça. Türkiye'nin altıda bir kadar yüzölçümü olan Başkurtistan, doğal güzelliklerinin yanı sıra çok zengin petrol ve doğalgaz rezervlerine sahip. Cumhurbaşkanı genel olarak Başkırt'lardan seçiliyor.



  • 28 Haziran 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED