AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A

Yasak isyanı pekiştirdi

Paris'in banliyölerinde başlayıp diğer Avrupa kentlerine sıçrayan göçmen isyanının nedenleri tartışılırken, uzmanlar, sosyo-ekonomik ayrımcılığın yanında, eğitim özgürlüğüne de işaret ediyor

Fransa'daki şiddet olaylarında son üç gündür kaydedilen azalma eğilimi dün gece de devam etti. Polisin yayınladığı geçici bilançoya göre, ülke genelinde 395 araç yakıldı ve 168 kişi gözaltına alındı.Fransa'da önceki geceki olaylarda 394 araç yakılmış ve 169 kişi gözaltına alınmıştı. Olayların şiddeti azalırken, isyanın nedenleri de tartışılmaya başladı. French National Center for Scientific Research'ten Prof. François Raillon ve Arap Halkları Meclisi Başkan Yardımcısı Halit Süfyani, okullarda uygulanan başörtüsü yasağının gençleri isyana sürükleyen öfke sürecinin bir ayağını oluşturduğunu söyledi.

Hollanda'da isyan korkusu

Fransa'da göçmenlere uygulanan ayrımcılık diğer ülkelerde de kısmen de olsa uygulanıyor. Bunlardan biri de geçtiğimiz yıl öldürülen yönetmen Theo Van Gohn'un ölümüyle gerginliğin tırmandığı Hollanda Olayların Hollanda'ya sıçrama ihtimalini değerlendiren İçişleri Bakanı Johan Remkes, bu konuda bir endişe taşımadıklarını söyledi.

Başörtüsü sorunu hâlâ çözülemedi

François Raillon:
Fransız Ulusal Bilimsel Araştırmalar Merkezi öğretim üyesi.
Bakınız göçmenlerin içinde yaşayan milyonlarca Müslüman vardır. Siyasilerin yanlış tavrı ve ilgisizliğinden kaynaklanan sorunlardan bahsettim. Olaylara sebep olan unsurlar olduklarını söyledim. Eğer bugün Fransa'da başörtüsü hâlâ çözülememiş bir sorunsa elbette o da sebeplerden biridir.

  • MEHMET KOÇAK

    Müslümanlar yeni nesil zenciler

    Adnan Sıddıki:
    Savaş'a Karşı Küresel Koalisyon Sözcüsü.
    Yaşanan olaylar İngiltere'de de özellikle Londra bombalamala rından sonra Müslümanlara karşı bir ayrımcılık başladı, ancak bu ülkede azınlıklara verilen haklar ve onlara yaklaşım, Fransa'ya nazaran daha iyi. Ancak yine de sadece adınız, bile sizin için sorun oluştarabiliyor. Londra saldırılarından sonra Müslümanlar İngiltere'nin yeni siyahları oldu.

    Yasak ezilmişlik hissini arttırdı

    Halid es Süfyani:
    Arap Halkları Meclisi Genel Sekreter Yardımcısı.

    Kendilerini Fransız olarak gören üçüncü nesil göçmenler, devletin onlara yönelik uygulamaları karşısında hayal kırıklığı yaşıyorlar. Bu nedenle kendilerine yapılanın bir zulüm olduğuna inandılar. Buna ek olarak özellikle Fransa'da Müslümanlara karşı artan ırkçılık onları bazı haklarından mahrum etti. Başörtüsü yasağı ise ise gerçekten onların bu öfkesini artırdı.



  • 12 Kasım 2005
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED