AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A

Almanya'da 'büyük koalisyon'a doğru

Almanya'da yeni bir hükümetin kurulması amacıyla koalisyon görüşmelerini sürdüren Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Birlik partilerinin (CDU/CSU), koalisyon sözleşmesi üzerinde anlaşmaya vardıkları bildirildi. Alman Haber Ajansı (DPA), SPD, CDU ve CDU'nun Bavyera eyaletindeki kardeş parti konumundaki CSU'nun, genel seçimlerden yaklaşık iki ay sonra bir koalisyon sözleşmesi metni üzerinde anlaşma sağladıklarını belirtti. Yaklaşık 130 sayfalık sözleşmenin ayrıntıları konusunda daha sonra bilgi verileceği kaydedildi.

Guantanamo esirlerine engel

ABD Senatosu, ABD'nin Guantanamo askeri üssündeki tutukluların, tutukluluklarına ABD mahkemelerinde itiraz etmelerini engelleyen bir karar aldı. ABD Yüksek Mahkemesi'-nin geçen yıl, tutukluların tutukluluk hallerine ABD mahkemelerinde itiraz hakkı bulunduğu yönünde bir karar almış olmasına rağmen, Senato'da dün yapılan oylamada 42'ye karşı 49 oyla, Savunma Bütçesine tutukluların Amerikan mahkemelerine itiraz hakkını engelleyen bir madde eklendi. Maddenin eklenmesi önerisi, 3 Demokrat senatör tarafından da desteklendi.

  • WASHINGTON

    Taliban kargo uçağı düşürdü: 8 ölü

    Afganistan'da dün düşen bir kargo jette 8 kişi öldü. Bir Afganistan hükümet yetkilisi yaptığı açıklamada ölenlerin Rusya, Ukrayna ve Pakistan vatandaşı olduklarını belirterek "Uçakta bulunanların hepsi öldü" dedi. Taliban, Afganistan'daki nakliye uçağının düşürülmesini üstlendi. Taliban komutanı Molla Dadulla, Reuters ajansına telefonla yaptığı açıklamada, uçağı kendilerinin düşürdüğünü iddia etti. Dadulla, taarruz uçağı olduğunu öne sürdüğü uçağı düşürmek için yeni bir silah kullandıklarını söyledi.

    Amerikalıların serveti köpekleri

    ABD'de her geçen gün bir ya da daha fazla köpeğe sahip olanların sayısı hızla artarken, her köpeğin alım sırasında bir kereliğine kendi fiyatı, ruhsatı ve gerekli aşılarıyla birlikte ortalama 2 bin 127 dolara mal olduğu, yıllık yiyecek, bakım, oyuncak ve veteriner masraflarınınsa ortalama 2 bin 489 doları bulduğu bildirildi. Amerikan Kennel Kulübü adlı kuruluşun yaptığı araştırmada, küçük köpeklerin masraflarının daha az olduğu belirtilerek, Altın Retriever cinsi köpeğinse kilo başına 30 dolara mal olduğu kaydedildi.

    Kürt anayasasında başkent Erbil

    Kuzey Irak'taki Kürdistan özerk bölgesi için hazırlanan Kürt anayasasında Erbil başkent olarak gösterildi. Kürdistan anayasa hazırlama komisyonu, Kerkük'ün statüsü belirlenmediği için zorunlu olarak Erbil'i başkent olarak göstermek zorunda kaldıklarını açıkladı. Kürdistan anayasa hazırlama komisyonu, taslağın üzerinde düşünülmesi ve görüş birliği sağlanması için araştırma kurumlarına dağıtılacağını açıkladı. Komisyon üyeleri, şimdiye kadar anayasayla ilgili çok sayıda önerinin ve projenin kendilerine ulaştığını söyledi.

  • ERBİL

    Bosna'da yeni bir toplu mezar

    Bosna'da, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'da en büyük katliamın yapıldığı Srebrenitsa sakini 227 kişiye ait cesetlerin bulunduğu bir toplu mezar daha ortaya çıkarıldı. Adli tıp heyeti başkanı Murat Hurtiç, Snagova köyündeki toplu mezardan 80 bütün ceset ile 147 kişiye ait ceset parçaları çıkarıldığını söyledi. Hurtiç, bunun, Srebreniça'nın kuzeyindeki bir köyde ortaya çıkarılan 2. toplu mezar olduğunu belirtti. Sırpların 1995 yılında yaptığı katliamda 800 bin civarında Boşnak katledildi.

    İngiltere'de ırkçı tutuklamalar arttı

    İngiltere'de ırkçı nefretten kaynaklanan tutuklamaların 2004-2005 döneminde yüzde 29 oranında arttığı açıklandı. 4660 kişinin kraliyet başsavcılığı tarafından ırkçı nefret kaynaklı suçlar yüzünden mahkemeye sevk edildiği, bu sayının bir önceki yılın aynı döneminde 3.616 olduğu bildirildi. İstatistiklere göre, bir önceki dönemde 49 olan dini farklılıklardan kaynaklanan suçlar ise 2004-2005 döneminde 34'e düştü. Bu olayların tümünde suçun kurbanının Müslümanlar olduğuna işaret edildi.

  • LONDRA

    Doğu Türkistanlı gazeteciye hapis

    Çin'in Doğu Türkistan bölgesinde, "bölücülük" yapıldığı ifade edilen bir kitap dolayısıyla Müslüman bir editör hapse atıldı. Kuraş Hüseyin adlı editör, Nur Muhammet Yasin'in "Vahşi Güvercin" kitabını yayımlamasından dolayı 3 sene hapse mahkum edildi. Yasin de Kasım 2004'te tutuklanmış ve Uygur Türkleri için ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle şubat ayında 10 sene hapse mahkum edilmişti.

  • PEKİN

    Depremde ölenlerin yarısı çocuk

    Pakistan'ın kuzeyi ve Hindistan'ı 8 Ekim'de vuran depremin 74 bin civarındaki kurbanının yarısını çocukların ouşturuyor. UNICEF'in Pakistan Temsilcisi Ömer Abdi, "Ölenlerin yarısının çocuk olduğunu tahmin ediyoruz. Rakamlar henüz doğrulanmadı, ancak Pakistan nüfusunun yarısı 18 yaşından genç, bundan ölenlerin yarısını çocukların oluşturduğu sonucunu çıkarıyoruz'' dedi. Depremden kurtulan çocuklar da psikolojik olarak büyük etki altında.

  • İSLAMABAD

    Kuveyt'te kuş gribi alarmı

    Kuveyt'te kuş gribi görülen iki kuştan birinde ölümcül H5N1 virüsü saptandı. Tarım ve Balıkçılık Kamu İdaresi yetkilisi Muhammed El Mihana, Kuveyt sahilinde bulunan göçmen flamingoda H5N1 tespit edildiğini söyledi. El Mihana, havaalanında karantinaya alınan ithal kuşta ise daha iyi huylu H5N2 virüsü bulunduğunu belirtti. İthal kuşun şahin olduğu kaydedildi. Kuveyt'teki vakaların, Körfez bölgesindeki ilk kuş gribi vakaları olduğu belirtiliyor.

  • KUVEYT



  • 12 Kasım 2005
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED