AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Bu nasıl bir trajedidir Ya Rab!

Yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendiği "Çağrı" ve "Ömer Muhtar" gibi başyapıtlarla İslâm kültürünün dünya çapında tanıtılmasına sinema yoluyla gelmiş geçmiş en büyük hizmeti veren Müslüman yönetmen Mustafa Akkad, önceki gün Ürdün'de "İslâm adına" gerçekleştirilen saldırılarda kızı Rima Akkad Monla ile birlikte hayatını kaybetti

  • HABER MERKEZİ
    Özellikle Irak'ın işgalinin ardından kardeş kanının oluk gibi akmaya başladığı İslâm dünyası, sonunda kolay kolay unutulamayacak utançlardan birine daha sahne oldu ve Ürdün'de düzenlenen otel saldırılarında ağır yaralanan 'Çağrı' ve 'Çöl Aslanı' gibi filmlerin Suriyeli yönetmeni Mustafa Akkad, dün Amman'da tedavi gördüğü hastanede kurtarılamayarak Hakk'a yürüdü. Aynı saldırıda, ünlü yönetmenin otelin lobisinde yanında bulunan 34 yaşındaki kızı Rima Akkad Monla da olay yerinde hayatını kaybetti.

    Akkad, Akabe'de Cuma günü yapılacak bir düğüne katılmak üzere Ürdün`e gelmişti ve patlama olduğu sırada Hyatt Oteli'nin lobisinde kızını karşılıyordu. İlk saatlerde yapılan açıklamalarda, Akkad'ın boynundan yaralandığı ve çok kan kaybettiği, ancak hayatî tehlikesinin bulunmadığı belirtilmişti. Ancak ilerleyen saatlerde durumun bu kadar da olumlu olmadığı anlaşıldı ve Arap televizyonları El Cezire ile El Arabiye, Akkad'ın dün öğle saatlerinde tedavi görmekte olduğu hastanede kan kaybından öldüğünü bildirdiler.

    Mustafa Akkad, Türkiye'de de büyük beğeni toplayan, ünlü aktör Anthony Quinn'in baş rollerini oynadığı "Çağrı'' ve "Çöl Aslanı'' gibi unutulmaz filmlerin yönetmeniydi. Akkad son yıllarda Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul'u Fethi'ni ve Salahuddin Eyyubi'nin Kudüs'ü Fethi'ni beyaz perdeye aktarmak için çaba sarfediyordu.

    120 kişi gözaltında

    Öte yandan, Amman'daki bombalı saldırılarla ilgili soruşturmada en az 120 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Kimliğinin açıklanmasını istemeyen Ürdünlü üst düzey polis yetkilileri, ülkenin değişik kesimlerinde sürdürülen operasyonlarda, çoğunluğu Iraklı ve Ürdünlü olmak üzere değişik milliyetlerden en az 120 kişinin gözaltına alınarak sorgulandığını belirtti. AP'ye açıklama yapan bir yetkili, "Bu kişilerin olaylara karışıp karışmadığını ya da intihar komandolarına yardım edip etmediğini bilmiyoruz. Birçoğu tamamen suçsuz da olabilir'' dedi. İçişleri Bakanı Avni Yirfas da Iraklılar dahil değişik milliyetlerden şüphelilerin sorgulandığını doğruladı. "Saldırıyı düzenleyenlere ulaşmamızı sağlayabilecek kanıtlar topluyoruz'' diyen Yirfas, kaç kişinin, nerede gözaltına alındığı konusunda ise açıklama yapmadı. Önceki geceki kanlı saldırıları Irak'taki El-Kaide örgütü üstlenirken, intihar komandolarının da Iraklı olabileceği belirtiliyor. Bu arada, Yönetmen Akkad ve kızının da hayatını kaybettiği Hyatt Oteli'ndeki saldırıyı düzenleyen komandonun, kendini havaya uçurmadan önce lobidekilerle Irak aksanıyla konuştuğu ileri sürülüyor.

    Doğduğu kentte toprağa verilecek

    Akkad'ın akrabaları vefat haberinin duyulmasından sonra yaptıkları açıklamada, ünlü yönetmenin anavatanı Suriye'de toprağa verileceğini bildirdiler. Akkad'ın doğum yeri olan Halep'te pazar günü törenle toprağa verileceği, kızının ise kocasının memleketi Lübnan'da defnedileceği öğrenildi. Patlama anında ölen Rima Akkad Monla, eşi ve babasıyla birlikte yıllardır ABD'nin Los Angeles şehrinde yaşıyordu. 1935 yılında Halep kentinde dünyaya gelen Mustafa Akkad, genç yaşta ABD'ye göç etmiş ve bir Müslümanın varlığını kabul ettirebilmesinin son derece güç olduğu Hollywood sinema endüstrisi içinde bütün önyargıları bileğinin hakkıyla aşarak 1970'lerin en popüler yapımcı-yönetmenlerinden birine dönüşmüştü. Müslüman kimliğini hiçbir zaman perdeleme gereği duymadan 1970'li yılların başlarından itibaren Hollywood'da çalışmaya başlayan Akkad, 1974-76 yılları arasında, bugün bile biraraya getirilmesi mucize sayılan bir kadroyla ünlü filmi "Çağrı"yı çekmiş, başyapıt mertebesine ulaşan bu filmle adını sinemanın ölümsüz yönetmenleri arasına yazdırmıştı. Akkad, "Çağrı" ile gelen uluslararası şöhretin ardından, hemen birkaç yıl sonra da 1980-81'de Libya ulusal kurtuluş mücadelesinin efsanevî kahramanı Ömer Muhtar'ın hayatını sinemaya uyarlamıştı. Yapımcılıkta çok ilginç ve özgün bir yaklaşıma sahip olan Akkad, "kafasındaki filmleri rahatça çekebilmek için" aslında kendi epik film tarzına hiç uymayan bir yöntemle bir yandan "ticarî korku filmleri" çekiyor, bu filmlerden kazandığı paraları da gönlünde yatan asıl büyük projelere yatırıyordu.

    Binlerce insan Çağrı'ya uydu

    Bir düğüne katılmak için Ürdün'de bulunduğu sırada bombalı saldırıların hedefi olan, Çağrı ve Ömer Muhtar filmleri ile hafızalara kazınan ünlü yönetmen Mustafa Akkad'ın hayalinde İstanbul'un fethini sinemaya aktarmak da vardı. "Hollywood geleneğinde İslam'a dair herşey çirkin" sözlerinin altını çizen Mustafa Akkad, Sefer Turan'la yaptığı bir röportajda Çağrı'nın beyaz perdeye aktarılmasını ve etkisini şöyle dile getirmişti:

    Çocukların geleceği için

    "Çocuğum olunca şöyle bir duyguya kapıldım: Çocuklarıma dinlerini öğretmeliyim dedim ve sorumluluğumu hatırladım. İşte Çağrı projesi böyle ortaya çıktı. Hem kendi çocuklarımın, hem de başka çocukların geleceği için. Hollywood'da Anthony Quinn'in başrolde oynadığı bir İslami film yapmak gerçekten zordu. Hollywood geleneğinde İslam'a dair her şey çirkin..."

    Binlerce kişi Müslüman oldu

    "Tepkiler olağanüstüydü... Binlerce kişi Müslüman oldu... Özellikle Amerika'da siyahlar arasında İslam hızla yayıldı.. Anthony Quinn çekimler bittikten sonra bana şunu söyledi: "Ben Müslüman olmadım ama İslam dinine artık daha çok saygı duyuyorum"

    Film setinde Vahşi'ye geçit yok

    "Hz. Hamza'yı şehid eden Vahşi rolünü, kaldığım otelde çalışan elektrik teknisyenine verdim. Hz. Hamza'yı öldürecekti. Kameraları yerleştirdik, figüran oyuncular, yani askerler yerlerini aldılar. Rol gereği Vahşi, askerler arasından sıyrılacak ve Hamza'yı öldürecekti. Askerleri oynayanlar, Vahşi'nin aralarından geçmesine izin vermiyorlardı... Hamza'yı öldürecek diye Vahşi'nin aralarından geçmesine izin vermiyorlardı. Sonunda asker oyuncuları zor ikna ettim.. Aradan bir yıl geçti. Vahşi'yi oynayan Salim bana çok kızgındı. "Allah'ından bulasın, hayatımı perişan ettin. Sokakta yürürken insanlar yüzüme tükürüyor. Hamza'nın katili diye kimse iş vermiyor" dedi.



  • 12 Kasım 2005
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED